Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, já tě chci podpořit a obejmout. A podělit se.
Máš manžela, to je velká opora (byť závazek, já vím). Ne každý muž sexuálně zneužívanou ženu psychicky unese.
K těm bolestem a tedy mohu jen k tomu, co ti říkala fyzioterapeutka. Gynekologicky fakt nevím, tam nemám nic, ale tak bolestivě staženou pánev, i kostrč, taky moje fyzio neviděla (já od toho měla blokády žeber, migrény, bolesti krční páteře). Příčina? Týrání a sexuální zneužití. Řešila jsem to teda víc jak o deset let víc jak ty.
Měla jsem několik mobilizací kostrče, které mi prorazily vzpomínky na zneužívání (v té stažené pánvi jsou uloženy i vytěsněné vzpomínky), fyzio na to i upozorňovala, že mobilizace kostrče uvolní emoce. Bylo jich víc a krutější než jsem čekala. Tak jsem to dva roky řešila v terapii… a pánev se v průběhu těch dvou let uvolnila, byť práce na tom poškozeném vším je patrně doživotní už.
Poradím si asi i somatický cvičení (najdeš na neetu, ber jen ty cviky, které ti jsou fyzicky příjemné, do protažení těch svalů), to hodně uvolňuje i ty emoce.
S nenáviděním sexu a tím ostatním… moc mne to mrzí, bojuju s tím roky. Jsem svým způsobem asexuální a uspokojí mne víc představa sexu než sex skutečný. Představa péče po sexu než ponížení u sexu… Sama nevím, co s tím. Lidi, kteří takhle zkazí život dětem, by měli sedět až zčernají. Život za život.
@Anonymní píše: Více
Doporučuji kliniku U Apolinare, profesor Mašata. Specializuje se na bolesti v pánvi.
Vaše chyba není nic z toho. Ale z hlediska psychosomatiky bych řekla, že srůsty a chronická bolest je důsledek zneužívání. Je to obrovské trauma, na které reaguje celé tělo. Když se na to podíváte z jiného úhlu pohledu, tak přece dává smysl, že se vaše tělo brání něčemu, co mu tak moc ublížilo (vstupu muže do něj), ne? Lékařsky vám nejsem schopná poradit nic. Ale pokud jde o nějakou cestu k uzdravení duše a psychiky (a následkem toho často bývá i uzdravení těla), tak mě hned napadla kniha Tělo sčítá rány od Bessela A. van der Kolka. Báječná kniha, která je skvělá tedy především v druhé polovině. Ta první je taková spíš vysvětlující co se týče fungování mozku atd., ale tím se nenechte odradit. Mohla by vás navést na to, jakým způsobem váš problém řešit.
@Anonymní píše: Více
Vaše chyba v ničem není měla jsem druh endo + křečové žili na děloze - detralex nepomohl teď jsem necelé 2 roky po hysterektomii a jsem spokojená ( vaše životní bolestivá zkušenost mě moc mrzí jste silná žena ) 🍀 🍀 💜
Ahoj, je mi skoro 30 let. A zhruba od 15 let trpím na bolesti v břiše a podbřišku.
Už v 17 letech jsem dostala dg. Chronická pánevní bolest. Měla jsem 5 laparoskopií Jednu pro vyloučení endometriozy, to mi bylo 18. Ta se tehdy nepotvrdila. A pak ve 20 rozrušení srůstů. V 21 mi neodtékala krev, a zase rozrušovali srůsty. Ve 22 mi vyndali slepák a v 24 letech, když jsem byla těhotná, tak na 2. Screeningu se jim něco nezdálo. Báli se torze. Ale nakonec se ukázalo, že to jsou zase srůsty co přilepily vaječník ke střevu a v tom těhotenství to dělalo velkou neplechu. Tak to opět odoperovali.
V tom těhotenství mi na každé kontrole řeklic že mám výrazné varixy v pánvi. Nasadili detralex. To těhotenství bylo velmi bolestivé. Na pohotovosti jsme s bolestmi byla fakt často. Porod: vyvolávaný, kleště. Velké krvácení, vnitřní i vnější šití.
Po porodu jsem měla velmi velké bolesti při ovulaci, během Ms. Opravdu pocit, že mám kontrakce. Nikdo zase nic na mě neviděl. Až před rokem, mě moje doktorka poslala do Podolí na experní UZ. Dg. Endometrioza, ale jen drobné ložisko, velmi hluboké. A protože jsem měla dál bolesti, doktorka mě poslala na cévní a mám varixy v pánvi. Krev mi neodtéká, je to jako prý z obou stran ucpaná dálnice.
Budou mi dávat stenty do těch cév.
Také chodím na fyzio pánevního dna. Fyzioterapeutka mi říkala, že ho mám fakt extrémně stažené, a že to souvisí i dost se stresem, traumatem.
Já jsem byla sexuálně zneužívaná od mých 8 do mých 19 let. Pak to prasklo, protože jsem se chtěla zabít. Došlo k odsouzení na 6 let.
Teď mám pěkný život, až na to, že prakticky nemůžu s manželem spát. Mám velké bolesti a hlavně sex nenávidím.
A tak přemýšlím nad tím, jestli ty moje potíže jsou moje chyba? Že jsem byla tak ve stresu? Nebo je fakt chxba v mém těle? Nějaká abnormalita?
Má taky někdo podobnou zkušenost s těmito diagnózami?