Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslet bys měla hlavně ty.
Jestli tvoje bakalářka závisí na myšlení přispěvatelek emimina, tak potěš koště.
Co si myslíme o čem? O citech zvířat nebo o vhodnosti zvoleného tématu? Neměla bys to spíš probrat s vedoucím BP? Já si totiž nejsem jistá, jestli se máš zabývat pocity a vnímáním zvířat
Určitě se neboj a napiš nápad učiteli u kterého chceš psát práci. Při nejhorším ti řekne, že tohle ne.
My ti tady vážně neporadíme. Takhle na první pohled se mi zdá, že by na to prace napsat šla, ale nejsem z oboru
A to můžeš psát o zvířatech? Mohlo by to být zajímavé, ale obsahnes to v BP?
Mne to téma spíš prijde jako etologie zvířat, ale nevím.
Me by spíš zajímal vztah lidi ke psum, a porovnat to s jejich vztahy vzhledem ke společnosti.
Zcela upřímně, já bych nechtěla chodit k psychologovi, který se specializuje na to, jak prožívá emoce delfín. Téma bych volila i s ohledem na to, jestli chceš ve studiu pokračovat a kterým směrem se chceš poté profesně vydat. Protože absolventů se zaměstnavatel velmi často ptá na témata těchto prací a co je k výběru vedlo, a to by mělo mít hlavu a patu a mělo by to sedět do požadavků na tu pozici.
Spíš bych to otočila a věnovala se třeba tomu, proč na lidi utrpení zvířat působí často mnohem emocionálněji, než utrpení lidí. Často se hrdiny různých živelných katastrof atd. stanou zvířata, jejichž smrt lidi zasáhne víc než úmrtí bezejmenných lidí. Proč na mě jako na diváka nijak nezapůsobí, když tam někdo vystřílí lokál plný lidí, ale když zastřelí psa, cítím lítost? Proč spousta lidí řekne „lidem nedám ani korunu“, a nosí desetitisíce do útulků pro přemnožené kočky? To je pro mě třeba zajímavější téma, než že někdo prokáže, že motýl cítí bolest…
@zrcadlo píše:
Zcela upřímně, já bych nechtěla chodit k psychologovi, který se specializuje na to, jak prožívá emoce delfín. Téma bych volila i s ohledem na to, jestli chceš ve studiu pokračovat a kterým směrem se chceš poté profesně vydat. Protože absolventů se zaměstnavatel velmi často ptá na témata těchto prací a co je k výběru vedlo, a to by mělo mít hlavu a patu a mělo by to sedět do požadavků na tu pozici.
Spíš bych to otočila a věnovala se třeba tomu, proč na lidi utrpení zvířat působí často mnohem emocionálněji, než utrpení lidí. Často se hrdiny různých živelných katastrof atd. stanou zvířata, jejichž smrt lidi zasáhne víc než úmrtí bezejmenných lidí. Proč na mě jako na diváka nijak nezapůsobí, když tam někdo vystřílí lokál plný lidí, ale když zastřelí psa, cítím lítost? Proč spousta lidí řekne „lidem nedám ani korunu“, a nosí desetitisíce do útulků pro přemnožené kočky? To je pro mě třeba zajímavější téma, než že někdo prokáže, že motýl cítí bolest…
Ja taky, res lidi, kdyz chces pomahat lidem..desi me, ze taci psycholog.resi bolesti duse tezce zlomenych lidi ![]()
@lilith1 píše:
Ja taky, res lidi, kdyz chces pomahat lidem..desi me, ze taci psycholog.resi bolesti duse tezce zlomenych lidi
Ale fakt je ze motivy lidi, kteri se hrde hladi k tomz, ze radeji pomohou coklovi nez cloveku diteti, me desi a hnusi..podle me je to neschopnost techto lidi navazovat plnohodnotne citove vztahy, tak se upnou na psa nebo kocku, protoze ty je mit radi za vsech okolnosti musi a kdyz se nechteji muckat tak problem a vymenime za jineho, mazliveho, jak jednoduche..s clovekem je to holt slozitejsi tak co se namahat
@Anonymní píše:
Krásný den všem,
uvažuji nad tématem bakalářské práce. Jsem studentkou psychologie. Během studia mě dost zaráželo, jak se lidé staví k citům a emocím u zvířat, tak mě napadlo napsat práci, kde bych zastávala názor podložený fakty a studiemi o prožívání emocí a citů u zvířat. Dočetla jsem se o tomto tématu hodně a vyvodila jsem závěr, že zvířata nejsou pouze naprogramovaná pudová složka. Dokládá to dost studií a vědců z této oblasti.Co myslíte?
