Těsto na jablečný štrůdl

9723
8.8.23 12:39

Těsto na jablečný štrůdl

Ahoj, dáte mi, prosím, recept na těsto na štrůdl, které je vaše osvědčené a oblíbené? Často vidím těsto s pivem.. Ale napište, které máte vyzkoušené a je dobré :) Už nechci péct z listového. Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Svetluska55
8.8.23 12:55

Potěš okolí a upeč tažený strudl: https://www.apetitonline.cz/…lecny-strudl
Geniální kombinace chuti másla, skořice, strouhanky a jablek.
S trochou cviku a pomocniků se struhadlem to nezabere tolik času a výsledek- pravý skvost.

• Citovat
  • Upravit
74217
8.8.23 12:55

Najdi si na tažený štrůdl. Skoro všechny recepty na tažený jsou podobné. https://www.toprecepty.cz/…zeny-strudl/
Dělám, když se mi nechce nikam do obchodu a doma došla zásoba rozvalených listových. Ale většinou mám zásobu listových v mrazáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
8.8.23 13:00

Děkuju, obojí prostuduju a vyzkouším :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
8.8.23 13:06

Nejradši z tvarohu. 250g tvarohu z alobalu, 250g másla, 250g hladké mouky. Někdy je potřeba přidat mouku. A přidávám špetku soli, lžíci cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
8.8.23 13:13

Já jsem teda lenoch, dělám co nejjednodušší:
https://www.toprecepty.cz/…o-na-strudl/

Jen místo Hery dám máslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
8.8.23 13:38

Na dvě nohavice: 40 dkg hladká mouka, 1,5 dcl mléko, 1 žloutek, špetka soli, 25 dkg sádlo. Nechat 1-2 hod. Odpočinout v lednici. Těsto je výborné, neosychá, po sádle nesmrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
8.8.23 13:41

300 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku
1 kelímek smetany ke šlehání (nevím jestli 200 nebo 250 ml, prostě ta klasická smetana)
6 lžic oleje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
8.8.23 13:46
@ZuzaM píše:
Nejradši z tvarohu. 250g tvarohu z alobalu, 250g másla, 250g hladké mouky. Někdy je potřeba přidat mouku. A přidávám špetku soli, lžíci cukru.

Já sůl ani cukr nepřidávám, zato část mouky nahrazuji špaldovou. Zjistila jsem, že mouka navíc to kazí, stačí těsto udělat v robotu a pak nechat chvíli v lednici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
8.8.23 14:39

@MartinaCV
Za mě nej recept na štrůdl je tento (navíc zcela bez přidaného cukru):

500 g hladká mouka
1 žloutek
1/4 litru mléka
trocha soli

na potření těsta 5-6 dkg másla

Zpracovat těsto z ingrediencí výše bez másla, roztáhnout do čtverce, potřít rovnoměrně máslem. Přeložit přes sebe na třetiny (vznikne pás). Pak tento pás zase přeložit přes sebe na třetiny (vznikne čtverec). V jednom směru trochu natáhnout, takže pro změnu vznikne obdélník :-) a dát do igelitového sáčku na noc do lednice.
Druhý den rozdělit na 4 kousky a z každého vyválet úzkou „nudli“. Na ni dát nastrouhaná jablka, zabalit.
Peče se na cca 190 dozlatova.
Udělají se na něm takové křupavé lámavé kousky jako na croissantu :-)

• Citovat
  • Upravit
42
8.8.23 14:45

Ahoj, já taky nedám dopustit na tažený štrůdl, zabere trochu víc času, ale výsledek je mnohe lepší než z listového těsta. Dělám ho podle https://www.az-recepty.cz/strudl-d98/#…, akorát rozinky nahrazuju vlašskými ořechy, protože je doma nikdo nejí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
8.8.23 15:45

Já dělám 30dkg hladké mouky, tuk celý, dvě lžíce octa, prášek do pečiva, jedno vajíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
8.8.23 16:20

Naše holky jednou přinesly do školky náš štrúdl. Paní učitelka ochutnala, ale prý si předem říkala, že na štrúdlu nemůže být nic speciálního. A pak se rozplývala blahem, že lepší štrúdl nikdy nejedla a hned chtěla recept. I spolužáci si moc pochutnali. Když holky přinesly tento štrúdl příště, hned se na něj vrhly děti i paní učitelky.

Je to s podivem, ale ten tvar jablíček je důležitý. Kostičky jsou sice pracnější, ale chutnají mnohem lépe než strouhaná jablka.

To těsto chutná prakticky stejně jako domácí listové (kupované s ním nelze ani z dálky srovnávat), ale je mnohem méně pracné (dřív jsem dělala obojí, teď už témeř výhradně to tvarohové).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
12.8.23 10:10

Děláme tento - “sádlový” od prababičky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie