Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj kamaradki,
Prosim vas, muzete mne doporucit jak mam zmerit teplotu Alexiku 3 mesice? Mam ten drahej teplomer od TopCom do uska a do celicka, ale je to blbost, ukazuje mne porad 38, a ja prirozene mam normu 35,3, tak pri 38-i uz jsem mrtvej. Alexu taki ukazuje porad neco jako 39…
Ten normalny, digitalny - mam strach strcit do zadku… on z toho strasne hyba a rve.....
Tak nevim co delat, ceka nas ockovani, a nejak zmerit teplotu potrebuju…
![]()
ahoj,
u miminka je normalni trosku vyssi teplota nez u dospeleho, muze byt i 37 a neni to zadny problem. Do 38 neni treba mit strach a teplota se nemusi ani snizovat, jakmile jde nad 38, muzes klidne dat neco na snizeni teploty nebo chladit koncetiny.
Teplota, kdy dochazi k nevratnym zmenam v organismu je az 42 stupnu, to uz je ale vazne kriticke.
Jakmile by ditko dosahlo 40 stupnu, je treba to radikalne resit (cipky, sirup, studene zabaly apod.)
U dospeleho je podle me normalni teplota 36-36,5.
Ja mam taky scanner na celo, tak pouzivam bud ten, nebo mam jeste digitalni teplomer s ohebnou spickou, ktery je urcen do zadecku, ale ten zatim nebyl potreba, zatim jsem jen kontrolovala teplotu po ockovani, na to scanner uplne stacil.
A kdyz budes merit v konecniku, nezapomen, ze tam je teplota cca o 0,5 stupne vyssi, takze to musis odecist.
Snad ti to pujde, drzim palce
Ahoj. Zkus měřit teplotu v zadečku. Když budeš držet skrčené nožičky, tak se bát nemusíš (a zvlášť, když nemáš rtuťový). Taky máme čelní a měří nám divně jak tobě. Já teď koupila bezkontaktní teploměr, je teda hodně drahý, ale zase na měření v zadečku bych pro každou holku chtěla její teploměr a takhle můžu změřit obě. Je přesný a hlavně je při měření nevzbudím.
Maruška měla po prvním očkování dost vysokou horečku, ale sirup zabral do dvou hodin a ráno byla OK. Zábaly se moc nedoporučují, kvůli febrilním křečím. Když už, tak je asi lepší osprchovat ve vlažné vodě (ale jen o trošku chladnější než jakou má dítě teplotu). Taky pomáhá dávat hodně pít častěji kojit nebo pokud nekojíš, tak vodu) a moc nepřikrývat.