Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
(od zakladatelky)
Dík za reakce.
Ono nejde o to, že se kouknou na pohádku, ale za prvé že té TV mi tedy přijde dost a na úkor jiné činnosti, hlavně chození ven. Když to mám odhadnout, tak v zimě trávili u TV 4-6 hodin týdně. Děti, které vozí rodiče autem a vyzvedávají až odpo se pak fakt vůbec, ale vůbec nedostanou ven - v zimě je večer už tma. Nemám nic proti tomu, aby viděli kouzelnou školku, ale školka + Mája je celkem více než hodina v kuse a to mi v teplém ročním období a dopopledne, kdy jsou děti aktivní a nepotřebují odpočinek přijde dost a zbytečné. Když vidí ještě něco odpoledne doma (na něco se dívá starší dcera, na něco manžel…) i když nejsme nijak TV rodina, ten celkový čas není tak malý.
Druhá věc je, že mi přijde, že učitelky si to tady dost ulehčují - většinu dne mají třídy spojené (do svačiny a od oběda zase, když je více nemocných, tak celý den), dopoledne zabijí přes hodinku televizí a opravdu dlouho tady spí. To je další náš problém s touhle školkou - když přijdu pro malou po dvanácté, spící děti už musí ležet v posteli, čte se jim pohádka a pak jen leží, a smějí vstát až na svačinu po 14,30. Takže ty, co nespí, musí minimálně 2 hodiny civět do stropu. Moje dcera, která po obědě nespí už od cca 2,5 r., tam opravdu zoufale odmítá být „po spa“ - a nejsme tu jediní s tímhle problémem. V naší staré školce předškoláci leželi 30 - 45 min a kdo neusnul, mohl si jít potichu hrát.
Když bych to chtěla říct trochu ostřeji, tak paní učitelky nejsou placené (já vím, že nemají moc extra plat, ale to fakt není argument) za to, aby posadili děti k televizi.
Ono když jsem malou zpovídala, tak se objevovaly i hlášky jako „my se stejně kolikrát nekoukáme, když jsou všechny pani učitelky vepředu tam na těch křesílkách a povídají si a pijou kafe, tak lítáme a házíme po sobě polštářky…“. Uvědomuju si, že tím se problém dostává do trochu jiného světla a vyvolá jiné ohlasy, ale mně opravdu nejvíc vadí ta TV a diskuzi jsem založila kvůli tomu, abych zjistila, jak je to jinde.
Eva
ad KATAZ - v dobrém
já mám čisté svědomí - internet teď doma nemáme, ani ho nechci, tak počítač jen pracovně (účetnictví), TV já téměř 0, radši knížku nebo rádio, chlap zprávy a možná v průměru 1 - 1,5h denně, asi tak i starší dcera. Kolikrát teď v létě ale bednu opravdu celý den nezapneme.
Já jim pohádky, třeba o víkendu nebo když je ošklivo, ráda a myslím dostatečně dopřávám, ale v té školce je to podle mně něco jiného - viz výše
Evalu - aha, tak to jsi teď asi v práci nebo jinde a ne doma… V pohodě. Beru. Někdo takový život má, že do PC kouká jen v práci a na TV vůbec. Každý to má doma jinak. V tom případě, kdy TV ani nezapnete, ty pořady děti ani neznají, tak jim nemůžou chybět. Takže není co řešit. Ovšem vyloženě kdyby se jim to striktně zakazovalo, když se jim to líbí a mají u toho příjemné pocity, mi přijde pro ně dost smutné
. Ale to je každého věc, co dětem dovolí a dopřeje…
Co se týče té školky. Tak tam by se mi to taky nezdálo, kdyby to bylo denně. Hlavně ne místo chození ven. Sama jsem při zápisu vybírala školku se zaměřením na výlety apod. (no stejně nás nevzali)
Ale byla bych opatrná s tím jak na ně půjdeš. Spíš bych nejdřív sondovala, jak tedy ten průběh dne mají, v jakých případech tu TV zapínají atd. Ne hned třeba, že si to nepřeješ a tak. NEbo nedejbože, že je podezíráš, že se dětem nevěnují nebo tak. To by nemuselo dopadnout dobře
. Začala bych opatrně, ale asi bych to zkusila.
U naší mamky se ve školce pouští tv strašně málo, a max. ta kouzelná školka nebo třeba krtek, když je hnusně a nemohou ven. mamka má ty nejmenší děti a vím, že mají plány na celý týden, a v nich tv rozhodně není. takže jen pokud je extra hnusný počasí, že nemůžou nejen na zahradu, ale ani na procházku, tak koukají na pohádku.
a po obědě jim tam všechny děti krásně spí.
Ahoj, my TV ve školce měli (pracovala jsem jako učitelka), rodiče si nepřáli, aby se děti na ni dívaly. Takže byla puštěná jen když bylo vysvědčení, školka byla „spojená“ s malotřídkou. Teď jsem rodič já a od září půjde do školky má dcera, pevně doufám, že se televize i zde ve školce bude pouštět velmi výjimečně, úplně nejlíp že se nebudou dívat na TV vůbec.
Takže jako rodič bych to řešila s učitelkami a ředitelkou. ![]()
taky myslím že na televizi můžou děti koukat doma, od toho snad ve školce nejsou, zvlášť předškoláci.
