Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak já už ji mám dva měsíce a musím konstatovat, že vše zatím ok. Spinila jsem asi týden a něco, ale tak lehounce, že škoda slov. Na kontrole po zavedení po šesti týdnech bylo také vše v pořádku. Stále kojím, váha jde dolů , vlasy padají, ale to přisuzuji kojení a zimnímu období… To jsem měla i po prvním synovi a žádné tělísko jsem neměla…
Uvidime co dál, ale jsem spokojená. Snad to vydrží.
@Haninen @I-na Ahoj, holky. Klidne napiste SZ. Mozna mi to bude chvili trvat, nez odpovim - synovi rostou zuby a do toho je nemocnej, ale urcite se k tomu dostanu
Jinak telisko jsem si nechala vyndat na konci rijna (2 mesice po zavedeni). Musim rict, ze tak 2 mesice trvalo, nez jsem se zacala vracet do normalu. Padani vlasu je o poznani mensi. Padaji stale, ale to je kojenim si myslim. Ale urcite uz nesbiram po dome a ve vane po koupani chuchvalce vlasu jako driv. Vaha sla dolu taky. 4 kila a to jim porad stejne. Celkove jsem splaskla. Mela jsem i hodne otekly oblicej a ted uz se zas poznavam. Muzu rict, ze jsem se vratila do stavu pred zavedenim. Takze vsechny ty veci, jako PMS, spatna nalada, padani vlasu ve velkem, pribirani na vaze u me opravdu zpusobila hormonalni nerovnovaha po zavedeni teliska. Prestala jsem ted uplne spinit a to jsou to uz 3 mesice, co telisko nemam. Ale jak rikam - porad kojim. Snad nekomu moje zkusenost pomuze ![]()
@Nikol1989 píše:
@Haninen @I-na Ahoj, holky. Klidne napiste SZ. Mozna mi to bude chvili trvat, nez odpovim - synovi rostou zuby a do toho je nemocnej, ale urcite se k tomu dostanuJinak telisko jsem si nechala vyndat na konci rijna (2 mesice po zavedeni). Musim rict, ze tak 2 mesice trvalo, nez jsem se zacala vracet do normalu. Padani vlasu je o poznani mensi. Padaji stale, ale to je kojenim si myslim. Ale urcite uz nesbiram po dome a ve vane po koupani chuchvalce vlasu jako driv. Vaha sla dolu taky. 4 kila a to jim porad stejne. Celkove jsem splaskla. Mela jsem i hodne otekly oblicej a ted uz se zas poznavam. Muzu rict, ze jsem se vratila do stavu pred zavedenim. Takze vsechny ty veci, jako PMS, spatna nalada, padani vlasu ve velkem, pribirani na vaze u me opravdu zpusobila hormonalni nerovnovaha po zavedeni teliska. Prestala jsem ted uplne spinit a to jsou to uz 3 mesice, co telisko nemam. Ale jak rikam - porad kojim. Snad nekomu moje zkusenost pomuze
Ahoj Nikol, moc děkuji za sdílení zkušenosti, na konci února mám jít na kontrolu. Dávám tomu ještě měsíc šanci. Ale musím říct, že po dovolené v srpnu jsem napbrala 2 kila, a trvalo mi víc jak tři měsíce než jsem se zbavila jednoho kila. Během vánočních svátků jsem to pracně sundané kilo zase nabrala, teď se mi ho zase celý měsíc nedaří shodit a pozoruji plížívé tendence váhy lézt nahoru. Přesto, že jím jako vrabec. Dosud jsem takhle málo nemusela jíst. Něco ti pošlu do přílohy SZ.
Zdravím, ![]()
je tu někdo, kdo má nebo měl Kyleenu dělší dobu? Zajímalo by mě, jak se srovnával se zavedením. Krvácení, bolesti… Mám Kyleenu zavedenou druhý den, boleti břicha mírné, slabé špinění. Předtím jsem měla nitroděložní kuličku a průběh na začátku byl výrazně horší.
Ahoj holky, chci se také podělit se zkuseností s Kyleenou. Je mi 18 a kyleenu jsem si nechavala dat v 17 teď v srpnu. Co se týče průběhu, tak po zavedení jsem byla totálně mrtvá, ale čím dál, tím více se to zmírňovalo) postupně mi přestaly měsíčky a jen při velké námaze špiním, jinak se nic nezměnilo. Jak píšete o padání vlasů, tak tohle se mi díkybohu vyhnulo, váhu mám pořád stejnou a občas jsem akorát náladová. Zatím jsem spokojená, tak doufám že bude fungovat,tak jak má😄
Mam telisko druhý den takže nemůžu zhodnotit ale zavedení bylo v pohodě zavádělo se 5-6den MS takže úplně na konci a v pohodě. cekala jsem horší bolest a byla jsem mile překvapena. ted uz břicho neboli jen špinim. ale proč píšu musim reagovat na příspěvky ohledně nabírani vahy, to ze někdo přibere tři kg neznamena ze přibral 3 kg tuku, mohla to byt voda a jiné, těch faktorů je mraky treba i větší obsah střev, odpadní látky. mimichodem vazil jste se někdo před menstruaci? ja mam na váze klidně o tři kg víc.😃.to ze někdo přibral a ví jistě ze přibral na tuku je jen znamka toho, že aniž by si to připustil, je v kalorickym nadbytku!!(přijímá víc kalorií než vydá)ale jednoduší je to svádět na antikoncepci.to chápu. Antikoncepce prece není energie která by se uložila do tuků!!!Pouzivala jsem od porodu pilulky a ikdyz mají vic hormonů nez kyllena zhubla jsem z velikosti XL na velikost XS-S. Stačí upravit příjem a přidat sport. K dalšímu čemu se chci vyjádřit je padání vlasů, také to nutne nemusela způsobovat kyllena, po porodu a v kojení vlasy padají všem, ja v té době měla na hlavě vypadáne místa, s kojením jsem přesttala, na doporučení koupila Melatonin a nyní jsem bez problémů dokonce rostou vlasy nové. a co jsem četla diskuzi stěžují si na padání vlasů jen ti co kojí. Rozhodně ale nechci dělat závěry, že telisko je super, mam ho krátce, ukáže čas, nicméně jsem toho názoru, ze bude míň škodlivé než pilukly nabusene hormonama co vesele prochází krevním oběhem, tohle přeci jen působí jen tam kde má, minimum se dostane do oběhu a tím tak nezatíží organismus.
Syntetický progesteron máš v celém krevním oběhu do dvou hodin po aplikaci. Kecy doktůrků, že to působí jen lokálně jsou bohužel plané a lživé, stejně jako jejich vyvracení jakýchkoliv stížností na tato tělíska, a proč? Protože dostávají tučné provize za to, že v tobě jejich produkt udrží co nejdéle, pokud možno až do konce (to je potom čeká od Bayeru tučná odměna). Tak proč pacientkám nelhat, že. Když to nese prachy. Z obyčejného tělíska jim toho moc neukápne, proto ho ženám nedoporučují. Klasická DANA, pokud je správně uložena, funguje spolehlivě. Mnohým našim maminkám perfektně sloužila. Ono je vposledku jedno, jestli umělé hormony přijmeš žaludkem nebo dělohou. Obě dutiny jsou silně prokrvené a tudíš významně propojené s celým tělem. Hormonální nerovnováha ve prospěch estrogenní dominance (blokace progesteronových receptorů = tělo přestane vyrábět vlastní progesteron) je nežádoucí minimum, co tohle tělísko přináší. Příčinou problémů s nadváhou a nemožností shodit je právě nerovnováha hormonálních hladin. Estrogen a progesteron jsou jen v první linii, ovlivňuje ti to kaskádovitě další žlázy v těle, prsa, štítnou žlázu, slinivku… Právě hormony jsou mimo jiné odpovědné za reakci metabolismu na jídlo. Pak je organismus ženy schopen vytvořit tukovou tkáň i z jablečné fruktózy. Můžeš se pak „stavět na hlavu a stejně nezhubneš“. Také jsem si myslela, že to půjde snadno dolů (vždycky stačilo na měsíc trochu omezit stravu a dvě kila šla dolů), ale mýlila jsem se velice. A kdyby to byla jenom kila navíc, je toho mnohem víc, co tohle hormonální zařízení způsobuje. Dočkej času, dva dny je málo, počkej cca půl roku, rok, abys mohla posoudit, co to s tvým tělem dělá. Mé tělo začalo významně reagovat až po roce a čtvrt. Nakonec to vyndávání tělíska se zkrácenými vlákny byl taky zážitek. Hlavně, že to ze mně po čtvrt hodině dloubání vůbec vylovila, už to vypadalo na zákrok v nemocnici. Nikdy více, příště půjdu do tělíska nehormonálního.
