Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jana206 píše:
Záření v dnešní době uz problém není,spíš ty staré přístroje.Jde o to,ze dítě je pasivní a dlouhé sledovani tv ho nepodnecuje k zadnym cinnostem..Něco jiného jsou vhodne pořady nebo výukové programy pro starší děti,ale miminu Tv nepoustim.
Aha, to je pro mě novinka. Takže už je vyřešené i to modré světlo, co tyhle krámy vyzařují (či vyzařovaly) a tím blokují tvorbu melatoninu v mozku? Asi jsem něco přehlédla.
@Jana206 píše:
Záření v dnešní době uz problém není,spíš ty staré přístroje.Jde o to,ze dítě je pasivní a dlouhé sledovani tv ho nepodnecuje k zadnym cinnostem..Něco jiného jsou vhodne pořady nebo výukové programy pro starší děti,ale miminu Tv nepoustim.
Modre svetlo problem je. A velky.
Pro kojence je televize naprosto nevhodná - ničí zrak (nehledě na to, že čtyřměsíční dítě ještě neumí samo sedět - takže buď se dívá z naprosto nevhodného úhlu, nebo se mu navíc ničí ještě záda posazováním), navíc časté sledování v útlém věku je dnes již dáváno do souvislosti s pozdějšími poruchami chování, pozornosti a také s opožďováním emočního cítění apod.
Každý ať dělá, jak uzná za vhodné. Můj syn asi do roka a půl televizi neznal - nikdy nebyla v jeho přítomnosti zapnutá.
Doporučuji pročíst např. toto: www.evalabusova.cz/…brazovka.php
@Sashie píše:
Tak televize celý den není vhodná ani jako kulisa. Pro malé dítě je to sled rychle střídajících se obrázků, blikání. Mění se způsob myšlení, děti které sledují hodně „vysílače“ (mobil, tablet, televizi) se mění hlavně na přijímače. Ale oříznout přístup úplně rozhodně nejde. Prostě vše s mírou.
Přesně tak. Daleko lepsi je audiokniha bez obrázků,podporuje deti k rozvoji myšlení,samozřejmě čtení a malym detem do dvou let naopak číst z pěkně ilustrovane knížky. My jsme vyrostli na gramo deskach,pozdeji kazetach s pohadkami a písničkami.
@Jana206 píše:
Proc bychom se meli doma bát,ta citace fakt patrila ke mě?Já mám stejný nazor,tv minimálně,jako kulisa nikdy.
Ne, ta druha cast byla na ty, co jim TV jak kulisa prijde v poradku..... k cemu jako?
Tak se přidávám do klubu vypínačů tv, nesnáším to jako zmiňovanou kulisu. Obzvlášť u někoho na návštěvě mě to pěkně štve. Děti moc nekoukají, spíš mrknou na nějaká oblíbená videa, písničky, pohádky, večerníčky a zase vypínám.
U malých dětí mi to připadá příšerný.
@rozand píše:
Modre svetlo problem je. A velky.
Tak ja tv detem nepoustim,ale nekde jsem cetla,ze v době,kdy je všude wifi,nekde i v kazde mistnosti jiny router,to takovy problém není. Správně by se i wifi melo vypinat,kdyz neni pouzivano,ale malokdo to děla. Prý důsledky neustale pustene wifi se ukáží později ![]()
@dedrichov píše:
Tak se přidávám do klubu vypínačů tv, nesnáším to jako zmiňovanou kulisu. Obzvlášť u někoho na návštěvě mě to pěkně štve. Děti moc nekoukají, spíš mrknou na nějaká oblíbená videa, písničky, pohádky, večerníčky a zase vypínám.
U malých dětí mi to připadá příšerný.
Mne to taky prijde priserny. A deti na to ziraji jak smyslu zbaveny, nevidi, neslysi, nekde u toho i jedi…
a pritom v TV davaji vesmes uz jen same hovadiny, kdyz clovek hleda neco smysluplneho, uz je to stejne jako za totace, musi hledat dlouho.
Taky nesnasim domacnosti,kde pres tv nejde pomalu slyset vlastni slovo..
Taky to nemam rada, ale starsi si nejakou tu pohadku za den pusti( ted je nemocna, tak je to jedna z sanci. Jak ji udrzet v klidu). Hned jak to zjisti mladsi, tak je uplne fascinovana a cuci, hned ji otocim nebo s ni jdu pryc.
@Jana206 píše:
Tak ja tv detem nepoustim,ale nekde jsem cetla,ze v době,kdy je všude wifi,nekde i v kazde mistnosti jiny router,to takovy problém není. Správně by se i wifi melo vypinat,kdyz neni pouzivano,ale malokdo to děla. Prý důsledky neustale pustene wifi se ukáží později
? Jako ze kdyz se riznu do ruky, muzu si rovnou porezat i nohu? ![]()
@rozand píše: ? Jako ze kdyz se riznu do ruky, muzu si rovnou porezat i nohu?
Asi si sedím na vedení
Bylo to ve smyslu,ze pustena wifina vydava záření nebo nejake negativni vlny,ze to taky není vhodné,může mít vliv na kvalitu spánku atd.
@Jana206 píše:
![]()
Asi si sedím na vedení
Bylo to ve smyslu,ze pustena wifina vydava záření nebo nejake negativni vlny,ze to taky není vhodné,může mít vliv na kvalitu spánku atd.
Taky v tomto modu doma jedeme. wifi nemáme, manžel nechce v ložnici ani mobil (používám ho jako budík).
@mroe píše:
Mne to taky prijde priserny. A deti na to ziraji jak smyslu zbaveny, nevidi, neslysi, nekde u toho i jedi…![]()
![]()
a pritom v TV davaji vesmes uz jen same hovadiny, kdyz clovek hleda neco smysluplneho, uz je to stejne jako za totace, musi hledat dlouho.
A ty novější kreslené příšernosti když zahlídnu a zaslechnu
Ale zase se rádi mrkneme na české animace a loutky. A teď teda pohádky, to se nedá srovnat. I hudba a režie je úplně jinde (mluvím o hraných), zbožňuju Vorlíčkovu tvorbu
@mroe já mám třeba na mysli kulisu ve stylu že si tam naladím nějaký hudební program, sledovat klipy nepotřebuju, jenom poslouchám u toho něco dělám, zas doma nemáme radio a málokdy mám náladu na úplné ticho… Ale dítě na TV nekouká když mám pustěné svoje programy, nazajímá ho to, kouká jedině když mu dovolím pustit si třeba youtube s výukovýma videama nebo si spolu pustíme pohádku (většinou ani u té nevydrží celou dobu). Ale mluvím tady i dítěti 3 roky + ne miminku.