Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím,
Chtěla bych pomalu přejít na latkové pleny, ale každý den mi do hlavy naskočí několik otázek i ty jestli to vůbec dělám dobře. Napadlo mě jestli neexistuje nějaká poradna nebo někdo na konzultace ideálně třeba i videohovor aby mi řekl poradil jak na to.
Mám menší vybavičku mix značek i čtverce. Hledám neustále na netu, ale nějak se nemůžu dobrat konce.
Předem děkuji za pomoc. ![]()
@Ma Tylda píše:
Zdravím,Chtěla bych pomalu přejít na latkové pleny, ale každý den mi do hlavy naskočí několik otázek i ty jestli to vůbec dělám dobře. Napadlo mě jestli neexistuje nějaká poradna nebo někdo na konzultace ideálně třeba i videohovor aby mi řekl poradil jak na to.
Mám menší vybavičku mix značek i čtverce. Hledám neustále na netu, ale nějak se nemůžu dobrat konce.
Předem děkuji za pomoc.
Používám látkové a konzultace jsem žádné nevedla
Mám flanelové, k tomu vložky, separační vložky a klasické svrchňáčky na suchý zip ![]()
Tak se zeptej
Stejně nejvíc zjistíš za provozu. Byla jsem asi před 5 lety na "školení " v Praze. A látkuji druhé dítě. Odkud jsi?
Na fb existuje skupina poradna pro látkovačky. Pak plenkotéka má poradnu. Pak tady emimino
. Já jsem odlátkovala jedno dítě a zpětně teda hodnotím, že to byl zbytečný žrout času a peněz
. Ale dokud to fungovalo, tak mě to bavilo, to jo
.
Klidně se ptej tady, popř. na Youtube je spousta pěkných videí. Nějaké úplně „nezávislé“ poradenství mě teď nenapadá, ale i já, jakožto poradkyně jedné konkrétní značky (proto pardon za anonym) jsem neměla problém provést za nevelký peníz nějakou všeobecnou konzultaci třeba už nad existující plenkovou výbavou. On málokdo jede od začátku striktně jen jednu značku a navíc ten základní princip je dost podobný.
Za mě rada číslo jedna - nebát se toho! ![]()
Pokud plenka neproteče, dítko je spokojené a dostatečně pohyblivé, tak to dobře děláš ![]()
Neleknout se většího balíku, než udělá jednoráz. Dát si pozor, ať nikde nic nečouhá ze svrchňáků ven. Prát maximálně po třech dnech a dbát při tom na opravdu dostatečné množství vody. A ač jsem časem zjistila, že látkovat dokážu prakticky všude, nemít výčitek, když občas z hlediska komfortu po tom jednorázu zase sáhneš.
Důležitá je spokojená máma a spokojené dítě ![]()
@Kolicek95 píše:
Na fb existuje skupina poradna pro látkovačky. Pak plenkotéka má poradnu. Pak tady emimino. Já jsem odlátkovala jedno dítě a zpětně teda hodnotím, že to byl zbytečný žrout času a peněz
![]()
. Ale dokud to fungovalo, tak mě to bavilo, to jo
.
Proč žrout času a peněz? Času to tolik nezabere a finančně to je taky teda jinde ![]()
Příspěvek upraven 17.02.23 v 22:10
@Ma Tylda začátky jsou divoké, moc info, moc druhů a rad, ale ve výsledku jsem zjistila, že…
Složím čtverec „na draka“, pod něj dám kalhotky. Na to položím separačku a dám na dítě…hotovo.
Tady se dá hodně dozvědět, na Youtubku videa…jen si vybrat.
@axlpol píše:
@Ma Tylda začátky jsou divoké, moc info, moc druhů a rad, ale ve výsledku jsem zjistila, že…Složím čtverec „na draka“, pod něj dám kalhotky. Na to položím separačku a dám na dítě…hotovo.
Tady se dá hodně dozvědět, na Youtubku videa…jen si vybrat.
Přesně tak, ač to může působit složité, složité to vůbec není ![]()
Tak se zeptej, na co chceš.
Proste das plenu, pokud není nepromokava, tak na ni nějaké kalhotky, a když ji dite zpracuje, dáš novou a tak porad dokola.
Dobre je používat separační pleny nebo místo nich perlan, ty pak jen s hovinkem vyhodis a pocurane vyperes a pouzijes znova.
Já jsem odlatkovala dvě děti do roka, pak jsem přešla na jednorázové, ale i do toho roka se ta vybavicka pokaždé zaplatila úplně v pohodě a když jsem to prodala, ještě jsem vydělala. Měla jsem různé ty nejlevnější kalhotkove pleny, co stojí třeba 300-350 za kus, odmítám dat za jednu plenu 600
a na novorozence jsem měla čtvercové, i vázací… i nějaké vicevrstve. Rada jsem zkousela. Ale jako ten princip je stejný, co chceš vymejslet ![]()
@Dahlia0409 píše:
Proč žrout času a peněz? Času to tolik nezabere a finančně to je taky teda jindePříspěvek upraven 17.02.23 v 22:10
Mega investice, prodat to nejde. Na druhé dceři naprosto nespolehlivé. Strašně špatně se to pere. Starší z nich byla pořád opruzená, musela jsem hodně mazat. Hrdě jsem manželovi tvrdila, že to určitě není z toho, ale bylo. Čas - s každou plenou upalovat na balkon do koše, neustálé běhání po schodech sem tam, shánění čistých svrchních, každý večer si do obou pater připravit nové vyprané pleny. Jsme s dětmi hodně venku, takže balení plen pod kočár, pořád přebalovat i venku, a pak hlavně si vzpomenout a vybalit ty špinavé a nenechat to tam. Praní hrůza, nejprve jeden program na půl hodiny, pak hlavní a extra máchání a pak znova máchání, protože jinak se ten prášek nevymáchal. Takže půl hodiny, dvě hodiny a půl hodiny, tři cesty k pračce, nutnost to naplanovat tak, abych byla celou dobu doma, v létě nemožné, pořád to mít v hlavě, že třeba zase zapnout pračku. Spotřeba vody obrovská. Zablokovaná pračka na celý den..Hovno z toho dostat byl boj, buď seškrabávat nebo sesprchovat do záchodu ( totálně zadělaný záchod z toho včetně podlahy kolem
), nebo do kýble
. Starší kakala dvakrát denně, do toho ještě vajce té mladší
. Ale úplně nejhorší mi na tom přijde, že na to musíš neustále myslet. Aby bylo vypráno, aby byly po ruce, že schnou na balkoně a musí se sebrat. Celý denní program jsem přizpůsobovala plenám.
