Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Profertil je silene draha vec, kdyz si jednotlive vitaminy nakoupis po jednom, vyjde te to maximalne na polovicku ceny, ale manza bude polykat 1O tablet denne, coz nejspis odmitne, jako kazdej chlap.
Uprava zivotospravy, nekouřit, nosit trenky, omezit horké koupele a saunu, sance na zlepšení určitě je, jistota ale žádná, prostě se to musí zkusit. Spermiogram se může zhoršit za života, nemá cenu pátrat po čem to bylo. Důležité je, aby se zlepšil alespoň natolik, aby jste mohli mít IVF s ICSI - na to pak stačí jediná živá dobrá spermie.
My tedy naštěstí žádný takový problém nemáme, ale mocmě zajímalo co je to ta Morfologie spermií. a to co jsem našla opravdu nehovoří ve váš prospěch. Pokud s manželem opravdu moc chcete dítě, je naprosto nezbytné aby změnil životní styl a začal o sebe víc dbát(vitamíny, spíš chlad v intimní oblasti, pravidelný odpočinek, relaxace, cvičení…)
Toto jsem zjistila.
Morfologie spermií:
kulaté, tvaru špendlíkové hlavičky
Současně s počítáním spermatozoí je zaznamenán počet jiných buněk zárodečné linie a leukocytů. Relativní incidence těchto buněk ( v poměru na 100 spermatozoí) může být použita ke stanovení jejich koncentrace při znalosti koncentrace spermií.
Jako index rozsahu morfologických abnormalit přítomných v populaci spermií se užívá :
MAI index = „multiple anomalies index“ (index mnohočetných anomálií), nebo TZI index = „teratozoospermia index“ (index teratozoospermie). Vypočítává se jako průměrný počet defektů na abnormální spermatozoon, a je považován za index o vysoce prediktivní hodnotě pro fertilitu muže.
Definice normálního spermatozoa byla vytvořena Krugerem v roce 1986 (4), byla však podrobena kritice, neboť při podrobném vyšetření každý spermatozoon vykazuje určitý stupeň morfologické odchylky, a musel by být hodnocen jako abnormální. Ukazuje se však biologicky relevantní spojitost mezi takovýmito odchylkami a schopností fertilizace in vivo a in vitro. .Při užití striktních kriterií pro účely asistované koncepce bylo zjištěno, že hranicí normy je zde 14% morfologicky normálních spermií. Při ejakulátu s méně než 14% normálních spermií klesá výrazně schopnost fertilizace, a pod 5% hranicí jsou výsledky již velmi špatné
Ahoj,
spermie se vyviji nejakou dobu, pochybuju, ze na to mel vliv stres pri odberu, to je otazka tydnu az mesicu. Ale zmenit se to da, jsem toho prikladem…teda ja ne
U nas to bylo taky hodne spatny, taky pocinajici viroza, stres apod. Za tri mesice pro lehky uprave zivotniho stylu to bylo lepsi a za par mesicu jsem mela //. Pokud uz dve deti ma, je to tim jasnejsi. Drzim palce!
ahoj, to víš, že šance na změnu je, možná to bude chvilku trvat, je třeba změnit životní styl -zejména partnera a půjde to
asi bych přidala i nějaké přípravky na zlepšení spermia, vím, že ceny jsou nehorázné, ale dá se asi udělat i nějaký kompromis
na www.neplodnost.cz si zadej morfologie a najdeš hodně komentářů
, dávám ti tady linka na jednu diskusi
Ahoj.
Co se spermiogramu týče, nastudovala jsem kde co a hrotila „řeči“ doktorů. Pohyb podle mě není zas až tak špatný. Morfologie je horší, ale i to se dá zpravit. Už si to nepamatuju, protože jsem pustila všechno z hlavy. Dítě zatím nemám, snažíme se 5 let a je mi 34. A po těch letech můžu akorát tak říct, že me vystresovali doktoři a to fest.
Takže doporučuji, aby manžel přestal kouřit, stresovat se, což jde těžko, ale je to ta hlavní příčina problému. Zdravější životní styl a pokud to i tak nebude lepší, pak existuje alternativní medicína, která si s tím umí poradit. Ta klasická zná jen IVF. Neupínat se na to, že hned příští měsíc bude líp. Spermie se vyvíjejí cca 70 dní, takže první pozitivní změny budou vidět tak nejdříve za asi tři měsíce.
A ještě jedna zprostředkovaná zkušenost..chlapa prý dokáže vystresovat děsně i to, že má v kabince odevzdat sperma k rozboru tak, že je tělo samo začne hubit. Je to zprostředkovaně, ale kdo ví. Stres je sakra velká potvora.
Hlavně klid..
Bea
Ahoj,tak já bych zkusila poradit,protože Váš SPG my silně připoměl ten náš skoro jakoby byl náš.Manželovi jsem na:,–(ila GS selen,zinek+E je to 3.v jednom,bere 1×1denně a po 2.měsících byl nyní na SPG a dr.v šoku,protože zlepšení nastalo o 100%.Je řidič dálkáč,takže většinu času prosedí je mu 42let,takže žádný zajíc sice nekuřák,ale kouře si užije od druhých a skoro plně zmizeli defekty hlaviček a rozdvojení a progresivita stoupla z 38% na 68% vitálních .Zkus to a tak drahé to zase není cca 120Kč na 2.měsíce.
Filad to jsem moc ráda.Určitě se dočkáme a letos miminka počneme všechny kdo to nevzdá.Ahoj a moc trpělivosti a štěstííííííííííííí
Poupě souhlasím s tebou, dala jsem taky na tvé rady a budu doufat, že se změna projeví co nejdřív, jinak nevím ![]()
můj manža sice není řidič, ale z bývalého sportovce se stal silný kuřák a životospráva taky nic moc. Nejhorší je, že se svou bývalou manželkou se jim kdysi mimi povedlo, i když o to potom přišli… Takže spermiogram opravdu může být jako houpačka
![]()