Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja si nechala dat tělísko po druhém porodu. Uz před tím těhotenstvím jsem mela šílené průtoky. Sice jsem mela ms na 3 dny, ale ten první 1,5 den bylo jak kdyz praskneš balonek. Strašný. Každý další potrat to zhoršoval. Po tělísku jsem první rok špinila, ale ok si to sedlo. Ted už skoro dva roky pravidelný cyklus, ale síla je tak jedna intimita na den. Ovulaci normálně cítím
Tak menses slabší mám oproti té hrůze před tím (hodně sraženin, silná menstruace). Jenže zato furt.
Zrovna jsem zas po 16 dnech začala krvácet. A to ten předchozí cyklus byl v pohode, tak jsem doufala. Ale prd. Mám tělísko od listopadu 2023 a včerejší rozjezd menstruace mě ujistil v tom, že tělísko půjde ven.
Co jsem tak zkoumala po diskuzích, tak ženské, co si ho daly kvůli antikoncepci, tak jim sedlo. Ty, co si ho daly kvůli nadměrnému růstu sliznice (a tím i menstruaci), mají problémy.
Zkus ho, ale informuj se u doktora, zda má nějakou záruku, když si do půl roku nesedne, zda vrátí část peněz. Můj gynekolog se nezmínil, na každé kontrole říkal, jak tělísko dobře sedí a ať jsem trpělivá. Že z neustálého krvácení/špinění, jsem v hlavě už magor, ho nezajímalo.
Přes 40 mi je taky. Prášky mně doktor (plus doktor, co mi odebíral polyp) nedoporučoval. ![]()
Já na tělísku nemám menstruaci vůbec. PMS jo, hormony fungují úplně normálně, ale nekrvácím.
@Anonymní píše: Více
To vypadá na endometrizu kterou vám zjistili jak píšete to vám tělísko moc extra nepomůže chce to řešit důvod
Jaké máte zkušenosti s tělískem? Pomůže na silnou menstruaci?
Vždy jsem měla menstruaci slabou, krátkou a nepravidelnou. Když jsem si našla partnera, tak jsem si nechala předepsat antikoncepci, čímž se zpravidelnila. Když jsme chtěli po několika letech děti a vysadila jsem ji, tak jsem menstruaci měla hodně nepravidelně až časem vůbec ne. Zjistili mi několik problémů - PCO, endometriozu a hlavně neprůchodné vejcovody, které mi nakonec oba vzali. Bez hormonů jsem byla v podstatě bez menstruace a děti jsem musela kvůli chybějícím vejcovodům řešit uměle. Po prvním porodu (plánovaný císař kvůli špatné poloze) se mi menstruace na chvíli rozjela až jsem byla zase bez ní a musela opět brát hormony (utrogestan). Druhý porod byl normální (ale vyvolávaný). Nevím jestli se mohlo stát, že tím proběhlým porodem se tělo nastavilo správně, ale v pěti měsících druhého dítěte za plného kojení jsem dostala první menstruaci. Od té doby ji mám v podstatě pravidelně a to už má malý 7 let. Jenže ji mám strašně silnou a dlouho trvající (průměrně 8 dní, někdy až 10). První 3-4 dny spím s tamponem a vložkou, jinak to mám na posteli. V horší dny mi přes den třeba za hodinu až dvě tampon velikosti super proteče. Do toho ze mě padají velké kusy krevních sraženin (klidně cca 3 cm velké). Jinak teda ji mám naprosto bezbolestnou. Že přišla v podstatě zjistím až na záchodě.
Už mě to fakt takto nebaví. Když mám své dny, tak se mi ani nikam moc nechce chodit, dovolenou plánuju tak, abych to náhodou nemohla dostat apod. Řešila jsem s gynekoložkou a nabízela mi buď antikoncepci nebo tělísko. Zatím jsem zkoušela pouze přírodní léky, které mi doporučila (nepomohlo) a že se mám kdyžtak ozvat, kdybych si to rozmyslela. Moc se mi do antikoncepce ani tělíska jít nechtělo, protože kvůli chybějícím vejcovodům se nepotřebuju chránit otěhotnění a nechtělo se mi za to tedy ani vyhazovat peníze. Ale minulé dva cykly jsem to měla zase tak silné, že už si fakt říkám, že asi do toho tělíska půjdu.
Ale nejdříve jsem se chtěla zeptat na zkušenosti vás tu na emiminu, jestli je pravda, že je s ním menstruace slabší. Popř. i nějaké info, jak se to vůbec zavádí, co mám čekat atd.
Je mi už přes 40, ale ještě jsem se s tím nesetkala, všechny známé berou prášky, které já už ani nechci, protože s dětma jsem hrozně roztěkaná a určitě bych je zapomínala brát