Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Terouš,
manzelovi nic nie je,nema ziadne priznaky,takze sme boli touto diagnozou zaskoceni o to viac,ze to bolo zistene z moci priamo v ambulancii,cize ani nie z labaku!!!!
A divne je,ze bol u dvoch dalsich urologov a nic nezistili / behal po doktoroch kvoli spg…/
Ma atb.....doberie ich este pred OPU..,cize by mal byt uz vylieceny,ale skor sa bojim,ze ich mam aj ja…
A ze aj to moze byt pricinou neuspechu IVF…
Terouš,
moj Dr. zastava nazor, ze prilis teplo a naopak prilis velka zima IVF nepridaju…,preto on FAKT nerobi IVF v lete .....vraj je to statisticky dokazane, ze v letnych mesiacoch je uspesnost mala,ale su urcite aj vynimky.....Teraz sa urcite ozvu vsetky maminy,ktore podstupili IVF v lete a maju krasne zdrave deticky na prvy sup:o) ![]()
No to je fakt hezký
Pokud si je doktor jist, že v odběru před měsícem chlamýdie nebyly ani u jednoho z vás, šla bych do stimulace.
Anavi, nevim, ja bych asi do toho IVF pri potvrzeni nesla. kazda ATB lecba ma vliv na telo a kazdy bakterialni onemocneni taky. nevim no. je to na tobe, ale opet to muze byt individualni zalezitost. aha, me nikdo nerikal, ze tam je to v lete jinak, ze je nizsi pravdepodobnost. nevim ani z hlediska vedeckyho, ze by o tak mohlo byt, pokud dodrzujes urcite zasady po IVF, ale urco se na to zeptam.
UGLUK-ty jo, ty toho teda za sebou uz mas vid?a jak si na tom ted?jdes do dalsiho?
Térouš, pokud to chápu dobře, tak případné potvrzení pozitivity by u Anavi přišlo až po případném zahájení stimulace. Na druhou stranu - pokud se jedná o nativ, tak tam je často stimulace třeba jen Clostilbegytem nebo něčím podobně slabým (a levným), takže by to snad nebyla nedozírná škoda, kdyby po pár dnech stimulace zjistili, že tam ty chlamýdie jsou, a stopli ji, popř. prostě nechali přirozený cyklus a nešla by na odběr, ne?
Jinak já mám v sobě od minulé středy jedno (tehdy dvouděnní) embryo, víc jich tentokrát nějak nebylo (při plné stimulaci, OPU 7 folikulů a ICSI), tak mi držte palce, testovat chci příští pátek, jsem trpělivá ![]()
Jo a u nás se IVF nedělá přes léto ze zcela prozaického důvodu - je to státní nemocnice, kde jsou na léto plánované akce typu malování nebo rekonstrukce, takže CAR jede na velice omezený provoz ![]()
aha, tak to jo. ja chodim do Gennetu v Praze. tyjo, tak to drzim pesti. ja ani jeste poradne nvim, co me ceka a o IVF taky vim docela malo, takze ani nevim, co znamena nativni cyklus a tak
Nativní je vlastně buď zcela bez stimulace nebo jen s minimální, takže se urodí mnohem míň vajíček (jistá teorie říká, že by pak snad měla být kvalitnější) a CARy za to účtují o dost nižší částky, takže se to vyplatí hlavně samoplátcům.
Ugluk vysvetlila si to spravne:o))) Ten nativ…
Drzim paste na bud. piatok, daj urcite vediet!!!!!
Ja sa dnes vecer porozpravam s manzelom a dohodneme sa, o nas to nikto nevie, ze chodime na IVF ,tak sa ani nemam o tom s kym poradit…
Dnes by som mala zacat stimulku, prip. zajtra a vysledky/z manz. vysetrenia/ budu o tyzden…,ale nejak vnutorne neverim,ze mame chlamydie.....
Manzel ma bielkoviny v spg hadam uz 5 rokov a nevedia prist na to, z coho to je.....
