Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je potřeba po najetí na zeleninové příkrmy začít prckům podávat nějaké tekutiny (vodu, čaje) anebo stačí kojení. Iko
Pokud ti bude chtit po jidle jeste prso, preferovala bych kojeni. Hlavne ted v zime. My jsme zacali prikrmovat v lete, tak jsme to delali tak, ze jsem dala prikrm, pak prso a mezi jidlama jsem davala vodu nebo slabounky caj. Taky jsem to resila i tak, ze jsem delala ty prikrmy spis vodove. Ne polivky, ale takovy ridsi kase. Nebo jsem hodne pouzivala treba cuketu a podobnou zeleninu, ktera ma hodne tekutin.
Ahojky,
my jsme s příkrmama začínali loni taky na zimu a jiné tekutiny jsme dlouho nedávali. Zpočátku to bylo z příkrmu jen pár lžiček + kójo, pak tak půl na půl a až když si malá zvykla na zeleninku, byl hlavní chod zeleninový a na zapití stále kójo. Čajík a šťávy jsme začali dávat až o dost později. Pokud prcek prsem nepohrdne, myslím, že bys čajík nemusela dávat. Zeleninka obsahuje vody dost.
Radka
A holky, jak dlouho jste k zelenince pridavaly mliko a od kdy pak uz deti bastily jen tu zeleninku, treba k obedu? Ja davam prikrmy asi 3 tydny a porad vyzaduje jeste mleko, ikdyz sni treba tu sklenicku 150 ml zeleniny… Maso zatim davat nemuzu, dvakrat jsem to zkusila, moc ji to chutnalo, ale pak celej den blinkala… ![]()
Dotaz k tématu - jak naučit dítko pít z láhve, když nechce dudlík? Když ji dám lahev nebo hrníček od Aventu, nechápe, že má sát.
A kolik toho má půlroční dítě sníst, aby už nepotřebovalo mlíko?
Ahoj holky,
79Simona - abych pravdu řekla, tak si přesně nepamatuju, jak dlouho jsem k zelenince ještě kojila. Ale určitě několik týdnů, možná měsíců. Přece jen do té doby byla moje dcera plně kojená. Zkrátka jsem jí prso nabízela i po příkrmu. Pokud kojit chceš i nadále, nech malou u prsa po zelenině uklidnit. V momentě, kdy se malá nají zeleniny dosyta, nebude už mlíko těsně po krmení chtít. V tom momentě bych asi pomalu začala dávat na zpaití čajík. Taky záleží na tom, jak často kojíte, zdali má mlíka = tekutin dostatek. ad maso - nenuť jí ho, zpočátku ho mít určo nemusí, klidně začni později a pak hodně rozmixuj.
Markéta 182 - neboj, ona na to sání z lahvičky přijde. Já jsem zpočátku malou nechala dudlík na lahvičce jen tak žužlat, pak zjistí, že z toho něco kápne a dojde jí to. Třeba to bude týden dva trvat. Zpočátku nevypila ani 20ml
. S tím množstvím jídla, to je hrozně individuální. Moje dcera v roce snědla třeba 3 lžičky, někdy ani to ne. To poznáš, jestli je ještě hladová, a pokud kojíš, vždycky ji můžeš dokrmit.
Radka