Ahoj, také se podělím o zkušenost s Kyleenou. Mám ji 4. měsíc a jsem velmi spokojená. Až na menší bolesti a mírné krvácení/špinění v prvním měsící nepozoruji naprosto žádné nežádoucí účinky. Zavedení nic moc, proběhlo s rájským plynem a i tak velmi bolelo, ale nic co by se nedalo vydržet. Bolesti po zavedení žádné (narozdíl od předešlé nehormonální kuličky), začalo mě trochu bolet v podbřišku až druhý den, ale pouze na pár hodin. Takže já jsem zatím velmi spokojená, až tedy na delší (ale slabší) menstruaci, ale prý by se to mělo srovnat. I tedy moje doktorka říkala, že se u tohoto tělíska větsinou setkává s kladnými zkušenostmi:)
Nechala jsem si Kyleenu zandat jako svou první antikoncepci, aniž bych byla po porodu, bylo mi 18 - čekala jsem, že mi dá Mirenu, ne Kylenu. Během prvních třech měsíců o 5kg vyšší váha, nyní to je již 10měsíců a mam nahoře 15kg. Nikdy jsem nebyla moc akční člověk, ale byla jsem vcelku hubená, s plochým bříškem bez tuku. Po zandání tělíska mi už doma po měsíci říkaly, že jsem začala nabírat.
Zdravá strava mi nepomohla, naopak jsem ještě 1kg nabrala. Začínám s běháním, tak doufám, že to pomůže.
Dobrý den, nechala jsem si Kyleenu zandat jako svou první antikoncepci, aniž bych byla po porodu, bylo mi 18 - čekala jsem, že mi dá Mirenu, ne Kylenu. Během prvních třech měsíců o 5kg vyšší váha, nyní to je již 10měsíců a mam nahoře 15kg. Nikdy jsem nebyla moc akční člověk, ale byla jsem vcelku hubená, s plochým bříškem bez tuku. Po zandání tělíska mi už doma po měsíci říkaly, že jsem začala nabírat. Zdravá strava mi nepomohla, naopak jsem ještě 1kg nabrala. Začínám s běháním, tak doufám, že to pomůže. Zvažuji vyndání, ale je mi těch 7000Kc líto.
Nemáte někdo podobné zkušenosti? Případně zkušenosti, zda Vám šla váha dolů po vyjmutí?
@pajka09 Estrogenová dominance, kaskádovité rozhození hormonální rovnováhy v celém těle, zpomalením metabolismu, hrozí inzulinová rezistence, předskokan cukrovky, stav pseudotěhotenství. Poškozuje CNS. To ještě buď ráda, že nemáš Mirenu, nárůst váhy by byl větší. Mirena 52 mg hormonu, Kyleena 19 mg hormonu. V Německu je už zakázáno. Těhotná žena hubnout nemůže, tělo ti hlásá, že jsi těhotná. Za dva a půl roku s Jaydess nárůst 2.500 g nitrobřišního tuku při stejné stravě, dokonce i u značně osekaném jídelníčku. Bála jsem se doslova dát něco do huby. Tloustla jsem i po „vodě“, nejvíc v břiše, vzedmutej podbřišek. Zbav se toho. Mám to dole tři měsíce a tělo se jen velmi pomalu dává dohromady. Bulky na prsou se ještě neztratily. Roky jsem netrpěla na beďary, teď pravidelně před menstruací se mi tvořej beďary. Ten umělý hormon imitující progesteron se zažírá hluboko do tkání, ženské tělo zbavené tohoto tělíska se ho dokáže postupně zbavovat jen v době menstruace. Tělo se zanášelo dělohou, jedině dělohou to může ven. Tělo ženy se menstruací čistí, tloustneš taky pro to, protože tvé tělo si s odpady neví rady a vyloučit menstruační krví je v tomto případě nemůže (nějaké to krvácení při tělísku je jen krvácení ze spádu, není ovulace-není menstruace). Dokuď to tělísko nosíš, tělo si s tím hormonem neví rady, ukládá ho všude do tkání, zadržuje hlavně vodu a tuky, zanáší se lymfa, aby ho mělo kam uložit. Vem čert 7000 Kč, v životě přijdeš o víc, pokud si to necháš, finanční ztráty na odstranění následků mohou být ještě větší. Ztráta libida, natejkající tloustnoucí břicho, těžké nohy, bolesti v zádech, vyčerpanost, dvacetidenní premenstruační syndrom, podrážděnost (mimochodem teď po vyjmutí nemám žádné premenstruační problémy, den dva před menstruací něco málo, ale to je běžný stav). Pořiď si běžné kovové tělísko, pokud bude správně nasazené, je plně postačující. Mnohým ženám před lety spolehlivě stačilo klasické tělísko. Za normální tělísko zaplatíš 1000 Kč, za tenhle sajrajt 7000 Kč, proto doktůrci vyzvyhujou tohle. Stůj si za svým, tvůj doktůrek se bude bouřit, protože za tebe, jakožto nositelku tohohle tělíska, má od Bayeru tučné provize. Bude ti pravděpodobně vehementně tvrdit, že to tím tělískem není, aby sis ho nechala, že se prý zlepší. Nevěř tomu.
Ty jsi ještě mladá, tvé tělo není tolik zatížené za ty roky toxiny, neměla bys mít takové problémy se přebytečné nadváhy zbavit, čím je žena starší a čím déle to nosí, tím jsou následky obtížněji odstranitelné.
Dobrý den,
vysadila jsem HA Lunafem po 8 letech, když jsem ji začala brát, tak jsem přibrala 5kg, začala jsem běhat a musela jsem si davat pozor co jím, nakonec jsem to shodila, ale nebylo to asi úplně nikdy OK.
Všimla jsem si, ze mám celulitidu na stehnech a zadku a to jím zdravě a sportuji. Začala jsem chodit do posilovny a minulý rok jsem si všimla, že mi během půl roku vyskakaly křečové a metličkové žíly. Už jsem absolvovala sklerotizaci a čeká mě laser, je mi 24 let.
Nevím zda je to po posilovně nebo po HA, každopádně jsem se rozhodla HA vysadit.
Tyden po vysazení mi žačaly vypadávat vlasy, opravdu hodně
byly úplně všude po celém bytě. Za měsíc jsem přišla asi o polovinu vlasů, padalo to celé dlouhé i s kořínky..
Po tom týdnu jsem si nechala zavést hormonální telisko Kyleena, bylo mi doporučeno pro nerodičky a řečeno, ze hormony nejdou do těla.
Zavedení bylo docela v klidu, v jeden moment to bylo hodně nepříjemné a bolelo a dalo se to vydržet. Po zavedení jsem byla malátná a malém se vyvrátila, ale pomohla čokoláda a lehnout si. Jak jsem přijela domů to bylo už docela dobre. Špinila jsem asi 2 týdny a občas mě zabolelo v podbříšku, spíše mě tam z ničeho nic pichnulo, ale i tohle ustalo.
Na kontrole bylo vše v pořádku, byla jsem tam asi po 3 měsících, říkala jsem ji, že stále špiním i 2-3 týdny v kuse, padají mi vlasy a děla se mi akne-na obličeji, takové bolaky, které jsem nikdy neměla, to samé na zádech a v dekoltu ![]()
Na kontrole mi řekla, že telisko sedí jak má a ze mám vydržet, prý si sedne a může to trvat i půl roku. Dále, že hormony opravdu do těla nejdou a padání vlasů a akne mám spíše po vysazeni HA. Což měla pravdu u vlasů, protože by mi opravdu vypadaly po týdnu, u toho akne si jistá nejsem.