Nečetla jsem diskuzi. U nás ve školce TV není.. PC ano,mají ve třídě, ale v omezeném rozsahu, převážně pro předškoláky, nějaké vyukové programy..
Mají tam bohatý program, denně něco tvoří, zpívají, povídají si, jsou denně venku, nechodí se, jen když prší nebo je velký mráz..Tzn. pod 10 stupňů..
A co se týče spaní, jsme školka s nejkratším odpoledním odpočinkem ve městě
Na přání rodičů, paradoxně těch, kterým děti vyspávaly a oni je potom večer nemohli dostat do postele..
Kolem půl jedné děti ulehnou a ve 2 už je svačina..
Syn nespí, nespí přes den od roku a třičtvrtě, ani ve školce na chuť spánku nepřišel..Leží, ale může si prohlížet knížky podle vlastního výběru.Nespavci mohou vstát ještě dřív, ale musí být potichu, pokračovat v nějaké klidové činnosti.Baví ho to, proto je moc spokojený..
Co vím od kamarádek z jiných školek, tam polední klid trvá i 2 hodiny a více..
Mně osobně by TV ve školce vadila. A to z toho důvodu, že naše malá je akční a potřebuje tancovat, zpívat, číst, malovat…prostě něco dělat. Nikdy nevydržela sedět u TV. Občas zhlédne Kouzelnou školku, ale rozhodně jen ty vstupy, kdy je tam František nebo Fanynka. Pohádky mezi těmito vstupy absolutně nebere. Nebaví ji to.
Jediné, co fakt může, je DVD s Míšou Růžičkovou
, jejíž písničky i choreografie má naučené do detailu
A ještě pak Dádu. Pohádkou by ji ve školce tak akorát na*rali. A mně taky. Doma tv sice máme, ale teď po digitalizaci nám jede jen ČT1. Občas kouknu na zprávy, jinak je TV vynutá a absolutně nám nechybí. Raději jdeme ven nebo děláme něco smysluplného.
Tak jsem se po pauze zase dohrabala na internet
, děkuji všem za reakce. Za ředitelkou asi půjdu ve stylu, že jejich školka je skvělá, učitelky úžasné, jen bych měla jednu malou připomínku… Dcera je tu tak jako tak poslední rok, malého bych časem raději viděla v druhéb místní školce, nic snad zkazit nemůžu.
Eva
Dobrý den, mám 3 letou dceru a miluje tv i pohádky. Nijak jí to nezakazuji, já sama jsem tv čučil. Venku lítá dost tak nevím proč by se nemohla koukat na pohádky, vničem ji to neškodí
my máme školku, kde televize je, ale využívá se jen výjimečně - když prší a děti si přinesou třeba nějaký zajímavý film pro děti, ale spíš se koukají na fotky nebo videa ze školkových akcí, učí se podle toho třeba tancovat, dkyž je nějaký videoklip…
ale rozhodně by to nemělo sloužit jako náhrada za výchovu ve školce, zkus se zeptat na školní vzdělávací program, podle kteréhose MŠ řídí a taky k čemu to slouží pro děti.. moje sestra učí ve školce a třeba televizi úplně odmítají, děti jí mají dost doma
Tak já zatím dítko ve školce nemám, ale bydlela jsem s našima v objektu školky, máma tam pracovala. TV tam byla, děti se občas podívaly na pohádku. I já, co si pamatuju jako malá, jsem se ve školce na TV podívala. Následky to nezanechalo
Jinak lítání venku, hraní atd. si děti užijí i tak dost. Nevím no. Něco už mi přijde přehnané. Kouzelná školka trvá 30 minut..Mája asi 10 minut… Pokud je to občas, neni to na úkor chození ven (jak tu psala zakladatelka) tak by mi to fakt nevadilo.
Souhlasím… s posledním příspěvkem.. Určitě neni dobré, aby dítě sedělo ráno dvě hodiny odpoledne dvě hodiny a ještě večer u televize..
Každý má na výběr, ale mě přijde, že na tom neni nic špatného když si dítě sedne k pohádce, která trvá třeba 30 min. Jako děti jsme taky seděli u televize na večrníčky, v neděli dokonce studio Rosa, Hele, Ju trvalo dvě hodiny, Magion, Vega ![]()
Já si podoledne snažím uklidit malý se dívá na pohádku asi hodinku, ale pak celý den má program, že se hrajem doma, jdem ven, koupe se venku atd.
Přijde mi lepší se podívat na televizi a pak se věnovovat než zaritě tvrdit, že televize ne a stejně si pak celý den hraje dítě samo - jen aby se nedívalo na televizi…
To myslím platí i o školce. Třeba se tam hodinku podívají na tlevizi, ale pak mají pro děti bohatý program. Někde teda televizi nemají, ale zase třeba zavře děti a hrajte si a nic pro ně nevymýšlí.. Tak si myslým, že záleží celkově na školce a nehledala bych problém, že se tam občas podívají na pohádku
Telka je už asi v každej školke, ale je na učiteľkách kedy a koľko. Dcéra má za sebou prvý rok a za ten čas pozerali pár krát. Majú v školke telocvičňu, v zime v lete chodia vonku - v zime dopoludnia, v lete aj odpoludnia, niekedy sme ani nešli ráno do šatne, ale rovno vonku.
Vonku nechodia len keď prší (po daždi áno) a v zime keď bola veľká inverzia.