Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mladší na tento školní rok (naštěstí poslední, jde do školy) nastoupila do nové školky v novém bydlišti. Školka má ale mimo mnoha plusů (krásná budova, stará krásná zahrada, příjemné jednání…) pro mně jedno hodně velké mínus - praktikuje se tam dívání dětí na televizi, resp. DVD, a to v poměrně podstatném rozsahu. V zimě to vypadalo tak, že za týden šly děti třeba jen třeba jen 1× ven a 4× se dívaly na televizi - malá mi nedokázala říct, jak přesně dlouho přesně, ale dost často šlo o celé CD. Teď nedávno jsem jí nechala jeden den dopo doma. Pustila jsem jí konec Kouzelné školky a pak chtěla tv vypnout. A ona na to, že se bude ještě koukat na včelku Máju. Když jsem se divila, že ví, že po 3kolce jde ještě Mája, řekla, že se na to (oboje) koukají ve školce. To je sakra nejmíň hodina u televize, i když ne denně.
Odhodlávám se asertivně promluvit s paní ředitelkou a ráda bych od Vás věděla, jestli a kde se ve Vašich školkách děti dívají na televizi a v jakém rozsahu.
Jinak jsem na internetu hodně zřídka, tak se omlouvám za řídké reakce a děkuji za odpovědi.
Eva
aHOJKY,tak u nas ve skolce televize je,ale pokud vim tak prez zimu chodili kazdy den ven,samozrejme pokud byl nejaky velky mraz tak ne,ale vim ze telku maji zapnutou max jednou tydne,jinak se ucitelky detem venuju(ctou pohadky,kresli,tvori,uco se pismenka ci cislice)bneprijde mi vhodne aby deti ve skolce sedely u telky,to bych asi taky letela na ucitelku..
Tak náš Šimon chodí do školky 2. rok a za celou dobu jim TV pustili 1×, loni v zimě, kdy byla plánovaná pravidelná vycházka a zrušili jí kvůli tomu, že venku bylo -17 °C.
Osobně malého ve školce ještě nemám, doma se na televizi nedívá - řekla bych občas zahlédne nějakou reklamu a tak, sám tv nevyhledává, na pohádky neni..
Mě by například nevadilo, kdyby se děti třeba dvakrát do týdne na hodinku podívali na Kouzelnou školku nebo Máju
Nakonec je to pro ně a jako děti jsme se i my dívali a nějekou ujmu nemáme..
Určitě ale neuznávám každý den vysedávat u dvd, to ne, ale jak jsem napsala..
Takže za mě - malý půjde za rok do školky, nevadilo by mě například dvakrát to týdne podívat se na Máju atd. a jít ven..Určtiě ale ne sedět obden víc jak hodinu u televize.. to ho můžu mít doma a dívat se doma na to nemusí chodit do školy ![]()
Příspěvek upraven 14.05.11 v 11:42
Zrovna jsem o tom nedávno uvažovala, jak jsem šťastná, že u nás televize není - i přes zimu to nutí děti zabavovat se jinak, když už žádná organizovaná činost, tak si aspon hrají, povídají, vyrábějí, malují - když je hnusné počasí a nemůžou ven. Na telku se dost načučí doma (myslím obecně), kor přes zimu. Navíc vím, že když např. přes spaní pouští těm větším dětem pohádku, tak an to koukají i ty menší, které spát ještě potřebují, pak jsou nevyspané, protivné a rodiče si doma to odpoledne opravdu užijí..
Naše školka není úplně dokonalá, ale tohle je jedno veliké plus!
ve školce tady kousek od nás to měli místo po obědového spaní… děti si lehly do postýlek… popř. na takové velké polštáře a dívaly se na pohádku… kdo usnul spal dál.. ostatní si šli hrát do vedlejší místnosti… je fakt, že u té pohádky po obědě si odpočinou a než je všechny nutit spát tak mi to přišlo fajn.. dělám to i malému, který mi nechodí už po obědě spát.. že mu udělám před TV pelíšek a podívá se na pohádku..
ale jinak by se mi to taky nelíbilo.. aby dopoledne tv… odpoledne tv… ![]()
ahojky u nás ve školce není…od září nastupujeme jinam tak jsem zvědavá…my jako děti jsme koukaly ve školce na čertíka Bertíka a Štěpánku…vždycky se sešlo malé a velké oddělení a byla šou…
Popravdě jsem byla poprvé zklamaná,že nemají tv…dneska je mě to fuk…ven taky často nechodí(mají zahradu)páč na to musí být dvě učitelky-prý… ![]()
u nás televize není. ca dvakrát do měsíce jim učitelka pustí dvd na notebooku. myslím že to dělá jen odpoledne, po svačině. vzhledem k tomu že je to vyjimečně, vůbec mi to nevadí. časté dívání by mi vadilo. asi bez poznámek bych přešla tak max. jednu hodinu týdně.
lenka
u nás mají TV v každé třídě. pouští dětem pohádku po obědě - pro ty děti, které ve školce nespí a jsou vyzvedávány po obědě.v tomhle nevidím problém. stejně tak vím, že občas pustí dopoledne kouzelnou školku. ale upřímně, já osobně jsem člověk, co může mít puštěnou TV celý den, takže to až tak neodsuzuju. a klárka chodí ze školky tak urvaná, že si chvilku hraje doma sama a pak si stejně sedne k pohádce a odpočívá u toho. když ji přestane bavit, vypínám TV a jdeme si zase hrát…
Já nevím, ale vy dnešním dětem nic, ale fakt nic nedopřejete
, což mě fakt udivuje… Pamatujete si vůbec, že jste byly také dětmi a na pohádky nás rodiče koukat nechali??? ![]()
U nás televizi nemají a jsem za to ráda. Ven chodí každý den, výjimka je jen při silných mrazech apod. Ale když třeba jen lehce prší, tak jdou, ne na dlouho ale jdou. Proto mají ve školce pláštěnku a gumáky. Tv má A. doma - večerníček a občas Kouzelnou školku.
naprostej souhlas…
nechápu píše:
Já nevím, ale vy dnešním dětem nic, ale fakt nic nedopřejete, což mě fakt udivuje… Pamatujete si vůbec, že jste byly také dětmi a na pohádky nás rodiče koukat nechali???
Tak já pro TV přímo ve školce tedy přímo nejsem. Ale pokud by tam byla,tak jednou začas - proč ne.
Ovšem doma se Simi (v srpnu 3r.) na pohádky kouká. Vždy po obědě a někdy u toho usne. Je to v rámci relaxace. Jinak si přes den hrajeme, čteme, chodíme ven, ale tohle jí prostě normálně dopřeju Je to součástí dnešního života. Já se ale jako malá taky dívala a mám na to jen a jen příjemné vzpomínky. A myslím, že vůbec nejsem nijak poznamenaná. V současnosti TV sleduji velmi málo. Čtení je pro mě záživnější. Něco jiného kdyby sledovala nějaké filmy jejímu věku nevhodně. To bych nedovolila. Ale dětské pohádky a filmy s dětmi jak zpívají a tančí. To v ní vyvolává tak krásné pocity, že jsem sama nadšená. Michala z kouzelné školky úplně miluje a prožívat to veselí s ní je příjemný.
No a občas jí pěkně šoupnu bonbonky, ať si to sledování užije ještě líp
![]()
A co vy koukáte se na TV? A případně, když ne… jak často koukáte do obrazovky počítače? Ať už z jakéhokoliv důvodu?
![]()