Nicméně vlasy mi padají pořad, sice ne už tak moc, ale i tak mám na hlavně tak 1/3 než jsem měla. Pleť se mi opravdu zhoršila, nesnesu skoro žádnou kosmetiku, pouze dermo nebo bio a žádné makeupy, nikdy jsem s tímto problém neměla.
Boláky se mi dělají i ve vlasech, na zádech, v dekoltu, takové ty červené, také na to nepomáhá nic. V práci dělám v horku, tak tomu asi také moc nepomůžu.
Jediné co mi pomohlo byly bylinné kapky Gynex na pročištění od hormonů, problém je ten, ze jakmile je přestanu brát se mi vše zase vrátí a nejsou úplně nejlevnější.
Tělísko mám půl roku, dalo by se říct, ze jsem spokojená, až na to špinění. Pořad doufám, ze se srovná, ale připadá mi, že je to lepší. Mám pravidelnou menstruaci, jen je blbé, že je to proste špineni a stále trvá 1-2tydny, to mi vadí nejvíc.
Potom ještě kvasinky, u HA jsem nikdy na ně netrpěla, až teď s tím teliskem, ale také to může být z horka, měla jsem před tím jinou práci.
Dále pozoruji úbytek na váze a připadá mi, ze už nejsem zavodněná, mám i takové hladší nohy.
Jake mate zkušenosti vy? Srovnalo se to nebo ne, případně po jaké době?
A co akne a vlasy, mate podobný problém? Případně co vám pomohlo? Děkuji. ![]()
Ohledně nitroděložního tělíska je tady spousta diskuzí - také v souvislosti s tím, jaké množství hormonů do těla jde. To, že tam nejde žádné, už pomalu popírají i zahraniční studie např. na Mireně ( která funguje na stejném principu jako to Tvoje). Na to, že je Ti jen 24 let, už Tvé tělo dostalo hormonalně strašně zabrat. Já bych na Tvém místě po tak dlouhodobém uzivani HA šla spíše do nehormonalní antikoncepce a soustředila se na vyčištění organismu a srovnání hormonů. Pokud správně počítám, brala jsi HA od 16 let-tedy jsi od 16 let až doteď neovulovala a tudíž ani nemenstruovala. To se ti může podepsat jak na současném zdravotním stavu, tak na pozdější plodnosti. Hormonální tělísko tomu příliš nepomůže.
@I-na
Dobrý večer,
jak je tedy možné, že po zavedení Kyleen jsem během roku zhubla 5kg a ne a ne je nabrat zpět? Myslím, že každý na hormony reaguje jinak, neodsuzovala bych rovnou všechna horm. tělíska.. také se mi úplně spravila pleť a nemívám výkyvy nálad, to vše jsem měla předtím u klasické HA.
Takže holky, já mohu Kyleen maximálně doporučit, za mě se tato investice vyplatí. Mám ji rok a půl a až na nějaké občasné pobolívání v podbříšku (co jsem předtím nikdy neměla, asi tím cizím tělesem) během MS (jen špinění), si nemohu stěžovat.
Ráda bych se s vámi podělila o moje špatné zkušenosti s nitroděložním tělískem Kyleena, které mám zavedené už rok. Je mi 40 let, mám 2 děti, HA jsem užívala téměř 20 let a nikdy jsem s ní neměla žádné problémy. Na doporučení lékaře jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko Kyleena a všechno je špatně: po půl roce začalo velké vypadávání vlasů, po celou dobu časté mykozy a často velké bolesti bradavek. Čekala jsem, že se to časem ustálí, ale ne, tak jsem šla dnes na vyjmutí, ale vlákna, za které se to vyndává jsou uvnitř dělohy, takže musím pod narkozu. Za mě určitě nedoporučuji, věřím zmiňované citaci lékařky, že nitroděložní tělíska zastavují produkci vlastních ženských hormonů, o čem jsem se přesvědčila na vlastním těle a dala jsem spoust peněz za přírodní hormony (jetel a další), abych tu hormonální nerovnováhu trochu spravila. Všechny vedlejší účinky jsou popsány v příbalovém letáku Kyleena a nejen u mě se opravdu projevily. Tak si to prosím pořádně promyslete, než do toho půjdete. U mě to bylo to nejhorší, co jsem kdy svému zdraví provedla.