Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zeptala bych se učitelek ze školky. Pokud neshledají důvod k odkladu (a určitě s tím mají dostatečnou zkušenost), tak bych neváhala a dítko by šlo do školy.
My jsme byli, syn letní no už bych nešla koukli akorát na datum narození a rovnou chtěli psát odklad, když jsem byla proti udělali vyšetření výsledek že se máme rozhodnout sami nevím ten test byl dost primitivní, ale je fakt že syn v té době četl, počítal do sta sčítal a odčítal do deseti
U nás se na testy školní zralosti chodí těsně před zápisem. Volá se v lednu a zvou si od března do dubna, aby to bylo co nejaktuálnější. Ale je to poradna od poradny. Někde chtějí volat už v září. Zeptala bych se na FB stránkách města (nebo města, kde je PPP), tam budou maminky vědět, jak to tam chodí.
Pokud dítě nevybočuje, nenechala bych se udolat. Z mého pohledu může zbytečný odklad uškodit.
A ani bych nešla do PPP, protože u nás mám zkušenost, že když se jde do PPP, tak důvod často najdou - hlavně u letních kluků.
Jsem učitelka a setkala jsem se zbytečným odkladem i s tím, že rodiče nedali odklad u dítěte, které ho potřebovalo.
Sama mám syna s odkladem a u nás byl opačný boj. Manžel a jeho matka naprosto nevidí důvod k odkladu a dozvěděla jsem se, že z dítěte dělám blbečka a zkazila jsem mu život (od tchýně
). Manžel nakonec uznal mé argumenty.
@vokishka Děkuji, zkusím se zeptat.
Ještě jsem chtěla říct, že logopedka, co chodí sem tam do školky, tak ho chválila, umí R/Ř, mluví čistě.
Já pro to nevidím důvod, chtěla jsem tu poradnu, abych měla něco v ruce, těžko se to vysvětluje, manžel se tváří, že kluk zůstává rok doma a není diskuze, já říkám jde do školy ![]()
Ještě mám argument, že když bude mít odklad, tak zůstane ve školce s prťaty a všichni jeho kamarádi (nebo většina), mu utečou do školy..
Zakladatelka
Pokud bych neměla podezření na nějakej problém, tak bych nikam nešla. Jsem zastánce toho, že děti by měly nastupovat do školy tak jak je zvykem, srpnové děti nastoupit, zářijové až další rok, někde ta hranice být musí. Moje kamarádka je ředitelka na základní škole a říkala, že je zoufalství, že některé děti dostávají odklad a pak nastupují do školy pomalu v osmi a některým je zase šest třeba až v říjnu a rodiče je chtějí dát dřív, protože si myslí, že jsou nějak zvlášť nadané. Ale vetšinou ty děti vynikají jen v nějaké věci, ale nejsou zase schopné se prosadit v kolektivu pomalu osmiletých dětí. Přeci jen u sociální adaptace je mezi nimi velký rozdíl. Samozřejmě vetšinou, vyjímka potvrzuje pravidlo. Takže pokud se dítě zajímá nějak lehce o čísla, písmena, nemá vážnou vadu řeči, kreslí…tak bych ho dala do školy.
Asi tak, pokud se objednáš do PPP a budeš chtít, tak ti ten odklad napíšou. Taky bych dala na učitelky ve školce a dál neřešila. Můžeš zase argumentovat tím, že mu ukrojíte kus dospělého života (bude maturovat ve 20
) a samozřejmě mu utečou kamarádi.
@Anonymní píše:
U nás se na testy školní zralosti chodí těsně před zápisem. Volá se v lednu a zvou si od března do dubna, aby to bylo co nejaktuálnější. Ale je to poradna od poradny. Někde chtějí volat už v září. Zeptala bych se na FB stránkách města (nebo města, kde je PPP), tam budou maminky vědět, jak to tam chodí.
Pokud dítě nevybočuje, nenechala bych se udolat. Z mého pohledu může zbytečný odklad uškodit.
A ani bych nešla do PPP, protože u nás mám zkušenost, že když se jde do PPP, tak důvod často najdou - hlavně u letních kluků.
Jsem učitelka a setkala jsem se zbytečným odkladem i s tím, že rodiče nedali odklad u dítěte, které ho potřebovalo.
Sama mám syna s odkladem a u nás byl opačný boj. Manžel a jeho matka naprosto nevidí důvod k odkladu a dozvěděla jsem se, že z dítěte dělám blbečka a zkazila jsem mu život (od tchýně). Manžel nakonec uznal mé argumenty.
Ježiš díky, že tohle píšeš.. já si připadám proti všem (i když opačná situace) a těžko se furt dohadovat. Já zase slýchám, že mu zničím dětství. Zakl.
@vokishka píše:
Zeptala bych se učitelek ze školky. Pokud neshledají důvod k odkladu (a určitě s tím mají dostatečnou zkušenost), tak bych neváhala a dítko by šlo do školy.
Tady bych oponovala. Hodně záleží školka od školky. U syna učitelky odklad nedoporučily snad nikdy. Dokonce asi synovi, který prostě není na školu zralý.