Finančně látkování starší dcery včetně praní mě vyšlo na cca 20000 za rok a čtvrt. Mladší je v jednorázových, bude jí rok a jsme zhruba na 12000. Takže asi tak, no. A ta pohoda je nevyčíslitelná.
@Kolicek95 Výbava mě vyšla na 5000kc, stejně peru pro prcka tak co tři dny, takže stejně pračka jede. Časově to skoro nezabere. Mám separačku, takže tu vyhodím a když je znečištěná plína, za minutu ji mám namydlenou a v kyblíku
Na ven a na spaní na noc dávám sice jednorázovou, ale to jsou tak dvě až tři denně. Zbytek ty látkové ![]()
Příspěvek upraven 17.02.23 v 23:45
@Anonymní píše:
Klidně se ptej tady, popř. na Youtube je spousta pěkných videí. Nějaké úplně „nezávislé“ poradenství mě teď nenapadá, ale i já, jakožto poradkyně jedné konkrétní značky (proto pardon za anonym) jsem neměla problém provést za nevelký peníz nějakou všeobecnou konzultaci třeba už nad existující plenkovou výbavou. On málokdo jede od začátku striktně jen jednu značku a navíc ten základní princip je dost podobný.
Za mě rada číslo jedna - nebát se toho!
Pokud plenka neproteče, dítko je spokojené a dostatečně pohyblivé, tak to dobře děláš
Neleknout se většího balíku, než udělá jednoráz. Dát si pozor, ať nikde nic nečouhá ze svrchňáků ven. Prát maximálně po třech dnech a dbát při tom na opravdu dostatečné množství vody. A ač jsem časem zjistila, že látkovat dokážu prakticky všude, nemít výčitek, když občas z hlediska komfortu po tom jednorázu zase sáhneš.
Důležitá je spokojená máma a spokojené dítě
Na YT jsem už viděla snad všechny videa s zkoušela jsem se ptát ve FB skupině a nikdy jsem z toho úplně moudrá nebyla a ne jednou se pod dotazem začalo řešit úplně něco jiného ![]()
Bylo by možné, že byste mi napsala soukromě a i cenu za vší konzultaci?
@Micilin píše:
Tak se zeptejStejně nejvíc zjistíš za provozu. Byla jsem asi před 5 lety na "školení " v Praze. A látkuji druhé dítě. Odkud jsi?
Jsem z Prahy, ale měla bych zájem o on-line „školení” mám par dní starého syna tak s ním nechci nikde lítat 🙈
@Kolicek95 píše:
Mega investice, prodat to nejde. Na druhé dceři naprosto nespolehlivé. Strašně špatně se to pere. Starší z nich byla pořád opruzená, musela jsem hodně mazat. Hrdě jsem manželovi tvrdila, že to určitě není z toho, ale bylo. Čas - s každou plenou upalovat na balkon do koše, neustálé běhání po schodech sem tam, shánění čistých svrchních, každý večer si do obou pater připravit nové vyprané pleny. Jsme s dětmi hodně venku, takže balení plen pod kočár, pořád přebalovat i venku, a pak hlavně si vzpomenout a vybalit ty špinavé a nenechat to tam. Praní hrůza, nejprve jeden program na půl hodiny, pak hlavní a extra máchání a pak znova máchání, protože jinak se ten prášek nevymáchal. Takže půl hodiny, dvě hodiny a půl hodiny, tři cesty k pračce, nutnost to naplanovat tak, abych byla celou dobu doma, v létě nemožné, pořád to mít v hlavě, že třeba zase zapnout pračku. Spotřeba vody obrovská. Zablokovaná pračka na celý den..Hovno z toho dostat byl boj, buď seškrabávat nebo sesprchovat do záchodu ( totálně zadělaný záchod z toho včetně podlahy kolem), nebo do kýble
. Starší kakala dvakrát denně, do toho ještě vajce té mladší
. Ale úplně nejhorší mi na tom přijde, že na to musíš neustále myslet. Aby bylo vypráno, aby byly po ruce, že schnou na balkoně a musí se sebrat. Celý denní program jsem přizpůsobovala plenám.
Finančně látkování starší dcery včetně praní mě vyšlo na cca 20000 za rok a čtvrt. Mladší je v jednorázových, bude jí rok a jsme zhruba na 12000. Takže asi tak, no. A ta pohoda je nevyčíslitelná.
Promin, ale tak jsi to dělala špatně ![]()
@Ma Tylda píše:
Jsem z Prahy, ale měla bych zájem o on-line „školení” mám par dní starého syna tak s ním nechci nikde lítat 🙈
Nikomu bych za to neplatila, napiš mi zprávu a můžeme si zavolat.