Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Myslíte, že může mít dítě teplotu z únavy? Malá přijela včera večer od babičky, až v devět, chodí spát normálně dřív. Trvalo, než se dostala do postele a byla vzhůru před šestou. Ráno měla 37.5, pak už dobrý, nic ji nebolí, žádné nachlazení, jí, hraje si. Teď šla výjimečně po obědě spát. Má dnes den otevřených dveří ve školce, chtěla jsem jí to tam na chvilku ukázat, ještě tam nebyla. Tak teď nevím, pokud bude po probuzení dobrá, asi tam nakouknem, zdá se mi to důležité, aby to viděla. Ale s nemocnou tam nechci, kvůli ní i kvůli jiným dětem
. Mohla mít teplotu jen z únavy? Mají to děti?
Jo, může. Nebo se uhřála, zapotila, cokoli.
Teplotu 37,5 (předpokládám, že myslíš po odečtu - tedy že měla např. v zadečku 38,5; pokud to bylo před odečtem, tak je to normální teplota) bych neřešila, kór jestli má sklon k tomu, aby jí teplota vyskakovala, tak to není nic.
Já se teplotou zabývám až ve chvíli, kdy je dítě na omak jak výhřevný jako kamna ![]()
Může. Syn to zřejmě mívá. Už se mu 3× stalo, že po náročném dni měl v noci horečku a ráno byl fit. A to měl dokonce i k 39st ![]()
Jo, dík, tak na to kašlu. Je možný, že se přehřála, nějak se vztekala, že je peřina zvířátkama dolů a ne nahoru
. Já to řeším, pač ona byla nemocná jen jednou a to loni o vánocích, nejsem na to zvyklá. 37.5 měla pod paží, při mrskání
. I na omak byla teplá, proto jsem měřila.
@Nainuva dneska v noci ve 3 me vzbudila dcera 2,5roku. Bezela jsem za ni a kdy jsem ji vzala do naruce. Cela horela, v zadecku mela 39,8. Okamzite cipek, vodu. Ja se svlekla do naha abych ji stahla horecku. Klepala se jak. kdyny ji byla zima, fak jsem sni zustala v pokoji. Jeste spi, normalne vstava v 5-6. Jinak ji nic neni, uvidim jaka bude teploga po probuzeni. Vcera jsme byly po dlouhe dobe na kole. Je mozne ze to ma z unavy? ![]()
@Katka G píše:
@Nainuva dneska v noci ve 3 me vzbudila dcera 2,5roku. Bezela jsem za ni a kdy jsem ji vzala do naruce. Cela horela, v zadecku mela 39,8. Okamzite cipek, vodu. Ja se svlekla do naha abych ji stahla horecku. Klepala se jak. kdyny ji byla zima, fak jsem sni zustala v pokoji. Jeste spi, normalne vstava v 5-6. Jinak ji nic neni, uvidim jaka bude teploga po probuzeni. Vcera jsme byly po dlouhe dobe na kole. Je mozne ze to ma z unavy?
Dětem vyskočí teplota do horečky snadněji. Nechala bych ji dnes odpočívat, kdyby horečku nešlo srazit nebo byla prostě divná, jdi k doktorce. Syn to jednou z přemíry dojmů měl taky.
@Katka G dceři taky strašně lítá horečka. Hodí 40 jako nic. A ráno ji nic není (relativně). Když byla mimčo, tak jsme doběhli i na pohotovost (klasika, první dítě, horečka, neděle ráno
). Vůbec nám nevěřili, že má horečku (skoro 39 i po čípku), na všechny se smála. A tak to bylo třeba všechny zuby, i silnější dojmy. Co říkám, určitě znáš svoji dceru a víš, kdy má horečku a jak na ní reaguje (hlavně jestli nemívá febrilní křeče).