Tejpování u dětí

783
12.1.15 17:27

Tejpování u dětí

Hledám maminky, které jako já chodí s dítětem na RHB a používají tejpování jako podpůrnou pomůcku krom cvičení. Dcera 19m vtáčí nožičky dovnitř (chodí víc po vnitřní plosce) + má palce víc směrem ven a prstíky spíš dovnitř - těžko se to vysvětluje + občas chodí po špičkách. Dle neuro nemá dovyvinutou chůzi (začala chodit ve 14m) a má slabší břišní svaly - podle něj teď nemá cvičení moc význam, děti v tomto věku nespolupracují a spíš se vztekají (mohu potvrdit) a k ortopedovi prý před 3tím rokem nemá cenu chodit a máme se zaměřit na dýchání, foukání do čehokoli, aby se zlepšilo držení těla. Petriatrička zmínila vložky do bot, na RHB to zase nedoporučuje.
Na RHB jsme dostali zatím 2 menší cviky + právě tejpy. Spousta lékařů tomu nevěří, já chci zkusit cokoli. Jestli jsem pochopila, existuje spousta značek tejpů a barva nehraje roli (myslela jsem, že barva tejpu znamená např. možnou míru natažení, vhodnost pro mimina nebo dospělé, ale tohle jsem nikde nenašla, takže je to asi jedno). Dobrá značka zřejmě BB Tape nebo Temtex. Jsou tu nějaké maminy, co aplikujou samy? Terapeutka mě to navrhla, chápu abych nemusela chodit tak často, ale nemám žádné zdravotnické základy, tak se taky obávám, aby to vůbec mělo smysl. Podle mě je to podpůrná pasivní pomůcka, tak aby jí svaly spíš „nezakrněly“ nebo se zaktivovaly ty správné.
Jaké prosím máte zkušenosti a v jakém případě jste použily, příp. jak dlouho? A zlepšil se stav?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MarkétkaBeruška
12.1.15 17:36

Tak já bych se toho tejpování určitě nebála, sama se to naučím určitě velice rychle. Osobně mohu doporučit tuto značku: http://www.tejpy.cz/…tape-gentle/ jsou jich více druhů, já třeba krom toho klasického zkoušela s Turmalínem, ale nevyhovoval mi, měla jsem z něj dost podrážděnou pokožku, takže za mě ten klasický, na barvě opravdu nezáleží. Prokonzultovala bych to s někým kdo to pořádně umí, aby ti ukázal jak na to, ale opravdu myslím, že se to naučíš takřka hned. Já teda osobní zkušenost s tejpováním malých dětí nemám, ale když by na to přišlo, určitě bych se toho nebála. S tím jak dlouho vydrží nalepený… 1-3 dny. je to různé, na kolenu mi vydržel v poho i ty 3, na krční páteř cca 2 dny. Můžu se s ním i do vody, nic se mu nestane, ale samozřejmě, že pokud se celý den budeš válet v bazénu tak pak se začne více odlepovat. K tomu aby jsi ho správně nalepila nepotřebuješ být zdravotník, já také nejsem, ale s tím kolenem mi to ukázala rehabka a na tu krční páteř, to jsem studovala sama. :oops: a funguje.

• Citovat
  • Upravit
65400
12.1.15 17:46

Tejpovala jsem v dětské léčebně…a tam se to naučila
ale sama jsem to dělala, až když jsem si byla fakt jistá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4998
12.1.15 17:51

Naše dcera měla tejpované nožičky od 9m do 1roku. Měla při lezení špičky vytyčené ven a to by pak i špatně chodila. Během těch 3 měsíců se ji to krásně srovnalo, začala i brzo chodit. Jen jsme tejpovaly, žádné cvičení, takže za mě tejpy ANO. Teď se synem cvičíme vojtovku, ma slabý hrudnícek a asimetrii a chci se s rehab. domluvit taky na tejpech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4998
12.1.15 17:53

