Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím maminky, které v poslední době prožily své těhotenství na území Německa, o radu. Odjíždíme tam na podzim na stáž, budu tou dobou zrovna ve 20. tt, kdy se má dělat 2. velký UTZ na vývojové vady. Provádí se toto vyšetření také v Německu? Nechce se mi totiž kvůli tomu jezdit zpátky, tak přemýšlím, že bych se obrátila na nějakého místního gynekologa a klidně si vyšetření uhradila, kdyby vyšlo levněji než cesta autem domů. Nevíte některá, jak to chodí, případně jak je to s pojištěním? Díky ![]()
@oveczka Ahoj, jsem 38+6 a žiju v Mnichově… Na jak dlouho sem jedete?
Ahoj, malá se mi narodila začátkem června. Od 12tt jsem byla v péči tady u gynekologa, předtím jsem byla ještě v ČR. Pojištěná jsem přes manžela u místní pojišťovny. Ve 20tt mě neposílal dr. nikam na nějaké extra vyšetření na VV, měla jsem zaplacené extra utz při každé kontrole a tak udělal jen trošku obsáhlejší utz sám, nebyla jsem na žádném specializovaném pracovišti např. kvůli srdíčku, tam by poslal jen kdyby se mu něco nezdálo, jako poslal jindy kvůli cystě na mozečku. Netuším na kolik by vyšlo vyšetření když by sis to platila sama, když nám byl nabízen prvotrimestrální screening, tak jsme ho odmítli, protože 155€ co nám řekli, že by stál pro nás v té době bylo moc peněz.. A když jsem byla na první prohlídce ještě bez pojištění, tak za to chtěli tuším 80€, ale už si nepamatuji přesně a je možné že to bude individuální podle doktora a lokality ![]()
@oveczka Druhý velký UTZ mi dělali 25tt, koplet všechno se 4D bla bla, další se dělá ca 30tt a ten poslední jsem dělala 33tt. Můj gyndař dělal normální UTZ a pak mě posílal ke speciálnímu na ty 4D velké ultrazvuky, všechno hradí pojišťovna, ale já jsem pojištěná v Německu. Jak by to bylo s českou pojišťovnou to nevím, většinou se to dělá přes formuláš e106 pokud jsi v cizině
ale jestli si to chceš platit sama, tak to vyjde dost draho a domluvila bych si to dřív a pořádně se poradila, aby neměli podezření, že chceš vycestovat za účelem porodit dítě v německu.
Jsem v Německu, taky těhotná. Ten UTZ kolem 20. týdne tu dělají, ale dělají dva druhy. Hodně podrobný a méně podrobný. Donedávna byl ten hodně podrobný proplacený jen od 35 let věku matky. Teď už ho pojišťovny platí všem, ale maminka si ho musí zaplatit a pojišťovna to proplácí zpětně - je to totiž poměrně nové. Ptala jsem se a stojí to kolem 250 Euro. Takže by ti to udělali i bez německého pojištění a prostě by sis to zaplatila. Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Kdyžtak se ptej.
Když už jsem tu - nejste tu některá z okolí Heidelbergu? Nějak nám se synkem chybí čeština…
Tak koukám, že se mi asi dr. na něco vyprdl
Holky dělají se tu tzv. tripl testy? Jestli jo, tak mě trefí, amlá je sice naštěstí v pořádku po všech stránkách, ale fakt mě neposlal na žádný extra vyšetření a ani tohle netestovali ![]()
@lenochodka my jsme z Frankfurtu
@lenochodka Já teda neplatila nikdy nic, snad jenom Zuckertest, ale to mi pojištovna proplatila zpátky a to bylo asi 20€, všechno mi platila vždycky pojišťovna
Koukni do diskuze „život v Německu“ je nás tam hodně, tak snad se někdo od Heidelbergu najde ![]()
@Barunka777 asi bude záležet na pojišťovně, jsme u Barmer GEK a co dr. dělal krevní testy na toxoplasmozu a to druhý (teď nevím co
) tak oboje odběry jsme platili, když jsme šli na pojišťovnu, jestli se to proplcí, tak nám na to dali razítko, že prej ne, ale že si to na konci roku můžem dát do daní
ale zase je pravda, že test na cukr platili rovnou oni ![]()
Tripl testy ne, prvotrimestrální screening jo.
Barunko, tak ti asi neni přes 35 a nechala sis dělat ten screening, ne? Mě ten podrobnější ultrazvuk nabídli, protože jsme ten screening nechtěli a uvažujeme o porodu mimo porodnici, tak abychom věděli, že mimi nebude potřebovat extra péči.
@Clairisek haha to druhý taky nevím co, taky vždycky řikám toxoplazmóza a to druhý
Ale máš pravdu, že to jsem platila, jsem na to zapomněla
Mi přišel rechnung a já, že co to je.
test na cukr proplácí, jsem nepochopila co to je za systém, že tě to nechají zaplatit a pak s tim musíš jít na pojišťovnu a oni ti peníze pošlou zpátky na účet ![]()
@lenochodka přes 35 mi neni, ale mě se nikdo na nic neptal, doktor mě tam na ten screening prostě poslal, že se to tak normálně dělá, že dva doktoři vidí víc jak jeden, no tak jsem chodila, můj měřil svoje, ten druhej na 4D měřil víc toho co u mojeho v ordinaci nešlo, no a pak to můj porovnával, mě to bavilo, vždycky jsem viděla malýho jak se na mě směje šibal jeden, tam mi ho celýho a všechno přeměřili, byla jsem tam celkem 5×, dělá to prý tak se všema pacientkama a nikdy jsem tam za nic neplatila.
@Barunka777 Ahoj, do Mnichova míříme taky, ale až začátkem října, to už budeš rodit, ne? Ale zůstáváme do konce roku, tak můžem třeba společně venčit, mám 13. měsíční dceru a jsem 15tt ![]()
Jinak to pojištění nemám, muž má rakouský, ale to asi bude stejně užitečný jako to český. Hmmm, vyšetření jsou teda pěkně drahý, to se možná vyplatí i ta cesta domů ![]()
@oveczka No měla bych rodit za 8 dní podle termínu, tak doufám, že nebudu přenášet
Protože už teď mě to čekání nebaví a už chci rodit
![]()
@Barunka777 je to zvlastni system, ale kdyz se nam ted snazila mudra nacpat ocko na rotaviry pro malou, tak rikala to samy
ale zase je dobry, ze kdyz pujdeme v cr k doktoru a oni nas nevemou na pojistovnu i kdyz mame udelany i pripojisteni do zahranici, tak taky staci pak nabehnout s uctem proplatej to zpet
jinac preju brzkej a bezproblemovej porod ![]()