Ve školce, kam chodí kamarádky děti, zase doporučují odklad hromadně všem dětem od dubna dál ![]()
Máš ještě rok. V lednu to s Vámi budou řešit i učitelky ve školce. Vem tam pak i chlapa, ať to slyší od nich, jak je šikovný a že vše umí a je dobře připravený na školu. Třeba to s ním trkne a nechá to na tobě. Osobně bych dítě z tohoto důvodu do poradny netahala, je otázka jestli by Vás vůbec vzali. Musí psát i školka vyjádření a ta nejspíš nebude mít důvod Vás tam posílat.
Pokud se narodil do 31.8. a učitelky to vidí jako Ty, dala bych.
Jako takhle - narodil se začátkem července, tzn. příští září mu bude šest a kousek. Do školky šel také ve třech a kousek a v pohodě.
Je opravdu statný, ne že tlustej nebo něco (116 cm, 22 kilo), ale velkej, i teď v pěti mu tipují šest, i jak pěkně mluví, tak se to nabízí, ptají se ho, jestli už chodí do školy a tak.
Na pětileté prohlídce nakreslil postavu, ale bez prstů a dalších detailů, hodně jednoduchou postavičku.. doktorka se smála a řikala, že chlapečkové moc nekreslí.. jeho opravdu kreslení neba, raději kolo, nebo teď v létě plave jak vydra. Vyrábí si, stříhá nebo modeluje, toho baví, ale vyloženě kreslení ne. Podepsal se, měl ještě opsat větu, tak to nějak plus mínus dal, ale nebylo to bůhví co.. tužku drží jako tužku (normální úchop). Nakreslil kolečko, trojúhelník i čtverec. Zná adresu kde bydlí, kde pracuju já a táta, ví jak se jmenuje atd. Spojuje si souvislosti, orientuje se v čase, ví co bylo včera a co teprve bude atd. Běžný dítě.
Zakl.
@Anonymní píše:
Ježiš díky, že tohle píšeš.. já si připadám proti všem (i když opačná situace) a těžko se furt dohadovat. Já zase slýchám, že mu zničím dětství. Zakl.
Já mu odkladem ničím život, všichni na něj budou koukat jak na blbce
Hlavně učitelka. ![]()
Nakonec jsem použila argument - kdo se s ním bude učit, kdo bude vyžírat problémy…
U vás bych používala - bude se nudit, ztratí kamarády, bude maturovat ve 20 a bude demotivovaný…
Tvůj syn je šikovný. Orientaci v čase často nezvládají ani děti v první třídě. My pravidelně ve škole dojíždíme na ráno - dopoledne - poledne - odpoledne - večer.
@Anonymní píše:
Nechápu, fakt. Ten rok k dobru se mu bude sakra hodit, až bude třeba po VŠ vydělávat před založením rodiny o rok déle. Nebo když se po SŠ nedostane na vysněnou VŠ a půjde na rok do jazykovky nebo do ciziny a zkusí to za rok.
Mám dceru, které bylo 5let minulý týden, navíc měří sotva 100cm a váží asi 15kg, takže když ji někdo vidí, tipuje jí tak 3-4 roky. Ovšem jen než otevře pusu, protože čte, počítá do 20 a jedna učitelka ze školky mi říkala, že v podstatě kromě psaní psacím písmem (tiskacím napíše i několik řádků) ovládá kompletní učivo první třídy. Kreslí taky hezky, vydrží sedět a kreslit si hodinu, udrží pozornost. Ale tím, že je na konci července a ještě je tak mrňavá, tak mi učitelka říkala „Vůbec do poradny nechoďte, cpali by jí odklad jen podle prvního kouknutí, ale ona se bude nudit už i ten poslední rok ve školce.“
Já vím, že kluci jsou většinou roztěkanější, ale pokud to dítě udrží pozornost, převypráví příběh, má zvládnutý úchop tužky a uvolněnou ruku, alespoň trochu zvládá neúspěch (nerozkope hru po prohře, nebrečí po nevydařeném obrázku půl dne apod.), tak opravdu nechápu.
Ahoj holky, ráda bych se zeptala - moje dítě narozené zkraje léta 2015, mělo by tedy příští září (2021) nastoupit do školy. Dle mého soudu není pro odklad důvod, lékař na pětileté prohlídce má stejný názor - není důvod, psychomotoricky v normě. Tatínek a prarodiče jsou opačného názoru - jejich argumenty jsou že mu prodloužím dětství, nástupem do školy dětství končí, je malej (pouze věkově, fyzicky je silnej a vysokej).
Dítě normální, nijak nevybočuje, kreslí, podepíše se, počítá do 5, říká básničky, podle mě normální pětileté dítě, za rok se toho hodně ještě naučí.
Dotaz - šly byste na test školní zralosti? Pokud ano, kdy? Zápisy budou předpokládám příští rok na jaře, asi jsou dlouhé čekačky.. Volám tam, ale nikdo nebere, tak zkouším zde.
Anonym, prosím, citlivé údaje.