Jo s sama jsem to nedělala, jezdili jsme 1× týdně přelepovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
12.1.15 17:55

@MarkétkaBeruška díky za příspěvěk. Spíš mi šlo o to, jak dlouho jste tejpování aplikovaly než se vše vyřešilo, ale to je individuální podle problému..dceři jinak vydržel tejp 4 dny a pak už jsem ho sundala (držel by i dýl, ale už podle mě neměl tu elasticitu).. většina lidí používá když mají problémy s klouby atd., mě spíš právě zajímá zkušenost s malými dětmi při nápravě návyků chůze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
12.1.15 18:01

@lennel já s dcerou chodila taky na RHB už tak 7-12m kvůli opožděnému PMV, cvičili jsme vojtovku, kterou naprosto nesnášela a šíleně se bránila až jsme měli víc dojem, že to u ní nemá smysl, na všechno přišla sama později.. už tehdy měla slabší břišní svaly, takže to všechno prostě souvisí a zase nás to znovu přivedlo na RHB.. už jsme mysleli, že když začala chodit bude už vše ok a teď má zase špatnou chůzi.. pořád se něco děje..
Jakou značku jste prosím používali? A barva je asi taky jedno.. nechápala jsem, proč na všech obrázkách s tejpy mají lidé několik barev tejpů, ale to je asi jen aby to nebylo jen tak jednobarevné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
12.1.15 18:05

Na tejpy.cz si vybereš, maj tam i dětské BB se žirafama :srdce: :lol: a terapeutka tě to naučí, není to nijak těžké. I když mně se to stejně nepovede tak krásně, jako Rehabce, ale snad se časem zlepším :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4998
12.1.15 19:41
@kittysha píše:
@lennel já s dcerou chodila taky na RHB už tak 7-12m kvůli opožděnému PMV, cvičili jsme vojtovku, kterou naprosto nesnášela a šíleně se bránila až jsme měli víc dojem, že to u ní nemá smysl, na všechno přišla sama později.. už tehdy měla slabší břišní svaly, takže to všechno prostě souvisí a zase nás to znovu přivedlo na RHB.. už jsme mysleli, že když začala chodit bude už vše ok a teď má zase špatnou chůzi.. pořád se něco děje..
Jakou značku jste prosím používali? A barva je asi taky jedno.. nechápala jsem, proč na všech obrázkách s tejpy mají lidé několik barev tejpů, ale to je asi jen aby to nebylo jen tak jednobarevné..

Značku nevím, lepila nám to rehabilitační, barvu si můžeš vybrat jakou chceš, není tam rozdíl. Jen vim, že bílá málo drží. Chtěli jsme ji jednou, když jsme šli na focení, aby to pod punčoškama nebylo tolik vidět a hned druhý den se to odlepilo. Barevné vydrželi 4-5 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4998
12.1.15 19:47

Kamarádky dcera ma taky slabé břišní svaly, nelezla, rovnou chodila, neřešili to a teď když ji jsou 4 roky, tak ma chudák vypouklé bříško a těžiště vyrovnává tím, že má špičky vytočené k sobě a nohy do X. Rehabka jim řekla, ze už to těžko napraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
12.1.15 21:57

Oba moji kluci mají slabe břišní svalstvo. U staršího (ted 2r8m) jsem od malička pozorovala při zatnuti břišních svalů takovy ovál-rozestup břišních svalů. MUDr to neresil ze se to samo upraví. V roce a půl porad stejne navíc když sedel tak to bříško mel takove vyvalene. Začala jsem resit a mudr nás poslal na rhb. Tam jsme dostali par cviků a tapovat bříško. Popravdě jsme toho moc nenacvičili protoze syn moc nespolupracoval a ja jsem byla těhotna. Tapovali jsme jak přime tak sikme břišní svaly (narovno nad sebou dva pasky nebo napric od kycle pod zebra). Tyden to mel a týden pauza. Tak jsme to dělali celý rok (v lete kvůli bazénům pauza). Ted Máme od rijna pul roku pauzu a pak kontrolu. Musím říct že se to výrazne za ten rok zlepšilo. Bříško má pevnější váleček téměř pryc. Nahaty už nevypadá jak somalec s vypouklym břichem :mrgreen:

Druhý syn se narodil květnu. Hned po narození se na něho na rhb koukla a stejna diagnóza jako u staršího. Tentokrát jsme začali cvičit a tapovat hned po Šestineděli. Plus Máme pár cviků na zpevnění břišního svalstva. Výsledky jsou vidět - malý má ted 7,5m. Myslím že je to beh na dlouhou trať ze tak do dvou let asi budeme tapovat. Už to dělám sama doma.. na rhb ted chodíme jednou na 3tydny. Ale výsledky tam jsou. Nebála bych se toho a šla bych do toho. Značku tapu Máme nasara.

Příspěvek upraven 12.01.15 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
12.1.15 21:59

@lennel no malá má přesně tohle, vypoulené bříško a nohy do x, tak snad to ještě nějak podchytíme aspoň těma tejpama když nechce moc cvičit. a určitě pořídím nějakou flétničku a máme chodit plavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
12.1.15 22:02

@aknah31 díky moc, zítra na rhb zmíním i to bříško, možná jí ho taky otejpuje s nohama.. tak jak tady čtu, jsou to několikaměsíční procesy, tak uvidíme, jestli nám to nějak pomůže.. asi mrknu i na nějakou literaturu - četli jste něco nebo jen u rhb? koukala jsem i na kurzy tejpování, možná by to mělo smysl zkusit, když už by to bylo na rok, tak ať to aspoň dělám pořádně:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
12.1.15 22:04

Ono to brisni svalstvo dela hodne. Starsi syn zacal chodit v 16ti mesicich.. Opravdu to brisni svalstvo mel dost povolene…

Mladsi syn ma ted 7.5m a jenom se otaci na brisko, neleze, neplazi se, nesedi.. ma i horsi operu na prdnich rukou prave kvuli tomu slabemu brisnimu svalstvu. Ale dle rhb jsme porad tabukovy sice na konci ale jsme. Vse to zvladne. Jenom to chce tapovat, obcas cvicit a proste se snazit to brisni svalstvo aktivovat.

Problem je v tom (bylo mi receno) ze beznym zivotem se ty brisni svaly sami nezpevni, jsou na to potreba specialni cviky aby se ty brisni svaly zaktivovali. Pokud ma dite (nebo i dospely clovek) slabe brisni svaly tak je moc nepouziva a misto toho vse taha zadovyma a krcmina svalama… coz pak do budoucna zadelava na velke problemy.

Prave mladsi syn dokaze i pul hodiny v kuse dela letadlo - ruce do vzduchu a plachtit. Vse taha zadovyma a krcnima svalama.. brisni svaly se stale ucit zapojovat a snazim se ho motivovat ruznyma cvykama. Ale se dvouma detma uz na to neni toilk casu.. ale snazime se.

Tak snad to oba zvladnou :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
12.1.15 22:05
@kittysha píše:
@aknah31 díky moc, zítra na rhb zmíním i to bříško, možná jí ho taky otejpuje s nohama.. tak jak tady čtu, jsou to několikaměsíční procesy, tak uvidíme, jestli nám to nějak pomůže.. asi mrknu i na nějakou literaturu - četli jste něco nebo jen u rhb? koukala jsem i na kurzy tejpování, možná by to mělo smysl zkusit, když už by to bylo na rok, tak ať to aspoň dělám pořádně:-)

prvnich par mesicu nam to delala RHB doktorka a pak jsem to delal ja pod jejim dozorem a ted to uz delam v pohode sama. Moc jsem toho otom nenacetla.. delame jen to co nam reknou na RHB. Ono to ma pry dost deti, akorat ne u vsech je to tak viditelne a ne u vsech se to resi.. a pak jsou z toho ty problemy se zadama :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková