Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry vecer,
syn 5,5 roku ma uz tyden teploty pres 38. K tomu ucpany nos a trochu smrka. Nurofen teplotu vzdy srazi a cca za 12 hodin opet nad 38. A tak porad dokola. Vcera jsme byli u doktorky, poslechla ho, koukla do krku, tam pry mel zeleny hlen, CRP 7.2, moc v poradku. Dostal kapky do nosu a Aerius. Vyhodnoceno jako viroza. Je to normalni, ze u virozy by takto dlouho byly zvysene teploty? Uz jsem z toho nervozni. Porad cekam na zlepseni a nic. Dekuji!
@HankaGa antigen jsi zkoušela? Bych tak řekla C+ virozka. Ikdyz už se na to vybodli, tak furt tu s nama je.
@hospodki Nezkoušela, říkám si, jestli už není pozdě, jestli by to po týdnu zachytil, ale můžu to ještě zkusit.
Mně se osvědčilo nízké teploty (do nějakých 39) nesrážet. Nechat tělo, ať s virózou bojuje, tak jak umí. Většinou to délku nemoci zkrátilo. Samozřejmě za předpokladu, že dítě třeba netrpí na febrilni křeče
Prestan do nej cpat Nurofen, pri 38 vubec neni potreba a telo nema sanci bojovat samo. Proto se to tak vlece.
@HankaGa píše:
Dobry vecer,
syn 5,5 roku ma uz tyden teploty pres 38. K tomu ucpany nos a trochu smrka. Nurofen teplotu vzdy srazi a cca za 12 hodin opet nad 38. A tak porad dokola. Vcera jsme byli u doktorky, poslechla ho, koukla do krku, tam pry mel zeleny hlen, CRP 7.2, moc v poradku. Dostal kapky do nosu a Aerius. Vyhodnoceno jako viroza. Je to normalni, ze u virozy by takto dlouho byly zvysene teploty? Uz jsem z toho nervozni. Porad cekam na zlepseni a nic. Dekuji!
Ta horečka je způsob, jakým tělo s virem bojuje. Chce bacily „uvařit“ a pokud nezasáhne úzkostlivá matka s nurofenem, obvykle se to krásně podaří. ![]()
Když mu v jednom kuse teplotu srážíš, je to stejný, jako bys vojákovi na frontě zabavovala střelivo.
Taky nechápu to srážení teploty. To je ozdravný proces. Srážela bych až hodně nad 39, pokud dítě tuto teplotu snese, nemá bolesti nebo netrpí na febrilní křeče. U sebe taky nechávám horečku řádit a vždy se mi to vyplatilo.
@reny14 píše:
Taky nechápu to srážení teploty. To je ozdravný proces. Srážela bych až hodně nad 39, pokud dítě tuto teplotu snese, nemá bolesti nebo netrpí na febrilní křeče. U sebe taky nechávám horečku řádit a vždy se mi to vyplatilo.
Přesně tak.
Spím 23 hodin denně, přitom si spokojeně horečkuju a za 2-3 dny jsem jak nová. ![]()
@HankaGa Zdravím. Tak jak ste dopadli? My teď bojujeme s tím samým
. Dcerka 3 roky už od neděle začala teplota. V pondělí se přidal kašel a nakonec rýma. Včera u Dr poslech dobrý. Takže máme j n sirup na kašel a do nosu pamycon. Ale ty teploty trvají. Nejhorší v noci
. Takže už nějaký šestý den dneska.
@Kikisa311 Zhruba po 7-8 dnech byly uz teploty nizsi, takze to chce asi vydrzet. Syn chytil pak jeste virozu od dcery asi po 14 dnech od teto a mel teploty az 39.7 a znova ty vyssi teploty trvaly kolem 5-6 dnu. A co jsem slysela v nasem okoli, tak opravdu ty virozy trvaly tentokrat nejak dele. Tak at jste uz brzo v poradku!
@HankaGa děkuji moc
. I vám přeju ať pevné zdraví vydrží.. jako snad to přejde. Je to zničující. Už se jí to drží několik dní. Teď teda poslední dny spíše zvýšené do 38..ale tu první noc také 39…ale zdá se mi to dlouho
. Ale jak říkáte tak ty virózy sou asi agresivní teď..
@Kikisa311 Je to tak, ale vydrzte, urcite uz brzo bude lip. Ja jsem z toho take byla dost nervozni, protoze deti mely vzdy teploty max. 3 dny a ted to ne a ne prestat. Ale nastesti uz je to pryc.
@HankaGa přesně tak. I u nás tak ty 3 dny. A teď to připadá nekonečné. Ale u Dr sme byli a také riksla vydržet… už aby to bylo za námi… podávám dceři Nurofen..snad se jí to neprodlužuje kvůli tomu. Ale chtěla sem jí ulevit a pomoct. Vypadá fakt zničená ![]()
@Kikisa311 Ja jsem taky davala Nurofen. Doktorka mi rika nad 38 - 38.5 srazet, takze pokud nejsou deti moc znicene nebo to neni na noc, tak srazim az kolem tech 38.5, ale spis podle situace. Kdyz maji 38 pred spanim, tak na noc nurofen davam, jinak spatne spi a stejne to nakonec dopadne tak, ze davame sirup v noci.
@HankaGa já právě dávám ještě do 38. Třeba 37,7 už dávám. Ptotote stejně jí to vysločí
. A taky byl syn unavený a nic ho nebavilo? Dcerka je jinak živel a celý den tu lítá..ale teď teda hrůza. Taková nebývala ani když měla někdy dřív teplotu..ach jo hnusné virózy ![]()