Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky,
asi budu za blázna..když už jedno dítě mám a ptám se na to, ale já už fakt nevím ![]()
Je přesnější termín porodu podle poslední menses nebo podle ultrazvuku?
díky ![]()
Já nevím, nejpřesnější je termín podle mě
Sice tvrdí, že přesnější je podle UTZ, ale já měla termín dle MS 6.9., dle UTZ až 25.9.
Reálně podle početí byl termín max. do 11.9. páč jinak by šlo o neposkvrněné početí… Ale byla jsem ráda, měla jsem hrůzu z vyvolávaného porodu. Tak u mě asi tak.
určitě bych řekla že podle MS. utz je pouhý odhad podle velikosti miminka a upřímně každý je jiný a těžko je cpát do škatulky.
Vím přesně kdy jsem druhé počali a přesně mi to sedí podle ms, podle nynějšího utz bych měla termín o tři týdny dřív
, prostě je mimčo větší než jsou tabulky ![]()
V prvním trimestru se děti dají cpát do škalulky poměrně úspěšně, rostou stejně rychle (později už opravdu nemá moc smysl počítat podle velikosti miminka, ačkoli to někteří gynekologové z nepochopitelných důvodů stále dělají
). Mně vycházely v obou případěch UZ termíny - mám tedy na mysli UZ na konci 1. trimestru (termín podle MS počítá s tím, že otěhotníš po dvou týdnech cyklu, což jsem určitě neotěhotněla, ani nemohla). Praxe je taková, že pokud se termíny liší o méně než týden, nikdo to nebere v potaz a jede se podle MS.
No já podle UTZ měla 21.10.a podle MS jsem měla 28.10 a rodila jsem 29.10
Taky si myslím,že podle Ms je přesnější
U mě jednoznačně podle prvního UZ.
Prostě záleží jaký máš cyklus.
L.
Příspěvek upraven 12.09.15 v 22:21
Pokud je pravidelny cyklus kolem tech 28 dni a ovulace cca v polovine cyklu, tak se da brat termin podle MS, jinak byva presny i podle UTZ kolem 12tt, pozdejsi UTZ uz se pro termin moc pouzit neda, jen pro srovnani jak miminko roste.
Ale stejne se miminko neridi zadnym terminem a narodi se az to uzna za vhodne nebo kdyz mu pomuzou ven doktori ![]()
Nejpřesnější je to podle UZ v 11.-13. tt. To rostou všichni stejně. Podle poslední menstruace to může klapat u málokoho - viz výše Jolynka.
Já jsem v 1. těhu měla poslední menstruaci v říjnu a otěhotněla jsem v dubnu dalšího roku například. ![]()
Tak já jsem měla podle MS 31.9.2007,podle 3D ultrazvuku ve 12.týdnu 5.10.2007 a rodila jsem 13.9.2007 .Tzn. nedonošenec -3980 g.Narychlo přivolaný pediatr k porodu nechápal,jak může být tak velká, alespoň byl bez práce.Hana
JOly
to je něco.. koukám na metřík a miminko čekáš přesně jak já ![]()
Jste přesně na den, to se mi ještě nestalo ![]()
V patek jsem byla v porodnici na monitoru a sestra zadavala kartu do pocitace jine pani. Ptala se na terminy podle MS a UZ a kdyz pani rekla dva ruzne datumy, tak sestra rekla, ze napise jen podle UZ, ze ten byva presnejsi. Ja toto neresim, mam oba stejne (vcera), ale male se ven stejne nechce ![]()
Já jsem ted podruhé těhotné a příliš šťastně mi těhotenství nezačalo. Dr. mi totiž hned na první ultrazvuku řekla, že podle MS je miminko malé, netluče mu srdce, jedná se o zamrklé těhu a budu muset na potrat. Pro mě to byl hrozný šok. Doktorce jsem trvrdila, že plodné dny jsem měla až 5/8, ale ona mi pořád těhotenství počítala podle poslední MS a to 10/7. Dvakrát jsem byla na krvi a na ultrazvuku za týden už bylo vidět srdíčko. Takže mě se třeba porod bude počítat podle ultrazvuku ![]()
LucaLuca píše:
Nejpřesnější je to podle UZ v 11.-13. tt. To rostou všichni stejně. Podle poslední menstruace to může klapat u málokoho - viz výše Jolynka.
Já jsem v 1. těhu měla poslední menstruaci v říjnu a otěhotněla jsem v dubnu dalšího roku například.
Ono co by potom asi tak měly dělat ženy, které po porodu otěhotněly, aniž by nějakou menstruaci vůbec dostaly, že
?
přesnější je podle UZ z 12tt (do té doby se vyvíjí všechna miminka cca stejně). Z pozdějších už to nelze brát v úvahu, protože se tam začínají dost projevovat genetické dispozice a tak se kvůli různým velikostem miminka hejbou termíny.
Podle MS jen za předpokladu, že máš ovu podle příruček (a pak to souhlasí s TP dle UZ taky).
První holka - TP dle MS i UZ (a to dokonce všech až do konce) 29.9., narodila se 29.9.
Druhá holka - TP dle MS 22.2., dle UZ 3.3. (měla jsem posunutou ovu a opravdu to bylo přesnější datum). Narodila se 27.2. (střed termínů:D )
Do průkazky mi zapisovali poradny podle TP z PM, ale v porodnici jsem rychle upozorňovala, že správný je ten 12tt a i jej brali v úvahu
Nějaký dr mi říkal, že 2 týdny nic není, jenže v momentě, kdy jde pak o vyvolávání porodu, tak se člověk pere o to správné:)