Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkný den,
našel by se tu někdo s podobnou zkušeností? Syn ( v lednu mu bude 13), extrémně hubený, 148cm/34 kg si teď stěžuje, že má během dne divné pocity po těle, že to neumí popsat, je to prý jakoby krátkodobá třeba půl minutová velká únava, někdy to má dopoledne ve škole, ale častěji prý k večeru doma. Má většinou studené ruce a odpoledne je takový unavenější. V létě si chtěl změřit tlak, já mám vysoký a musím si měřit, naměřila jsem mu už nevím kolik byl ten vrchní, ale ten spodní byl pod 60, včera odpoledne měl tlak 90/60. Poprvé mu to změřilo dobře, s pravidelným tepem, ale hned druhé měření vzápětí začal tep jakoby vynechávat. protože já sama mám extrasystoly, vím, že při měření tlaku se právě takto projevují. To stejné se stalo u dcery od kamarádky, která u nás byla v létě, také si chtěla změřit tlak a také vynechávání tepu. Je jí taky 12. Tak teď jednak přemýšlím, zda ty jeho stavy jsou k tomu tlaku, doktorka nedávno říkala, že ho má nižší, a zda je možné, že to měření toho tepu bylo mylné, protože má strašně hubenou ruku a měřila jsem to tlakoměrem pro dospělé. Samozřejmě mě to teď vrtá hlavou. Děkuji za odpovědi.
@zuzuza píše:
Pěkný den,
našel by se tu někdo s podobnou zkušeností? Syn ( v lednu mu bude 13), extrémně hubený, 148cm/34 kg si teď stěžuje, že má během dne divné pocity po těle, že to neumí popsat, je to prý jakoby krátkodobá třeba půl minutová velká únava, někdy to má dopoledne ve škole, ale častěji prý k večeru doma. Má většinou studené ruce a odpoledne je takový unavenější. V létě si chtěl změřit tlak, já mám vysoký a musím si měřit, naměřila jsem mu už nevím kolik byl ten vrchní, ale ten spodní byl pod 60, včera odpoledne měl tlak 90/60. Poprvé mu to změřilo dobře, s pravidelným tepem, ale hned druhé měření vzápětí začal tep jakoby vynechávat. protože já sama mám extrasystoly, vím, že při měření tlaku se právě takto projevují. To stejné se stalo u dcery od kamarádky, která u nás byla v létě, také si chtěla změřit tlak a také vynechávání tepu. Je jí taky 12. Tak teď jednak přemýšlím, zda ty jeho stavy jsou k tomu tlaku, doktorka nedávno říkala, že ho má nižší, a zda je možné, že to měření toho tepu bylo mylné, protože má strašně hubenou ruku a měřila jsem to tlakoměrem pro dospělé. Samozřejmě mě to teď vrtá hlavou. Děkuji za odpovědi.
A proč je tak strašně hubený? To víte? Tady by mohla být třeba souvislost? Co říkala doktorka?
Nic bych neodvozovala z vlastních potíží. Měla by se hledat příčina, proč je tomu tak u něj.
Mám nízký tlak, jako hodně nízký a má únava s tím souvisí. Ale u něj může být jina souvislost, je v pubertě, nevíme jak spí, jak jí, jak sportuje. Je mnoho proměnných.
@zuzuza píše:
Pěkný den,
Syn má také nízký tlak. Od 10 let má i 80/40. Byla jsem s ním u dětského kardiologa. Měl i tlakový Holter. Vždy byl a je hubený. Zima mu je taky. Někdy když vstane, tak má černo před očima. Na únavu netrpí. Trpí i na bolesti hlavy. Kardio i neurologické vyšetření má v pořádku.
Syn měl v tomto věku taky nízký tlak, občas i zkolaboval. Trvalo to tak rok, pak to přešlo. Nijak jsme to neřešili, jen ho instruovali, aby vždycky pomalu vstával a pokud bude mít pocit na omdlení, aby hned hlásil a pokud možno si lehl. Měla jsem to tak v tomhle věku i já. Ale těžko říct, jestli jsou potíže vašeho synka od tlaku. Kdyžtak zkonzultujte s dr.
Nízký tlak problém není, sama mám tlak běžně 90/49 - vím, protože manžel si měří tlak denně kvůli vysokému, já si ho vždy pro zajímavost změřím taky - on nechápu můj nízký, já jeho vysoký
horší jsou ty výpadky. Objednejte se k dětské dr a nech si udělat žádanku na kardiologii. Taky mě v dětství hlídali, kontrola jednou ročně - já měla stavy kdy jsem naopak omdlivala po těžké aktivitě, asi jak mi rychle stoupnul tlak. Měla jsem zákaz běhání a různých vytrvalostních sportů. Kdo by to tenkrát tušil, jak budu v dospělosti běhat a cvičit se zátěží a úplně v pohodě ![]()
Hele a proč je tak hubený? Jí dost? Mě se ty stavy taky stávají, ale já k nízkému tlaku mám navíc hypoglykemii, že mi spadne cukr a je mi zle, tak jestli se mu to nestává, když třeba míň jí ![]()
Jinak mě nízký tlak omezuje hodně. Je mi věčně zima, bývám unavená, bolí mě často hlava, tmí se mi před očima, musím častěji odpočívat, jinak usnu kdekoli kdykoli.
Prošla jsem různá vyšetření a byť mám dvě vrozené a docela těžké vady (očí a ledvin), tak ani jedna mě tak moc neomezuje jako nízký tlak.
A hlavně, nic na to není. Káva, alkohol, víno, nic mi nepomáhá. Můžu vypít libovolný počet káv a nemám problém usnout. Navíc potrebuji spát hodně, často musím vstávat brzy a jsem prostě unavená, nedospaná. V zimě je to nejhorší. Jaro, léto, podzim bývají o dost lepší. Takže jsou i různé vlivy.
Musi pribrat a jestli mu je 13nact tak mozna uz neni od veci mu dat treba i slaby kafe, nebo poradne silnej zelenej caj a klidne denne. Ja mela jako mala dtto samy, na 17ti letce jsem mela tlak 70/40 proste des.. hubena (178 a asi jen 55kg v ty dobe) kafe jsem uz pila tak dva roky sporadicky, ale uz pila a i detska mi rekla, ze proste pribrat a denne kafe a nebo klidne i maly panak alkoolu (fakt nekecam). Takze prakticky od tech 17 piju kafe denne az sem tam na nejaky obdobi kdy je to lepsi.
Ted mam dost casto nizkej tlak z unavy z prace, ale uz to fakt neni tak sileny jako v tom dospivani.
Může to být nízkým tlakem, doporučila bych vyšetření u pediatra. Na druhou stranu 34 kg na 148 cm mi nepřijde jako nějaká extrémní hubenost
Větší starost by mi dělala ta únava. A co se týče vynechávání tepu - jestli máš automatický tonometr, tak na hubené ruce může špatně měřit, lepší by byl pediatrický anebo s menší manžetou
@Kriss Tina no on odmalička ji naprosto šílené a teď byl nemocný z podzimu dvakrát a měl nechutenství a zhubl. Takže se ta kila těžko nabírají, kór když prostě on to jídlo moc nemusí, jako na něčem si pochutná, ale na většině ne a ji jen když má hlad.
@Trojlístek aha tak zima je horší, to by i u nás odpovídalo. Já mám také nízký tlak, ale já to mám z beta-blokátory má extrasystoly a kolísavý tlak, tak mě to ten tlak srazí také.
@Leenvecka děkuji za odpověď. Přibrat, to je jediné teď na čem mi záleží, už jsem zkoušela vše, nutridrinky, nechce, protein nepozre, tchýně byla to stejně, nic jí nechutnalo, dodnes je vybíravá a to je jí 73. On prostě nežije pro to, aby jedl, ale ji jen pro to, aby přežil a čím víc o jídle mluvíme tím mě přijde, že nad tím víc přemýšlí a je z toho pak vynervovanej ještě víc. Je i úzkostný po mě a to je prostě začarovaný kruh, podle mě kdyby nabral, vše se zlepší. Dávám mu teď b komplex a k tomu i B12,ta totiž v b komplexu běžné není, jen ve forte a to už je moc silné. Tak je to tedy nízké? Těch 90/60?
@Lainaire8 no ale není divné, že ty pauzy v tepu měla i ta stejně stará slečna, co si ho u nás měřila? To si právě říkám, jestli to není chyba měření, když to není dětská manžeta.
@Jahru ano byl to digitální a stejně byly ty výpadky tepu u kamaradciny dcer co si u nás chtěla změřit tlak. No ale samozřejmě mě to vyděsilo. U Dr jsem s ním byla v létě, kdy po covidu( tedy myslíme si, že to byl covid) se mu asi 3× udělalo na omdlení. Polévali ho horko, musel si lehnout, nohy nahoru. Měl pak zvýšenou teplotu, určitě covid. Mudr změřila tlak, řekla, že je nižší, že má pít, dávat béčko, hořčík…toť vše. Poslechla ho, krev asi základní biochemie ok, jen měl víc železa(dávala jsem mu chvíli přírodní v sirupu floradix). Pak mu nic nebylo úplně ok, až teď za dva měsíce po tom že mu to někdy udělá takhle to divné po těle. Ale měl teď 2× po sobě i opar, tak nevím, zda touze být k tomu a dnes, že se mu udělalo trochu nevolno🤦že to ale hned přešlo. On je hodně citvllivy, jak mu něco je hned se sleduje a je z toho špatný tak jestli už to taky není psychika. Ono by se nebylo čemu divit v tyto době.
@zuzuza píše:
@Jahru ano byl to digitální a stejně byly ty výpadky tepu u kamaradciny dcer co si u nás chtěla změřit tlak. No ale samozřejmě mě to vyděsilo. U Dr jsem s ním byla v létě, kdy po covidu( tedy myslíme si, že to byl covid) se mu asi 3× udělalo na omdlení. Polévali ho horko, musel si lehnout, nohy nahoru. Měl pak zvýšenou teplotu, určitě covid. Mudr změřila tlak, řekla, že je nižší, že má pít, dávat béčko, hořčík…toť vše. Poslechla ho, krev asi základní biochemie ok, jen měl víc železa(dávala jsem mu chvíli přírodní v sirupu floradix). Pak mu nic nebylo úplně ok, až teď za dva měsíce po tom že mu to někdy udělá takhle to divné po těle. Ale měl teď 2× po sobě i opar, tak nevím, zda touze být k tomu a dnes, že se mu udělalo trochu nevolno🤦že to ale hned přešlo. On je hodně citvllivy, jak mu něco je hned se sleduje a je z toho špatný tak jestli už to taky není psychika. Ono by se nebylo čemu divit v tyto době.
Syn je o půl roku starší než ten tvůj a taky má občas tendence se moc pozorovat. Asi to souvisí s nastupující pubertou
Já se ho v tom snažím moc nepodporovat, takže vyslechnu, posoudím, naordinuju hořčík s b12 a jede se dál
A co jsem koukala do průkazky, tak na 13lete prohlídce měl tlak 95/70, takže ne o moc vyšší. Pokud si nejsi jistá, opravdu bych došla k dr. Sice si nemyslím, že by něco našli, ale mohlo by ho to uklidnit.