Teorie hudební výchovy - stupnice atd.

5533
16.9.19 16:15

Teorie hudební výchovy - stupnice atd.

Ahoj všichni, mám obrovskou prosbu, protože mně už z toho všeho jde hlava kolem :-(.
Nenašel by se tady prosím někdo, kdo by rozuměl stupnicím (kadence, kvintakordy, septakordy,… a další). Potřebovala bych nutně vypracovat pár zadání, pro znalého člověka je to na chviličku. Pro mě je to utrpení :-(
Případně i poradit nějakou chytrou stránku, kde je to vysvětlené jako pro úplné blbce :-(.
Moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
16.9.19 16:20

Jako zadání čeho pro koho? Nechceš říct že pro nějaké žáky a studenty, které potřebuješ nějak testovat z něčeho, čemu sama nerozumíš, že ne?

Protože to je nejspolehlivější cesta, jak jim zavřít cestu k muzice jinak, než jako pasivní posluchači. A zcela zaručeně s nima prostě můžeš dělat něco jiného.

Jinak dobře to má vysvětlené třeba Yuhů (jen to chce mít po ruce třeba klávesy a přehrávat si to)

https://dusan.pc-slany.cz/…/default.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
16.9.19 16:24

@Ou Neboj se, děti to učit nechci :-D. Je to pro mě :-D. Studuji, mám hotovou celou hudebku, veškerou pamětnou teorii, přehrávky na nástroje, ale s tímto prostě strašně bojuji. Teď jsem dostala test, na kterém si to mám natrénovat a za týden přijít. Jsem hudebkou nepolíbená, nikdy jsem se nic takového neučila a teď se to nemůžu našprtat. Strašně se mi všechno plete. Rozhodně bych si nedovolila učit něco, čemu nerozumím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
16.9.19 16:24
@tterka píše:
Ahoj všichni, mám obrovskou prosbu, protože mně už z toho všeho jde hlava kolem :-(.
Nenašel by se tady prosím někdo, kdo by rozuměl stupnicím (kadence, kvintakordy, septakordy,… a další). Potřebovala bych nutně vypracovat pár zadání, pro znalého člověka je to na chviličku. Pro mě je to utrpení :-(
Případně i poradit nějakou chytrou stránku, kde je to vysvětlené jako pro úplné blbce :-(.
Moc děkuji :kytka:

A k čemu to potřebuješ? Pokud jw to úkol do školy a máš se tím sama zabývat, tak nabízím max. kontrolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.9.19 16:33

@tterka to je dobře :-D Jako ona to vlastně celé je matematika, protože jde o frekvence - což je buď zvuk, nebo číslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.9.19 17:04
@tterka píše:
@Ou Neboj se, děti to učit nechci :-D. Je to pro mě :-D. Studuji, mám hotovou celou hudebku, veškerou pamětnou teorii, přehrávky na nástroje, ale s tímto prostě strašně bojuji. Teď jsem dostala test, na kterém si to mám natrénovat a za týden přijít. Jsem hudebkou nepolíbená, nikdy jsem se nic takového neučila a teď se to nemůžu našprtat. Strašně se mi všechno plete. Rozhodně bych si nedovolila učit něco, čemu nerozumím ;)

Zvláštní, že na nástroj zahraješ (dovedeš zahrát odposlouchanou písničku z rádia nebo obyčejnou lidovku s pár akordy v cdur?), ale tímhle jsi nepolíbená. Já chodila na soukromé hodiny jako holka a měla jsem ten modrý sešit A4 (Klavírní škola pro začátečníky). Na nauku zvlášť jsem nemusela. A dodnes (41 let) dokážu s jednoduchým doprovodem písničku zahrát. Třeba i jednoduše Cirkus Humberto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
27.9.19 08:41

@Russet to není zas tak zvlášť i. Dost muzikantů hraje, ale teorii nezná
Zakladatelko, já bych ti pomohl a, už jsem to ale všechno o zapomněla.
Doporučila bych tu v nejbližší ZUSce oslovit někoho, kdo učí nahou a domluvit se s ním na hodinách teorie. Finančně by tě to nemělo zruinovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.9.19 10:41
@g.sandova píše:
@Russet to není zas tak zvlášť i. Dost muzikantů hraje, ale teorii nezná
Zakladatelko, já bych ti pomohl a, už jsem to ale všechno o zapomněla.
Doporučila bych tu v nejbližší ZUSce oslovit někoho, kdo učí nahou a domluvit se s ním na hodinách teorie. Finančně by tě to nemělo zruinovat

No. Jestli přehrává na nástroj, tak asi z not. Takže by měla mít povědomí o akordech a stupnicích. Jsou lidi, co hrají i bez not, ale to jistě nebude její případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
27.9.19 10:49

@Russet kad3nce, kvintakordy a septakordy ale vůbec znát nemusíš, prostě hraješ a neřešis. Ta teorie me taký někdy potrapila.
Myslím, že zakladatelka studuje pedák a potřebuje zvládnout zkoušku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.9.19 11:01
@g.sandova píše:
@Russet kad3nce, kvintakordy a septakordy ale vůbec znát nemusíš, prostě hraješ a neřešis. Ta teorie me taký někdy potrapila.
Myslím, že zakladatelka studuje pedák a potřebuje zvládnout zkoušku.

Jako že si troufla studovat peďák jen s tím, že si občas vyťukala Ovčáci jedním prstem? Hru na klavír by nezvládla sama bez nějakého odborného dohledu, musela chodit na LŠU. Proto se podivuju, že až teď to najednou potřebuje a je nepopsaný list

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
27.9.19 12:09
@Russet píše:
Jako že si troufla studovat peďák jen s tím, že si občas vyťukala Ovčáci jedním prstem? Hru na klavír by nezvládla sama bez nějakého odborného dohledu, musela chodit na LŠU. Proto se podivuju, že až teď to najednou potřebuje a je nepopsaný list

Kamarád sel taky na první stupeň ucitelstvi a na nic nehrál.
A není to jedno? Zkrátka chce pomoct

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.9.19 12:37
@g.sandova píše:
Kamarád sel taky na první stupeň ucitelstvi a na nic nehrál.
A není to jedno? Zkrátka chce pomoct

Tak by předně měla kontaktovat své vyučující a říct, že v tom plave, jestli by nedoporučili literaturu k dostudování. Případně jít někam, kde se to učí a nechat si to vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
27.9.19 12:38

@Russet to jsem navrhovala, učitel v ZUSce, vo ji to soukromé vysvětlí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.20 16:25

Prosím o jednoduché vysvětlení, jak zjistím jména tónů ze stupnice Cdur a Gdur. Dítě to má vypsat a neví. A já tomu nerozumím, takže neporadím.

• Citovat
  • Upravit
33315
19.4.20 16:26
@Anonymní píše:
Prosím o jednoduché vysvětlení, jak zjistím jména tónů ze stupnice Cdur a Gdur. Dítě to má vypsat a neví. A já tomu nerozumím, takže neporadím.

C dur: c d e f g a h c
G dur: g a h c d e fis g

Příspěvek upraven 19.04.20 v 16:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati