Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dneska ráno se málá (7,5 měsíce) vzbudila měla teplotu 38, hned za hodinu usnula a měla horečku 38,7 dala jsem čípek. Jak jí teplota trochu klesla, všimla jsem si, že má červenou a teplou jednu tvář a jedno očičko trošku přivřený, taky se hrozně pořád šmrdolý i ucho. Volala jsem Dr., ještě nikdy nebyla nemocná, tak jsem z toho trochu vyplašená. Říkala, at se přijedem ukázat, jestli třeba nemá zánět spojivek. V ordinaci říkala, že nemá, ale, že tu tvář má fakt teplejčí, ale jinak nic neshledala, jen máme srážet teplotu, když bude nad 38 a prokápnout oči. Neříkala co by to mohlo být. Kdyby horečky neustaly, tak máme v pátek přijet. Měli jste někdy něco podobného, myslím, tu teplou tvářičku, taky mě trochu děsí to přivřený očičko i ucho má teplejší, prostě tu jednu stranu a k tomu horečku. Taky je spavější.
Malý to měl třikrát a prý je to evidentně reakce na jídlo. Doktorka proštudovala, co jedl a asi mu prý vadí červené barvivo. Nejedla něco neobvyklého? Jinak u nás to trvalo jeden den a pak zas byl v pořádku, tak držím palce, ať je malá taky v pohodě. ![]()
Když jde teplota nahoru a ještě chce jít nahoru, je tělo studené…když horečka dosáhne svého vrcholu, tak se tělo rozpálí a je vařicí…
Včera jedla kuře s mrkví a brokolicí, to jí normálně, ale předevčírem měla červenou řepu, tak to by možná mohlo být, to mě nanapadlo, díky. Mě ještě napadly zuby, ještě žádnej nemá.
No, a můj syn při horečce má obě tváře vyloženě rudé a má světloplachost, takže si také hrozně mne očíčka. Spíš, že si sahá na to ouško-mohl by to být i zánět středního ucha, ale to by hodně bolelo, to by furt pokládala hlavičku a plakala bolestí…
@Judynka jojo, je to tak, když bude mít dítě horečku a přitom má ruce i nohy ledové, tak ještě není konec…no, a když už je pak dítě celé vařicí, tak už je to špička horečky a smí se dát zábal…(6 let praxe na dětském odd
)
Kdyby to bylo od ouška, tak se to prý zjistí tak, že se zmáčkne takový ten „výběžek“ co je před uchem - před tou dírou dovnitř, ježiš, nevim jak to popsat, snad mi rozumíš.
Když ho zatlačíš směrem jako bys tu díru do ucha chtěla zakrýt, a začne plakat, cukat se a pod. tak to je zánět středního ucha…
@ivodička píše:
Když jde teplota nahoru a ještě chce jít nahoru, je tělo studené…když horečka dosáhne svého vrcholu, tak se tělo rozpálí a je vařicí…
To si zapamatuju ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Kdyby to bylo od ouška, tak se to prý zjistí tak, že se zmáčkne takový ten „výběžek“ co je před uchem - před tou dírou dovnitř, ježiš, nevim jak to popsat, snad mi rozumíš.
Když ho zatlačíš směrem jako bys tu díru do ucha chtěla zakrýt, a začne plakat, cukat se a pod. tak to je zánět středního ucha…
šahala jsem jí ted na ucho a nic nedělá, normálně na tom boku i spala, tak nevím
Možná je jak reakce na tu červenou řepu tak i ten zánět středního ucha (neměla teď třeba slabou rýmu?) Kdyby to bylo od zubů tak si bude cpát prsty do pusinky a snažit se ulevit si. Hlídej teplotu. Kdyby byla opravdu vysoká můžeš kombinovat Paralenový čípky s nějakým Ibalginem (Paralen za čtyři hodiny Ibalgin a pak zase nejdřív za čtyři hodiny Paralen. Dávkování podle váhy. Mám to od Dr. a je dobrý když se ti nedaří srazit teplotu nad 39. Je to o střídání účinných látek v Paralenu a Ibalginu. A až bude mít horký nožičky zkus mokrý ponožky (malá to snesla líp než zábal).
@Akras2 píše:
Možná je jak reakce na tu červenou řepu tak i ten zánět středního ucha (neměla teď třeba slabou rýmu?) Kdyby to bylo od zubů tak si bude cpát prsty do pusinky a snažit se ulevit si. Hlídej teplotu. Kdyby byla opravdu vysoká můžeš kombinovat Paralenový čípky s nějakým Ibalginem (Paralen za čtyři hodiny Ibalgin a pak zase nejdřív za čtyři hodiny Paralen. Dávkování podle váhy. Mám to od Dr. a je dobrý když se ti nedaří srazit teplotu nad 39. Je to o střídání účinných látek v Paralenu a Ibalginu. A až bude mít horký nožičky zkus mokrý ponožky (malá to snesla líp než zábal).
Rýmu má právě až dnes s tou horečkou, ještě mě trochu znepokojuje, že pořád spí a když nespí mám ji v náručí, jinak mrčí, dneska už spí od rána po třetí. teplotu má zatím 38,5. Druhý čípek dám jak se vzbudí, to bude vychátet tak 5-6 hodin od prvního, zatím mám doma jen ten Paralen
Je pořád lepší když to prospí, tělíčko aspoň má víc energie. Je jasný že je rozmrzelá když jí není dobře. Dej jen pozor aby když je vzhůru pila. Jestli kojíš je to jen dobře, klidně ale zkus po lžičkách přidat slabý čaj. Z tý horečky by mohla být rychle dehydratovaná a to by pak byl mazec. Čípky je lepší dávat po osmi hodinách ( s jednou účinnou látkou mají být max. tři denně). Rýmu by mohla mít i k zubům. Až se vzbudí zkus se jí podívat do pusinky, uvidíš jestli má oteklé dásničky. Držte se
@Akras2 píše:
Je pořád lepší když to prospí, tělíčko aspoň má víc energie. Je jasný že je rozmrzelá když jí není dobře. Dej jen pozor aby když je vzhůru pila. Jestli kojíš je to jen dobře, klidně ale zkus po lžičkách přidat slabý čaj. Z tý horečky by mohla být rychle dehydratovaná a to by pak byl mazec. Čípky je lepší dávat po osmi hodinách ( s jednou účinnou látkou mají být max. tři denně). Rýmu by mohla mít i k zubům. Až se vzbudí zkus se jí podívat do pusinky, uvidíš jestli má oteklé dásničky. Držte se
Díky za rady, jo kojím, takže ji hned nakojím a budu kojit častějc, právě toho moc nevypila, protože mezitím spí. Zkusím i ten čaj, dobře pije i vodu. Ty zuby pořád zkoumám, ale je těžký se jí podívat do té pusy, nechce se nechat a při doteku nic necítím, nevím jestli to poznám. A nevím jestli ji mám dávat dneska nějaký příkrm, normálně jí oběd maso+zeleninu a večer kači. Zatím jsem nedala nic, jen kojím, jestli ji tím zatěžovat
Zkus to s tou kaši ale nenuť jí. Uvidíš jestli bude chtít. Teď je důležitější aby měla tekutiny. Klidně může pít i vodu když jí nevadí. Čaj můžeš malinko přisladit ale fakt jen lehce a cukrem. Medem určitě nee.