Téměř 3letý kluk moc nemluví

82
11.2.14 13:01

téměř 3 letý kluk moc nemluví

Ahoj. Syn bude mít v květnu tři roky a nejsme si jisti, zda je s jeho řečí vše ok. Zatím používá jen jednoslabičná a dvouslabičná slova, víceslabičná je už potíž, my mu rozumíme, ale ostatní moc ne. Ve větách ještě vůbec - naučila jsem ho auto jede, lampa svítí, říká to spíš jako básničku než že by to sám aktivně užíval. Spojuje významy jako Péťa ven, máma domů, prosím mléko apod. Četla jsem někde, že pokud se neptá ve třech letech proč a co? tak je něco špatně. Doktorka říkala, že pokud dělá pokroky, je to v pořádku. Ale jde to pomalu. Minulý měsíc začal po nás opakovat i celé věty, ale musíme mu to předříkávat slovo od slova. Pak se snaží, ale moc neotvírá pusu, tak mu není ani moc rozumět. Ptám se na názor proto, že podle kritérií na stránkách logopedů by tedy na nějaké vyšetření byl… Hlavně mě šokovalo na jedné logo poradně, že pokud dítě nesplňuje ty tabulky, je to známka toho, že se mu psychicky nedaří. A to mně deptá. Má staršího bráchu, který v jeho věku mluvil krásně. Díky moc Iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2044
11.2.14 13:05

Chodí už do školky? Mě malej začal mluvit až ve školce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16118
11.2.14 13:06

No kamarádka to řeší přes logo, aby mu uvolnili pusu přes různé cviky.

Domča taky začal mluvit až ve školce, ale zas něco už mu rozumnět bylo.Co na to doktorka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.14 13:08

U nás je to podobné. Sice má teď 2,5 roku, ale řekne pár slov. Věty ani náhodou, neskloňuje ani náhodou. Taky přemýšlím o nějakém vyšetření, alemyslím mi Dr. řekne, že je ještě brzy.
Pokroky dělá velmi pomalu. Čekala jsem mezi 2 a 3 rokem rychlý duševní rozvoj, ale zatím nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
11.2.14 13:09

Mám stejně starého syna a nemluví vůbec jsme objednaní k psycholožce, myslím, že pokud se snaží dělá trošku pokroky tak to půjde u nás to od roku stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6744
11.2.14 13:09
@bamboo píše:
Ahoj. Syn bude mít v květnu tři roky a nejsme si jisti, zda je s jeho řečí vše ok. Zatím používá jen jednoslabičná a dvouslabičná slova, víceslabičná je už potíž, my mu rozumíme, ale ostatní moc ne. Ve větách ještě vůbec - naučila jsem ho auto jede, lampa svítí, říká to spíš jako básničku než že by to sám aktivně užíval. Spojuje významy jako Péťa ven, máma domů, prosím mléko apod. Četla jsem někde, že pokud se neptá ve třech letech proč a co? tak je něco špatně. Doktorka říkala, že pokud dělá pokroky, je to v pořádku. Ale jde to pomalu. Minulý měsíc začal po nás opakovat i celé věty, ale musíme mu to předříkávat slovo od slova. Pak se snaží, ale moc neotvírá pusu, tak mu není ani moc rozumět. Ptám se na názor proto, že podle kritérií na stránkách logopedů by tedy na nějaké vyšetření byl… Hlavně mě šokovalo na jedné logo poradně, že pokud dítě nesplňuje ty tabulky, je to známka toho, že se mu psychicky nedaří. A to mně deptá. Má staršího bráchu, který v jeho věku mluvil krásně. Díky moc Iva

Nelince budou 3 koncem dubna a řekla bych že je na tom stejně. Pokroky taky dělá to jo ale jinak mě osobně se zdá že je líná na mluvení že jí stačí to co má když já jí rozumím všechno :nevim: I když poslední dobou jí začíná rozumět více lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
11.2.14 13:12

