Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Nooo, má sice úspěšnost procentuálně nižší, ale zas někomu sedne líp, protože není tělo zatěžovaný takovým množstvím hormonů a vůbec, znám lidi, co jim ET neklapnul a KET pak jo ![]()
On se nepočítá na pojišťovnu, protože si ho plně hradíš, oproti IVF to ale není zas taková pálka, dle CARu tak 3-8 000.
tak to je supr.zkusit se ma vsechno vid?
. ja ti snad zacnu rikat ty moje mamino pres IVFko ![]()
to je samozrejme mysleno v dobrym.
. kolik ti je, jestli se muzu zeptat?me dost pomaha to s nekym probirat. a tvy zkusenosti jsou sice jiste slzickou placeny, ale cenny. takze si jich hodne vazim a dekuju ti
Půl roku a hned vás ženou do IVF? Zkoušelas tu stimulaci FSH (pokud si dobře pamatuju, váš jediný problém je PCO?)? Já bych tomu ještě dala pár mírnějších pokusů, třeba zrovna to zafunguje, noa na IVF kdyžtak času dost ![]()
muj jediny problem je PCO, to mas pravdu, ale bez leku nemenstruuji ani nic jinyho.pri tyhle stimulaci je navic vysoky riziko mnohocetnych tehotenstvi. nemluve o hormonalni nerovnovaze u tohohle syndromu, kdy 50% prirozenyho poceti, na ktery se ceka fakt dlouho konci spontannim potratem. moje gyn mi rekla, ze muzu jeste pockat pul roku a dr. z IVF, ktery se leci u nas se zubama rekl, ze pravdepodobnost poceti je velmi mala bez asistence. zrovna ja pro nej nejsem pripad, na kterym by chtel rejzovat, protoze me v akutnich obtizich vzal a bez objednani a nechtel po me ani korunu. jeste mi pak druhy den volal, jak se citim. takze si myslim, ze tohle bude nejlepsi cesta.
Tak to moc držím palce ![]()
Jinak jo, vím, co je PCO a že bez léků je to sakra těžký a čekat na zázrak sám od sebe kravina. Ale fakt znám lidi, kterým pár cyklů slabé (!) FSH stimulace, samozřejmě s důkladnou kontrolou a zákazu sexu, pokud je tam víc jak dva folikuly, přinesly výsledek v podobě zdravého mimča ![]()
tak to meli stesticko. me to moje gyn nechtela dat. a ja asi nemam nervy cekat dalsi pulrok na zazracnou ovulaci, kdyz se mi nikdo ani nekoukne, jestli ji mam nebo ne a na kontrolu mi rekla za rok. jsem hold mlada, tak at se snazim do tech triceti
. uz takhle jsem se pulrok trapila zbytecne, prestalo me vsechno bavit. radsi pujdu na invazivni metodu. nehlede na to, jak mi doktor z IVFka a vsichni, co tam pracuji rikaji, jak mi nahrava muj vek. myslis, ze to teda delam blbe?my uz miminko chceme dobre pres rok a pul, ale cekala jsem jeste na dodelani vosky a pak jsem chtela rok pracovat. kdybych vedela, ze to takhle bude, zacala bych uz tehdy. oba miminko moc chceme, muj uzasnej chlap mi uz ted hladi bricho-pry aby se dobre pripravilo a ja citim, ze i on se hodne trapi. vim, ze to neni nic proti tvymu cekani. ale mam moznost mit dite a jsem ted v uplne jinym rozpolozeni
Určitě to nedělám blbě! Ale myslím, že je blbost, aby při PCO doktorka čekala rok, jestli se tělo zázračně nesrovná samo - většinou prostě nesrovná a je blbost v to doufat jen proto, že ti ještě nebylo 30. Takže PCO určitě řešit hned, otázka je jenom, jestli rovnou tou nejnásilnější (i když samozřejmě nejúčinnější) metodou. Taky jsem na dítě čekala na skončení vejšky, jen já ji končila v pětadvaceti a tak podvědomě si říkala, že ono se nám to stejně napoprvý nepovede, tak budu mít aspoň něco napracováno… no, už mám docela dost ![]()
nevim, co delat. ale proste me to smeruje na to IVFko. gyn mi rekla, ze kdyby se nam to dalsi pulrok neslo, tak me tam stejne posle. krom toho, kdyby se mi ted podarilo vic embryjek, muzu dat zmrazit a vzit si dalsi pokus za nejakej cas a to je pro me vyhodny, protoze mam porad vajicka hodne mlady.
Ahoj Terous, ja jsem ta, o niz tu Ugluk psala. Tezky PCO (chybejici cyklus, cysty, vysoky testosteron), stimulovala jsem puregonem v malickych davkach 50 jednotek denne od 2.DC, klaplo to 5. takto stimulovany cyklus. Co ti rekli doktori, je jen presvedcovani k IVF, vlastne nic z toho neni pravda. Pichas, oni te musi hlidat, delat ten 10.DC folikulometrii a potom dle velikosti. Prave ta malicka davka spusti rust jednoho, maximalne dvou foliku. Mne treba vic folikulu udelala az davka 75 jednotek. Vubec to nebylo takovy zlo, nejhorsi na tom mi prisel ten utrogestan po ovulaci ![]()
Komplet cyklus vypadal nasledovne:
2. - vetsinou 15.DC puregon 50 jednotek,
15.DC dle velikosti folikulu pregnyl 5000 jednotek
od 17.DC utrogestan az do krevniho testu
18.DC pregnyl 5000 jednotek (tohle bylo podle me klicove v tom uspechu)
Nenech se odradit, IVF je opravdu zbytecnost, kdyz mas „jen“ PCO ![]()
ahoj, dekuju za prispevek. nicmene, mam dobrou gyndarku dle meho soudu a soudu lidi, co k ni chodi a ona mi toto nedoporucuje. ani nas znamy lekar z IVF-podotykam znamy, tudiz si myslim, ze o IVF me nepresvedcuje, rozhodla jsem se tak sama, protoze nechci proste cekat, on to pouze doporucil. cysty mam, cyklus neni, ale dostavam se do faze, kdy mi foliky rostou, akorat proste nedojde k ovulaci, tesne pred ni se mi proste vajicko neuvolni. dokonce mi i vychazely ovu testy. hormonalni profil uplne typicky pro PCO nemam, jen naznak, ale UZ nalez jasny. kazdopadne vazne diky za nazor, budu o tom premyslet a zeptam se jeste naseho dr.v IVF centru. ale vazne diky