Térouš, dakujem za nazor, stale o tom premyslam…
Ivana
A snazim sa verit mojmu Dr.,ze snad by mi nepovedal,ze mam stimulovat,ze z medic. hladiska je to ok…,keby dopredu vedel,ze je to odsudene na zanik,tu o peniaze, naozaj, nejde,ked je to len minimalna stimulacia…
Ivco, budu drzet palce, aby vse bylo ok. I laborator dela chyby. Diky holky za vysvetleni nativu. my jdem na prvni IVF a pry s dlouhym protokolem, takze to asi ono nebude. Ale dr. mi rikal, ze vzhledem k veku a hormonalnimu profilu, ktery nevysel uplne blbe a spermiogramu skoromanzilka, ktery ma nadprumerne dobry pry mame 50% sanci. to je dost a ja pevne vberim, ze nam to taky klapne. jeste ke vsemu se 2.7. bereme ![]()
Jé, no to moc gratuluji k budoucí svatbě! ![]()
Hele, to pak budete z těch, o kterých okolí závistivě říká - je strašně plodná, do měsíce od svatby je v tom! ![]()
Dlouhý protokol je klasika, dobře sedne spoustě lidí, mně obzvlášť teda. Jinak my jsme oba dva vzorně zdraví, ale jak jsem psala - já jsem extrém ![]()
ahoj holky, no to bude sranda, kdyz mesic po svatbe otehotnime
. ted samozrejme resime to, jestli si dame jedno nebo dve. a ten dlouhy protokol- je to stimulace jakoby pres menstruaci?a kdy se pak odebiraji vajicka?ja mam jen strach, abych nemela hyperstimulak. jsem totiz ten pripad lidi, na ktery leky pusobi docela dost. vim treba, ze si nemuzu vzit silnejsi analgetikum a kazdy lek na me zabira uz v te nejnizsi davce. tak me trochu strasi to slovo DLOUHY.
Dlouhý protokol může být buď z luteální fáze nebo z folikulární.
Společného mají to, že nejdřív se utlumí produkce tvých vlastních hormonů (buď jednou dlouho injekcí cca 14 dní před samotnou stimulací nebo každý den jednou jednorázovou malou nebo nosním sperejem, opět těch cca 14 dní), takže na rozdíl od krátkého protokolu, do kterého se „motají“ tvé vlastní hormony, tady tě mají zcela plně pod kontrolou. Takže když by viděli, že reakce je příliš bouřlivá, mohou ubrat, jsou tam pravidelné kontroly, obvykle se začíná na nižší dávce a pak se případně přidává. V protokolu z luteální fáze se s tou zastavovačkou začne cca 5-7 dní před MS, která pak normálně dorazí (možná trochu opožděně), v protokolu z folikulární fáze zastavovačka začíná kolem 2. dne cyklu.
Cca 14 dní od té zastavovačky (ať už jedné nebo více) bys měla mít své hormony utlumené a začíná se se samotnou stimulací, která travá obvykle nějakých 7-12 dní. Když jsou folikuly dostatečně veliké (pravidelně se to kontroluje), píchne se Pregnyl a za 36 hodin je odběr vajíček, velice orientačně tedy vychází cca za měsíc od první injekce.
S tím jestli jedno nebo dvě… doktoři vidí mnohem radši jedno, pacientky dvě
Já vždycky hlásila - dvě, když budou! - což se mi povedlo dvakrát ze čtyřech pokusů (potřetí nebylo nic, počtvrté jen jedno). Ale zaváděli mi je vždy už po dvou dnech, kdybych jich měla mnohem víc, nechala bych si prodlouženou kultivaci a pokud by byly pátý den krásné blastocysty, zcela vážně bych o zavedení pouze jednoho uvažovala. No ale nestalo se, já už radši neplánuju ![]()
ty jo, ty si fakt zběhlá, mockrát děkuju. ja uz jsem na to tak natesena-je to normalni?
. no ja bych tu prodlouzenou kultivaci chtela, ale myslela jsem, ze se da udelat vzdy?nebo musi byt vic embryjek?
a jak to vlastne ted vypada u tebe?jak si na tom?
No jasně, těš se, ta naděje je báječná! ![]()
Prodloužená kultivace je super síto, aby se vybrala ta nejlepší embrya… Jenomže když není z čeho vybírat - máš jenom dvě a chceš zavádět dvě, tak nemá žádný význam
Ono je samozřejmě lepší zavádět pětidenní embryo než dvoudenní, ale zas je risk, když to dvoudenní necháš kultivovat na misce, že to prostě nepřežije, no a přitom by v děloze mohlo…
Já bych měla testovat za týden, dneska jsem jedenáctý den od oplodnění ![]()
pááániii, tak to se budu tesit na fotku se dvema carkama!!!!ty jo a ted si mi v ty vedlejsi diskuzi zas rekla neco zajimavyho. KET swe nepocita do IVF na pojistovnu. tudiz kdyz mi neco zbyde, budu mit i vic sanci. akorat mi prijde, ze ten KET neni moc uspesnej vid?je to prece jen z mrazaku.
![]()