Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Vzhledem k tomu, že se má papírek do moči ponořit, tak vmáčknutí do gelu nebude dostatečné, takže neprukazné. Další, co mě napadá, tak některé testované látky z moči by se mohly vázat na té sorpcní gel (bílkoviny, cukr…) a tím pádem by vycházely falešně negativní. Gel by mohl měnit i pH.
Takže za mě - plýtvání papírky ![]()
Přijde mi to jako blbost, ty gelové kuličky většinu tekutiny absorbují a nemáš dost tekutiny, kterou by měl prosáknout testovací papírek. Mimochodem co vlastně chceš z moči sama tesrovat? Když je dcerka po angíně, to si vás pohlídá pediatr, ne?
Když je potřeba vzorek moči od miminka nebo batolete, používají se sběrné sáčky, nalepí se k tělíčku pod plínku. Jestli chceš mermomocí testovat ve stylu „pomůžu si sama“, zkusila bych improvizovat a náplastí na pár místech přichytila nějaký čistý pytlík, přes něj plenu.
Moč musí byt sterilní, což po kontaktu s chemii v plence není.
Zaprve nedostaneš z te pleny tolik moci, abys ten papírek namocila a zadruhe už to bude kontaminované chemii z te pleny.
@JancaS84 píše:
Moč musí byt sterilní, což po kontaktu s chemii v plence není.
Pro vyšetření moci testovacím proužkem sterilní být nemusí. To ovšem neznamená, že se dá z plenky použít
Myslím si, že tu nejde o nudu, ale o pomoc. To nechápete, že některým dětem moč zkrátka přes ten pitomý sáček odebrat nelze? Obzvlášť u holčiček je to velmi obtížné. Proč už dávno místo těchto sáčků nevymysleli plenky nebo jiné igelitové kalhotky, které by byly přesně na to určeny? S miminkem to ještě jde, ale zkuste odebrat batoleti, které už celý den je v pohybu, ale přitom ještě nechodí, ale plazí se nebo leze a sedí, ale ještě nechodí na nočník na povel. My už jsme spotřebovali 10 pytlíků a výsledek 0. A sprchovat ji ledovou vodou, jak taky někdo radí, fakt nehodlám.
Zdravím, pravděpodobně se ptám jako blbec, vím to, nicméně jsem nikde nenašla odpověď - vím, jak se odebírá moč dítěti, kam a jaký proud, dělám to, nicméně napadlo mne, když byla malá po angině, že bych mohla místo sáhodlouhého čekání na čůrání prostě vtlačit ten papírek do gelu v plence… po odstranění té vrchní vrstvy jsou dole ty tři jakoby sběrná místa, kde je ten nacucaný vlhký gel. Zkusila jsem to a vždy mi něco vyšlo, ale ptám se někoho, jestli tu je nějaký odborník nebo amatér, co se v této problematice orientuje - Jak moc je moč kontaminovaná např. tím gelem, jsou vůbec tyto výsledky průkazné? Nebo se na to mám vykašlat a šetřit papírkama
Já se doopravdy omlouvám, ale skutečně jsem nikde na toto téma nenarazila, nemám odpověď… Může se alespon orientačně takto moč „posuzovat“, nebo je takový vzorek zcela neprůkazný? Děkuji a omlouvám se, nicméně třeba nejsem jediná, koho to zajímá…