Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
je to asi blbý dotaz, ale… Malý (3,5 roku) má už druhý den zvýšenou teplotu, k tomu kašel, rýma, klasika… Ale přijde mi, že tu teplotu nějak špatně snáší. Všude čtu, že děti i s horečkou si hrají, jsou v pohodě, spíš je rodiče ještě musí držet v posteli. Malý má max k 38’ a je prostě vždycky jak vyměněný, hrozně ospalý, pomalé reakce, taková jakoby apatie. Sice teda reaguje, ale úplně bez zájmu. Vím, že taková teplota by se neměla srážet, ale mě se prostě fakt nezdá. Když dám panadol čípek, tak obykle ožije a je to +- v normě. Jsem z toho vynervovaná, kdyby měl teplotu a choval se alespoň trochu normálně, tak jsem v klidu, ale z něj je vždycky taková mrtvolka. Děsí mě to. Jak snáší teplotu vaše děti? Je ten můj kluk jediný, kdo to takhle prožívá?
@Gabiiinka píše:
Ahoj holky,je to asi blbý dotaz, ale… Malý (3,5 roku) má už druhý den zvýšenou teplotu, k tomu kašel, rýma, klasika… Ale přijde mi, že tu teplotu nějak špatně snáší. Všude čtu, že děti i s horečkou si hrají, jsou v pohodě, spíš je rodiče ještě musí držet v posteli. Malý má max k 38’ a je prostě vždycky jak vyměněný, hrozně ospalý, pomalé reakce, taková jakoby apatie. Sice teda reaguje, ale úplně bez zájmu. Vím, že taková teplota by se neměla srážet, ale mě se prostě fakt nezdá. Když dám panadol čípek, tak obykle ožije a je to +- v normě. Jsem z toho vynervovaná, kdyby měl teplotu a choval se alespoň trochu normálně, tak jsem v klidu, ale z něj je vždycky taková mrtvolka. Děsí mě to. Jak snáší teplotu vaše děti? Je ten můj kluk jediný, kdo to takhle prožívá?
každé dítě je jiné, stejně jako každý dospělý zvládá teplotu a nemoc jinak
@Gabiiinka píše:
Ahoj holky,je to asi blbý dotaz, ale… Malý (3,5 roku) má už druhý den zvýšenou teplotu, k tomu kašel, rýma, klasika… Ale přijde mi, že tu teplotu nějak špatně snáší. Všude čtu, že děti i s horečkou si hrají, jsou v pohodě, spíš je rodiče ještě musí držet v posteli. Malý má max k 38’ a je prostě vždycky jak vyměněný, hrozně ospalý, pomalé reakce, taková jakoby apatie. Sice teda reaguje, ale úplně bez zájmu. Vím, že taková teplota by se neměla srážet, ale mě se prostě fakt nezdá. Když dám panadol čípek, tak obykle ožije a je to +- v normě. Jsem z toho vynervovaná, kdyby měl teplotu a choval se alespoň trochu normálně, tak jsem v klidu, ale z něj je vždycky taková mrtvolka. Děsí mě to. Jak snáší teplotu vaše děti? Je ten můj kluk jediný, kdo to takhle prožívá?
Každé dítě reaguje na teplotu jinak. Prášky mu rozhodně nedávej – při takhle nízké teplotě to není potřeba, jenom mu narušuješ obranný tělesný mechanismus. Je přece jedině dobře, když je apatický, pomalý a bez zájmu – alespoň tak zůstane v klidu, který potřebuje pro boj s bacily. Jeho tělo ví, co dělá – tak mu do toho nezasahuj zbytečnými léky.
@Gabiiinka píše:
Syn rozhodně zalehne a nemusí mít už 38.
@Gabiiinka každé dítě je jiné.
Jeden syn při v daném věku do 39,5° vypadal úplně normálně. Teď už se to zhoršuje. Ale do 38,5° bych řekla, že v pohodě, pak někde odpadá.
Druhý syn při 37,9 lehne a usne. Několik dní spí, pak se probudí a nic mu není. Nesrazim, protože by tu lital a doba léčení se protáhne. Jen ho nutím pít. Jinak nemá zájem o nic. Nejí, nedívá se na pohádky, nechce audiopohadky.
@Gabiiinka pokud má do 38, tak jsou unavení, spaví. Nad 38,5 srážím a pak tu mám dráčata, takže je otázka co je lepší.
No, když tu teplotu snažím, tak alespoň má zájem o knížky, pohádky, atd. Nevypadá tak na umření a mě to z nějakého důvodu uklidňuje
Ale zkusím vytrvat, než bude mít aspoň těch 38,5, ať mu zbytečně neškodím
Každý to snáší jinak. Jedno moje dítě se při 38° houpe na lustru, druhé mělo párkrát jednodenní zvýšenou, ze které se vyspalo. Já lehnu, jakmile mám víc než 37, moje mamka s 39 zvládne i chodit do práce. ![]()
Moje děti, když mají 37,5, jsou unavený, mají divný oči a hodně leží. Když mají 38 (velmi vzácné), celý den střídavě spí a komatózně hledí, vůbec nevstávají.
Nedávám jim nic, ještě to tak, srazím teplotu, oni obzivnou, začnou tu běhat a já budu pokrikovat „ses nemocnej“ a honit je do postele. Jen ať mají teplotu, aspoň leží.
@Platanka
Já strašně obdivuji ten nadhled, mě když malej komatózně leží, tak jsem úplně hotová a pořád kontroluju jestli dýchá… No asi jsem hysterka ![]()