A jako student psychologie máš zkoumat emoce zvířat? Nemělo by to být spíš kolem lidí? Nebo na co se vlastně ptáš? Poradit ti musí vedoucí bp, co si tu myslíme my je celkem nepodstatné ![]()
@lilith1 píše:
Ale fakt je ze motivy lidi, kteri se hrde hladi k tomz, ze radeji pomohou coklovi nez cloveku diteti, me desi a hnusi..podle me je to neschopnost techto lidi navazovat plnohodnotne citove vztahy, tak se upnou na psa nebo kocku, protoze ty je mit radi za vsech okolnosti musi a kdyz se nechteji muckat tak problem a vymenime za jineho, mazliveho, jak jednoduche..s clovekem je to holt slozitejsi tak co se namahat
Já mám z tohoto taky rozporuplné pocity a je to pro mě zajímavé téma. Já třeba vyrostla na venkově, kde bylo běžné, že po narození koťat se nechalo jedno nejsilnější, aby kočka měla koho kojit, a ostatní se utopila. Když se to nestihlo a koťata už koukala, tak samozřejmě ne, ale to se pak zase odchytávala a nosila do statku, kde kočky chytaly myši a byly žádoucí (a nějaké to mléko se pro ně taky našlo). Na VŠ na koleji jsem to jednou řekla, a spolubydlící z Prahy šla málem do mdlob, že jsme schopní vraždit zvířata (i králíky, prasata, sekat slepicím hlavy atd.) Později z ní vypadlo, že byla na potratu. Pro ni naprosto jednoznačně byl potrat vlastního dítěte menší zlo, než zabití zvířete. Argumentovala shlukem buněk vs. už hotovým tvorem. Já argumentovala postavením na potravním řetězci. Pro mě je toto fakt zajímavější, než čistě jen chování zvířat.
Taky se přikláním k tomu, že bys měla spíš řešit lidi. Ale já vím kulový, kde studuješ, co máte přesně v plánech, cílech studia, apod.
Prober to a vyučujícími. Vedoucím BP. Ale kdyby byl pro, radši se obrať na někoho dalšího. Znám i případy, kdy práce normálně prošla k obhajobě, klidně s navrhnutými jedničkami a bác. U obhajoby kartáč a práce prošla s odřenýma ušima/neprošla, protože už základ byl špatně.
Jestli studujes veterinu tak dobrý. Jestli ne tak nevím jak si chceš takový téma obhájit. Možná kdyby to bylo v rámci terapie člověka se zvířaty tak možná. Ale vyloženě se zabývat psychologii zvířat když máš být psycholog pro lidi? To snad ne?
@Anonymní píše:
Krásný den všem,
uvažuji nad tématem bakalářské práce. Jsem studentkou psychologie. Během studia mě dost zaráželo, jak se lidé staví k citům a emocím u zvířat, tak mě napadlo napsat práci, kde bych zastávala názor podložený fakty a studiemi o prožívání emocí a citů u zvířat. Dočetla jsem se o tomto tématu hodně a vyvodila jsem závěr, že zvířata nejsou pouze naprogramovaná pudová složka. Dokládá to dost studií a vědců z této oblasti.Co myslíte?
Nejdřív to res s vedoucím své Bc. práce.
Tak chování lidí a zvířat se porovnává, ale tuším, že se studuji jiné obory.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Krásný den všem,
uvažuji nad tématem bakalářské práce. Jsem studentkou psychologie. Během studia mě dost zaráželo, jak se lidé staví k citům a emocím u zvířat, tak mě napadlo napsat práci, kde bych zastávala názor podložený fakty a studiemi o prožívání emocí a citů u zvířat. Dočetla jsem se o tomto tématu hodně a vyvodila jsem závěr, že zvířata nejsou pouze naprogramovaná pudová složka. Dokládá to dost studií a vědců z této oblasti.
Co myslíte?