Děkuju za ohlasy. Do školky ještě nechodí, teprve jdeme k zápisu, jsou mu dva a třičtvrtě. Uklidňuje mně, že dělá pokroky, třeba to opakování celých vět po nás. Ale jakoby huhlá a sám ty věty nepoužívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
11.2.14 13:13

Našla bych si logopedku a požádala o její názor.
Taky jsem to ve stejném období řešila, pediat mi řekl, že řeč řeší až v 5 letech… Šla jsem stejně a ejhle-po roce se z toho vyklubala vývojová dysfázie s převahou k expresi…
Mluví ani tak jak tvuj, ted jsme zaseklý na slovesech a ty vy už dáváte…
Takže ze zkušenosti-at se na něj podívá ten, kdo tomu rozumí, žešit to později tak jde do školy buhví v kolika, už takhle mluví logo o pravděpodobném odkladu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
11.2.14 13:19

@bamboo mám syna narozeného v květnu, letos mu budou 4..a přesně to co řešíš ty jsem řešila před rokem taky. Ale s tím rozdílem, že neříkal snad ani složitější slova a věty taky vlastně vůbec. První věty (vidím bus, prosím pití..) začal říkat ve 3letech a 4měsících. To taky začal chodit do školky, ale bývá tam málo, je dost nemocný. Nicméně od těch 3 a čtvrt se postupně zlepšuje, jsou pokroky, i když jasně..pomalé a slabé..má skluz víc jak rok oproti normě a většině dětí.
Do 3let nechtěl řešit nikdo nic. Potom jsme se dostali na foniatrii (v červnu, v prosinci kontrola), a na logopedii jsme začali chodit teď v lednu. Má diagnostikovaný prostý opožděný vývoj řeči, jinak všechno v pohodě. Jednak je to zřejmě genetické, druhak prostě pomalejším dozráváním mozku.Taky jsem se bála vývojové dysfázie (expresivní), ale to se v podstatě vyloučilo.
Mladší syn má skoro dva roky a taky toho moc nenakecá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
11.2.14 13:24
@dlouha píše:
Chodí už do školky? Mě malej začal mluvit až ve školce

A muzes prosim napsat vic info? jak mluvil nez sel do skolky a jak se to zmenilo kdyz tam nastoupil? dekuju. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
11.2.14 13:24

Pokud už má 3 roky, zašla bych na logopedii - tím určite nic nezkazíš a budeš vedet, že si nic nezanedbala. Malej od mé kamarádky to měl stejne, začal jakžtakž mluvit až po 3.roce, když nastoupil do školky. Naše malá ve 2 letech mluvila líp než on ve 3. Každé dítě je zkrátka jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
11.2.14 13:30

Dekuju. snad bude vse ok, zajdeme na logopedii. nekd mam pocit ze nam to dela naschjval ze nemluvi. jinak je sikovny hezky si vyhraje sam ma jemnou motoriku a velmi ciste zpiva ruzne slozite melodie. na druhou stranu hazi veci do caje strhava veci a hazi s nimi. tohle starsi syn nedelal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2044
11.2.14 13:31

@bamboo než šel do školky, tak jen máma a táta, to bylo všechno, byla jsem teda i u logopedky, bála jsem se jestli třeba špatně neslyší, protože se zmohl opravdu jen na toto…a jak přišel do školky, tak se mu ten jazyk rozvázal, jako každopádně nic nezkazíš návštěvou logopedky, ale předpokládám, že ti řekne to stejný co mě, však to je všechno v pořádku, prostě se mu nechce, ta školka ho donutila. Mladší ten začal pro změnu dost brzy mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
11.2.14 13:34

To Dlouha Dekuju moc. ja na tu skolku taky trochu spoleham. na druhou stranu ma brachu ten na nej mluvi porad a my taky… diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
11.2.14 13:39

@bamboo Ahoj, jedna zkušenost za mě - synovec bude mít tři roky v květnu. A mluví pouze ve slabikách - říká jen první slabiku slova, takže „ma po ham“ znamená mami prosím ham ham… Ale neřekne to plynule - mezi každým „slovem“ je pauza… celé slovo řekne, jen když se „zapomene“. Takže to určitě není ojedinělý stav ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí