Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
máte někdo zkušenost s tímto testem? Zkouší se tím přítomnost plodové vody. byla jsem hospitalizovaná v 15týdnu, začala jsem v noci krvácet a odtekla mi voda do záchodu a vypadl země nějaký kousek. V porodnici zjistili že miminko žije a udělali mi tento test. Byl pozitivní takže mi řekli že mi je asi jasné jak to dopadne a poslali mě na pokoj s tím že je to probíhající potrat a až se to rozjede ať se ozvu. Nic se nekonalo tak mi druhý den udělal jiný doktor UTZ a konstatoval že mimi je OK a vody je dost, mezitím jsem měla ještě dva UTZ a vždy OK
nyní končím 17týden. Dělali mi ještě4× temeschvariho test a jen jedna sestřička si byla jstá jinak na to vždycky koukají a neví
2× to teda bylo úplně oranžové ale to sjem vložku neměla dlouho, podrh namodralé a to mi sestřička řekla že test reaguje s každou vodu a taje i v močitakže tohle je od toho a je to v pořádku.Že pozitivní by musel být úplně jasně modrý. A napsledy dneska a to bylo opět nazelenalé ale vložku jsem měla dost dlouho schválně aby se toho víc zjistilo a mezitím jsem byla asi 8× čůrat. A sestra mi říkala že neví no a pořád krčela rameny a pak říkala že nic hroznýho to není že to může být z moče. Ale nepřesvědčila mě. Tak nevíte někdo jak je to doopravdy? díky
temesvaryho cinidlo vicemene jen meri Ph - zmodra v alkalicke tekutine. normalni posevni ph je kysele, moč obvykle taky, ale muze byt i alkalicka i podle stravy, dale zmodra, pokud mas v pochve zanet, pokud sis zavadela skoro jakykoliv lek a velmi casto i s obycejnou kohoutkovou vodou. Vim to urcite, mam cinidlo doma a delala jsem s nim hokusy pokusy.
je to uplne nespecificka zkouska a pokud se ma unik plodovky potvrdit, je treba provest tzv. PROM test, ten se da udelat i ze steru z cipku
kazdopadne pokud je plodovky dost, zjevne i kdyby tekla, tak se obnovuje a vypada to spis dobre, ledaze bys mela nejakou malickou trhlinku, skrze kterou by se tam dostal zanet az k mimi, to by ukazal jen cas, zalepit to nijak nedokazou. videla bych to spis pozitivne.
Pudloslava-doufala jsem že se zveš, vím že máš zkušeností habaděj. Sledovala jsem tvé těhu s Rafánkem ![]()
Já doufám, že to dopadne dobře. Brala bych i 30týden, ale to je všechno ještě tak daleko. Zítra začínám 18 tt
Dneska mi řekli že bych mohla jít i dom kdybych chtěla ale já se doma b
du akorát bát co se zase stane
mě napadlo i jeslti se doktor nemohl splést. já přijela že krvácím a dtekla mi voda. On mě vyšetřil, udělal UTZ to nevímjaký bl ten první nález,a le druhý den bylo na UTZ vody dost a mimčo OK, čípek celý. není mijasný kudy ta voda teda tekla. Holka co tu leží vedle říkala že sem taky přijela s tím že jí odtekla voda, začala strašně krvácet a prý to bylo strašně řídký jakokdyž n aní někdo chrstne hrneček červené vody. Ale doktor udělal UTZ a řekl že to voda být nemohla protože jí má dost a je zavřená. Žádný temeschvaryho test už jí nedělal. ěla štěstí na kušenějšího doktora. mě vyšetřoval nějaký třicetiletý kluk a říkám si že třeba se mohl splést a já si dělám teď takový starosti zbytečně. na druhou stranu si říkám že to snad nejsou blbci ![]()
hele tak odchytni doktora na vizite a poradne se vyptej na ten prvni sono nalez a co bude dal… treba to ani voda nebyla
jo ja byla v 18 TT na pohotovosti kvuli plodovce, uz jsem si myslela, ze je uplnej konec… a to jsem si za tehotenstvi myslela mnohokrat......
leilo,
to bude dobrý, neboj. Mně v minulém těhu odtekla plodovka ve 13tt, bylo jí docela dost a odtíkala celkem cca 1/2 hod. Byla lehce narůžovělá. Na vyšetření to potrvdili testem na vložce a následným UTZ. Mimčo taky žilo, byla jsem trochu pootevřená a musela jsem čekat až to miminko vzdá…
. Bylo to strašný. Ale tomu předcházely vysoké horečky a zimnice a po celou dobu těhu jsem měla škaredé výtoky. Takže pokud jsi byla dosud ok, vodu na UTZ vidí, mimino prospíváa nejsi otevřená, dobře to dopadne. Vím, jsou to nervy, ale pokud by Ti odtekla voda, určitě ne najednou do záchodu. Já byla jako počůraná, i jsem to odtíkání cítila. Vydupej si pořádného doktora ať Tě vyšetří.
No tady se právě dobrej doktor hledá špatně, žádej tu není. Jsem ve Strakonický nemocnici a šílený. Další středu co jsem tu byla jsem začala zase krvácet a nikdo ke mě nepřišel jen mě nechali čekat a když prý dostanu bolesti a začne to krvácet víc tak prý byh pak musela na porodní. No mazec.
jediný dobrý doktor tu pracuje jen obas víkendy a dělá si svépacientky. Tak já jsem si u něj vyžádala ultrazvuk tak mi ho dělal te´d v sobotu. A ten mi právě říkal že to vypadá dobře a že nebudu muset do konce ani ležet, ale tak pořád se to ve mě samozřejmě tak míchá. Ráda bych věřila tomu že to bude OK, ale strach prostě mám
Leilo, to Tě lituju, to je teda mazec s těma doktorama…MYslím, že jestli Ti odtekla voda nebo ne by měli poznat. Já teda necelé 2 dny před odtokem plodovky strašně moc krvácela, na pohotovosti neshledali nic špatnýho a poslali mě domů, krvácení přestalo. Odcházely ze mně i občas kusy sraženin, to při tom krvácení a pak při odtoku plodovky. To se asi odlučovala placenta, protože i po krvácení mě šíleně celou noc bolelo břicho ale tak tupě, křeče to nebyly. Žádné křeče ani bolesti jsem neměla ani po odtoku plodovky, naopak se mi hodně ulevilo a ustoupily i horečky. Ale to mě hned ke kapačkám přidali i ATB. Kdyby se čekalo na spont. potrat, nevím, jak dlouho bych čekala. Dle mého názoru by měli poznat UTZ,jestli máš plodovky dost nebo málo. Ona může jen prosakovat jak psala Pudlo a může to dopadnout dobře. Drž se, je mi to líto že máš takové nervy, ať to dobře dopadne. I když já už doktorům moc nevěřím, mě tvrdili pořád, že je vše ok a žádnou závadu nevidí. Ale pokud Ti řekl, že voda je, tak tomu věř. Jen se hodně šetři a snaž se polehávat.
Jenze ono to asi nebude jednoduchy ani pro toho doktora - zensky, nesmite mit prehnana ocekavani. jedna vec je, jestli to jde opravdu poznat, druha, jestli lze realne odhadnout prognozu a treti, co by se melo tehuli rict. Polovina mamin si stezuje, ze je doktor zbytecne stresuje a strasi (coz samozrejme skodi), druha polovina, ze je dostatecne nevaroval.
Podle me je jista jedna vec, v tuto chvili je to na prirode. Neni zadna extra lecba, ktera, kdyby se podala, tak pomuze zabranit potratu a naopak.
Je uplne kontraproduktivni sobe nebo doktorovi neco vycitat. Dopadne to tak, jak priroda chtela.
Ja si myslim, podle dostupnych informaci, ze to dopadne dobre. zazila jsem podobne stavy a vim, jak je to priserne. (Uprimne ale realne jsem na tom nebyla jako ty, po prokrvacenem prvnim trimestru jsem se hlavne silene bala a moje moc-plodovka byla hlavne z me hlavy) Dokonce jsem si „strihala metr“ do 24 TT, aby Kostejicka alespon zacali zachranovat. Vim, jake to je, kdyz se bojis tesit se na miminko.
Pudlo,
já doktory neodsuzuju. Tady jde o to, že u Leily si nejsou jistí, zda jí odtíká nebo odtekla plodovka. Pokud jen prosakuje, tak asi těžko určit něco s jistotou ale pokud by odtekla, to by poznat měli. Měli by i poznat, jestli je plodovky dostatečné množství. U mě si byli jistí, dr.mi řekla, že tam nemám vůbec žádnou vodu a jsem pootevřená, takže se prý není čemu divit. Ale pokud Leile řekli, že plodovku má, byla bych klidnější. V tomto období je to už opravdu jen a jen na přírodě a doktoři v případě problému nemůžou udělat nic, bohužel.
je jedna metoda, asi ta posledna, moze sa podstupit az v druhom trimestry, vola sa amniopatch. jedna sa o doplnenie plodovej vody aj s krvnymi dostickami maminy, ktore by mali najst narusene miesto v plodovom obale a zacelit ho. uspech nie je zaruceny, ale nie je vyluceny ked uz ina moznost ako tehu zachranit nie je. ale nerobia ho v kazdej nemocnici, len na specializovanych pracoviskach.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.