Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuju poradit nebo uklidnit, že je to normální
.
Moje čteřletá dcera pořád diskutuje o všem možných povelech, příkazech, sděleních
. Třeba řeknu dohrajte si (mám dvě děti), za chviličku jdeme ven. A už to jede. Začne řešit proč jdeme ven, jestli musíme, jestli to nejde odložit na později, …
. Debata na 5 minut
.
To samé, když řeknu, ať se napije, umyje si ruce, zvedne co shodila na zem, ať jde jíst, nedejbože když chci aby si třeba uložila oblečení nebo uklidila hračky
. Prostě jakýkoliv pokyn je doprovázen debatou proč, nač, jak, kdy, jestli to nebo ono.
Můžu s tím něco dělat nebo mi nezbývá než čekat do puberty, až se se mnou nebude bavit vůbec
?
Mluvíš mi z duše,ten náš diskutuje taky o všem a všude.V krámu,doma,u dr,v tramvaji…jde z toho hlava kolem.Proč to kupuju,kolk to stojí,naco to kupuju,co z toho budem vařit..atd.
Taky nevím co s tím,on je hodně výřečnej už od mala,ale je to teda dost náročný
![]()
ahoj, tak Natálce jsou 3,5 roku a taky pořád diskutuje, jen co otevře oči. a když nediskutuje tak říká manželovi co má a nemá udělat. manžel je z ní nanervy. po manželovi zdědila to, že se musí vykecat do konce i když jí nechce nikdo poslouchat tak pořád mele a mele. ![]()
Přesně tohle máme doma taky a to jí jsou sotva tři. Každý říká že je celá po dědovi ten musí taky vše okomentovat a nejhorší je když vše začne svádět na ostatní to já né to báška a tak, dřív jsem jí věřila ale když jsem s ní byla sama doma a ona se mi snažila nalhat že ten jogurt vylil a rozpatlal na zem manžel(který byl v práci)tak mi došlo že asi né vždy všechno dělal bráška.A to jsem si myslela že jsem jediná které jde z vlastního dítěte hlava kolem.
Budes muset pockat do ty puberty
![]()
Nejstarsimu je 7 a pul a co se naucil mluvit neprestal diskutovat
… akorat ja to prozivam v takovych vlnach, ctvrt roku na nej kaslu a neresim to, dalsiho ctvrt roku me to neskutecne sere, dalsiho ctvrt roku se snazim s nim neco vydebatovat rozumnymi argumenty, dalsiho ctvrt roku po nem jecim, ze bude poslouchat nebo se muze zacit starat sam o sebe a pak zacneme dalsi rok zase nanovo
![]()
Ale vidim, jak je kazde ditko jine, prostredni dcera nediskutuje a nejmladsi zatim nema dostatecnou slovni zasobu
![]()
Mému bude 5 a mám to doma to samý…
Nehledě na to, že ty jeho argumenty proč to dělat nechce už mi lezou krkem ![]()
Zrovna před chvílí jsem už vypěnila, protože po 2 hodinovém debatování o úklidu hraček mi řekl, že já mám taky v kuchyni po vaření bordel, tak proč by měl uklízet on
Tak jsem si nádobí hned umyla a řekla jsem mu, že já už to mám a že je na řadě - houby platný (a to jsem slušná
). Hračky už jsou tu od rána od půl 8 a jaksi asi budou dokud nevypěním úplně…
Nejvíc mně dostane, když na mně začne argumentovat větami, které používám já - nechápu, jak si je pamatuje, ale vždycky mi s tím vyrazí dech ![]()
Moje mamina mně přesvědčuje, že puberta bude ještě horší, tak to už si rezervuju místo na blázinci - ať mám nějaký hezký s výhledem ven
![]()
Máme doma to samé, na všechno otázky, výmluvy, neustálé řešení co, kde, kdy, jak, proč … Minulý týden jsme měli rozsáhlou debatu o lidském těle - žíly, svaly vnitřnosti, musela jsem vyjmenovat všechny nemoci co znám, jak vypadají, jak se léčí. Už mi opravdu šla hlava kolem. A to ještě stíhá poslouchat rozhovory druhých a ptát proč ten a ten řekl to a to a co to znamená
No opravdu někdy nestíhám. A má snad lepší slovní zásobu než já ![]()
To je normální
sice rodiče často přicházejí o rozum, ale děti si prostě „ošahávají“ mantinely pro svůj život a kam až smějí zajít. Jak říká moje máti" „vydržet!“
Holky nechci vás strašit, ale v pubertě je to ještě horší… můj dnes už těžkej pubík (17) byl jako tří-čtyřleťák zrovna takový… diskuze až za hranice únosnosti… a v pubertě? to stejné… diskuze, diskuze a zase jen diskuze… občas je zakončí efektním bouchnutím dveřma od jeho doupěte nebo výkřikem: V 18ti se odstěhuju…
![]()
doriang píše:
Budes muset pockat do ty puberty![]()
![]()
![]()
![]()
Nejstarsimu je 7 a pul a co se naucil mluvit neprestal diskutovat
Ale vidim, jak je kazde ditko jine, prostredni dcera nediskutuje a nejmladsi zatim nema dostatecnou slovni zasobu… akorat ja to prozivam v takovych vlnach, ctvrt roku na nej kaslu a neresim to, dalsiho ctvrt roku me to neskutecne sere, dalsiho ctvrt roku se snazim s nim neco vydebatovat rozumnymi argumenty, dalsiho ctvrt roku po nem jecim, ze bude poslouchat nebo se muze zacit starat sam o sebe a pak zacneme dalsi rok zase nanovo
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To samé máme doma ale u amnžela skoro nereaguje. včera mu řekne aby se převlíknul z pyžama a prý to neumí
a manžel už by k němu šel a začal ho oblíkat ale jakmile mě viděl že stojim ve dveřích tak najednou to šlo až manžel koukal že zvládne i ponožky
. Ale diskutuje pořád, on teda mele i ze spaní ![]()
no, nasemu jsou 2 a 3/4 a neni to diskuze jako takova.. ale zase vsechno musi okomentovat, nejlepe 100× abych poradne slysela, vsechno musim odsouhlasit - ze ho jako posloucham ![]()
mele a mele a mela a ja mam mozek na kasi
![]()
vecer uz ani nezapinam Tv, jen chci at je bozsky TICHO ![]()
a manza brbla ze si s nim nepovidam
pac toho mam vecer fakt dost a chci mit klid ![]()
a kdyz je s prckem tak nechape ze ho neboli pusa..
cimz chci rict ze to asi neskonci nikdy
![]()
jo a ze spani mele - „mami jdem pisek“ ![]()
V některých domácnostech si ženy „stěžují“ na nemluvnost muže, u vás je to naopak
A pak že chlapi nejsou komunikativní!
PS: manželovi by to taky trochu vadilo, jsme zvyklí krafat celkem dost.
beruska2× píše:
no, nasemu jsou 2 a 3/4 a neni to diskuze jako takova.. ale zase vsechno musi okomentovat, nejlepe 100× abych poradne slysela, vsechno musim odsouhlasit - ze ho jako posloucham
mele a mele a mela a ja mam mozek na kasi![]()
![]()
![]()
vecer uz ani nezapinam Tv, jen chci at je bozsky TICHO
a manza brbla ze si s nim nepovidam![]()
pac toho mam vecer fakt dost a chci mit klid
a kdyz je s prckem tak nechape ze ho neboli pusa..cimz chci rict ze to asi neskonci nikdy
jo a ze spani mele - „mami jdem pisek“![]()
nejhorší je že on nás děsně šikanuje
Všechnom musí být hned,on miluje domácí práce.Takže když někdo řekne že se půjde třeba prát tak musíme jí okamžitě,čeká na signál konce praní a HNED se to musí pověsit.Někdy u tý pračky i sedí a kouká jak se pere.Když řeknu že jdeme převlíkat postele ,tak tamletí sám to starý sundá a prudí a prudí dokavaď OKAMŽITE nejdu nandat nový
A tak je to se vším,už se před ním bojíme cokoliv říct ![]()
Háta_x píše:V některých domácnostech si ženy „stěžují“ na nemluvnost muže, u vás je to naopak
A pak že chlapi nejsou komunikativní!
PS: manželovi by to taky trochu vadilo, jsme zvyklí krafat celkem dost.beruska2× píše:
no, nasemu jsou 2 a 3/4 a neni to diskuze jako takova.. ale zase vsechno musi okomentovat, nejlepe 100× abych poradne slysela, vsechno musim odsouhlasit - ze ho jako posloucham
mele a mele a mela a ja mam mozek na kasi![]()
![]()
![]()
vecer uz ani nezapinam Tv, jen chci at je bozsky TICHO
a manza brbla ze si s nim nepovidam![]()
pac toho mam vecer fakt dost a chci mit klid
a kdyz je s prckem tak nechape ze ho neboli pusa..cimz chci rict ze to asi neskonci nikdy
jo a ze spani mele - „mami jdem pisek“![]()
my prave taky ale nekdy uz na to fakt nemam
![]()