Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mile maminky prosim o radu. Dcera, 4 mesice, mi usina cca kolem pul treti rano, driv ani tuk a heste to doprovází hrozny rev. Dopoledne pak bud spi, nebo rve, neni ti pravidelne. Po zbytek dne usne mezi kojenim cca na 20-30 minut. Uz jsem naprosto vyčerpaná, čtyři mesice bez spanku? To je silene! A rano musim vstavat k synovi. Mate nekdo prosin podobné zkusenosti?
Mela jsem to s dcerkou podobne. Kojila jsem 30 minut, pak 30 minut uspavala, spala 30 minut a jelo se znova
Ona tedy nervala, ale proste nespala, ani pres den. Trvalo to rok a pul
Nezbyvalo nez to prezit, jen se ted modlim, aby to u druheho bylo lepsi…
Se starším to bylo podobné, cca ten pátý měsíc se to maličko, ale opravdu maličko začalo lepšit. Radu nemám, jen to přežít. ![]()
@mustang Kamarádka to tak měla. Ona teda u druhé dcery (o deset let mladší než první), čili nemusela nezbytně ráno vstávat k batoleti - i když kamarádka stejně neumí prospat den, takže i tak vstávala. Oni holt nosili (řve malá, i když nosíte a chodíte?), střídali se s manželem: jeden půl noci, druhej druhou půlku. Taky to trvalo třeba rok a půl.
Jinak pokud jde o to hnípání přes den, moje dcera taky dávala ty půlhodiny, ale to ji přešlo v půl roce. Čili bych neztrácela naději, že začne líp spát třeba v tomto věku: že dá delší úseky přes den, takže třeba zasteleš i kluka a lehnete si všichni.
Držím palec ![]()
My teda taky střídali s manželem, po práci si dítě vzal a starost on a já šla spát. No a když šel spát on, předal mi malýho. Je to totiž jediná možnost jak se cca 4 hodiny v kuse vyspat. Jinak spaní se taky musí asi naučit, aby byla tma, nebylo mu teplo a hlavně přestat postupně nosit.. ![]()
@mustang co bříško..Syn měl tu miminkovskou koliku a taky to bylo v určitém období hrůza. musela jsem vysadit vše nadymave a bylo to lepší.
Teda musí to být šílené. Zhubla jsem nespanim a vyčerpáním 4kg za měsíc, s tím tvým se nedá srovnat, proti tomu jsem měla úplnou pohodu. Jen výpis toho co mi napadá z mé zkušenosti a zkušenosti kamarádek. Nemůže mít hlad, zkusila bych i laktobacili na bříško, dcera třeba neusla jinak než svázaná pevné v plence. Kamaradce usnul syn jen v hacce. Takový ten závěs co vypadá trochu jako houpací síť. Druhá dcera přes den usne jen v kočárku. Dále nemáš možnost, aby ji někdo hlídal a ty jsi se vyspala. Mám zkušenost, že když já jsem v nepohode, tak i holky. Taky bych zkusila dietu pro sebe. Jestli ji nemůže něco dráždit Držím palce, aby brzy začala spát.
Doporučuji „svázat“ pevně až ke krku. Dcerka jinak neusnula až do sedmi, osmi měsíců.
To musíš, nějak přežít, každá rada drahá. U nás strarší dítě bylo podobný. Bude líp.
No máme to podobně, syn má ale už 7 měsíců. Půlku noci pronosene, přes den taky skoro nespi, samozřejmě se to odráží v tom, že když je vzhůru tak je protivnej až hrůza. Vyzkoušeli jsme všechny možné rady, nic nepomáhá, takže se s manželem taky všelijak střídáme. Mám taky doma ještě starší dítě, o to je to horší. Toho je mi fakt líto, do školky nechodí, je s nama doma, naštěstí to snáší jakž takž dobře. Radu nemám, musí se to přežít a doufat, že bude brzy líp.
podle MUDr. je v pořádku.
Dcera měla takto převrácený režim. Usínala mi mezi 2-3h ráno, dopoledne pak většinou prospala. Pokoušela jsem se ji dopoledne budit a hrát si s ní a byla jen protivná a vsteklá a stejně usínala. Odpoledne byla lepší a po vykoupání zase ožila a čumákovala do 2-3
„Vyléčila jsem jí při nemoci“ měla kašel, tak jsem jí dávala 3 dny Fenistil na noc (při podání 1× za den se může dát až 1 kapka na 1kg váhy) takže jsem jí po koupání dala plnou dávku, nakojila a ona do půl hodiny usnula. Cca ve 20h spala. Vzbudila se pak na kojení kolem půlnoci, ale to jsem jí jen nakojila a spala dál. 3 dny měla Fenistil fakt kvůli kašli, ten se pak zlepšil, ale dávala jsem ho ještě další 3 dny kvůli spaní, potom jsem ho už nikdy dát nemusela, režim se za těch 6 dní převrátil a od té doby mi usíná ve 2 a vstává ráno v 7:30, mezitím 2 kojení, ale to fakt že se napije a spí dál. Zezačátku spala ve své postýlce do prvního kojení, pak s náma v posteli, po dvou měsících jsem ji naučila usínat v postýlce (ale hladím ji, nejdu hned pryč) a spí tam až do rána. Na kojení chodím fakt do křesla, abych s ní neusínala v posteli.
Anonym, protože i tak se určitě snese vlna kritiky, že uspávám dítě lékama, ale bylo jí 5m a ty první 3 dny měla Fenistil fakt kvůli kašli a jen jsem se rozhodla toho využít a pomoct celé rodině, protože jsem musela vstávat ke staršímu ráno, manžel byl nevyspalý, rpotože máme 1+1 a mezi pokoji nejsou dveře, takže před pláčem není úniku a já už taky padala na hubu. Kdybych sebou pak z nevyspání někde sekla, byo by to horší (třeba na vycházce s dětma, nebo i doma, když jsem tam sama s dětma). A jak mám děti dvě, tak tohle jsem udělala jedinkrát už fakt ze zoufalství. Samozřejmě, že to není 100% růžové a občas spí blbě kvůli zoubkům, nebo prostě spí hůř, ale to už ji ničím nedopuju a vydržím.
Takže to prosím nikdo neberte jako návod typu ááá chci se vyspat tu máš Fenistil, ale jako krajní řešení při padání na rypec a možnost jak převrátit režim. A nejsu na to pyšná, je to moje selhání, ale třeba to pomůže někomu v už neúnosné situaci ![]()
Oprava, neusíná ve 2, ale ve 20 a vstává v 7:30, vypadla mi tam ta nula
No náš synek taky moc nenaspal, hlavně první tři měsíce..ale měl koliku, takže jsme moc nespali. No a taky měl hlad. Syn je jedlik, moje mléko mu nestačilo. A to není nijak baculatý, na půlroce má 7 kg.
Může jí bolet bříško, mít hlad, zkus pevně zavinout, diky tomu se naučil spát přes den. Teď je to už lepší, i když v noci taky k němu několikrát vstavam
To je furt něco, napít, přikrýt, pak brečí že chce otočit na druhý bok nebo z bříška na záda, pak dostane hlad, pak zoubky.. atd atd.
Už jsem si zvykla, jsem ráda, i za tři hodiny spánku..
Anonym. Jestli tahle metoda zabrala, tak vůbec neodsuzuji, Kdo nezažil nepochopí to zoufalství z nevyspání.