Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Plinku sundat a nedat. Ve 3 letech, pokud je dítě zdravé, bych o tom nediskutovala. Vysvětlit, pomoct, ukázat,.. Ale nedělat kolem toho zbytečný tanečky, je to normální a prirozena věc. Ne nic, za co by mělo být dítě nějak systematicky odmenovano.
@Midaku my jsme snim byly uz I u doktorky zda je v pořádku, říkala že zkrátka není ještě vyzrálý, že je pomalejší v tomhle. Ze mame počkat do léta a ted ho vic nestresovat…jenze furt se kupuji plenky a uz me to štve! Pisoar nechce, nočník taky ne bez plenky lítat nechce to tady doma mlátí hlavou o zem… achjooo ![]()
Od nějakého psychologa jsem slyšela, že děti mají nějakou anální fázi.
Tady je text z internetu: „Anální neboli sadisticko-anální stadium zahrnuje zhruba druhý a třetí rok života. Zdroj uspokojení se přesouvá na anus (řitní otvor). Uspokojení dítě získává při zadržování a vypuzování exkrementů.“
Vlastně, s tou plenou on má možnost se někde v klidu zatajit a tam si užít, což na záchodě nebo na nočníku nejde, protože se musí sedět a ten pocit není takový.
Vzít plenku a nedat. Na nočník se vykašlat a rovnou na WC. Už je to dost velké dítě. Nesmíš polevit. Dva dny vydržel. Mamka ustoupila. Tak on vyhrál.
@Anonymní píše:
@Midaku my jsme snim byly uz I u doktorky zda je v pořádku, říkala že zkrátka není ještě vyzrálý, že je pomalejší v tomhle. Ze mame počkat do léta a ted ho vic nestresovat…jenze furt se kupuji plenky a uz me to štve! Pisoar nechce, nočník taky ne bez plenky lítat nechce to tady doma mlátí hlavou o zem… achjooo
A je teda problém v tom, že nechápe, nevi, co a jak se po něm chce, neumí poznat, kdy se mu chce atp. Anebo ví, pozná, jen prostě odmítá? To jsou dvě naprosto rozdílný věci.
Máme doma to stejný. Nočník, záchod pisoár nic. Teď jsem mu sebrala plinky přes den a prostě utiram louzicky. Dneska byl pokrok, že se počůral a pak si šel na ten nočník aspoň v oblečení sednout.
@Anonymní píše:
Jak naučit 3 leteho chodit na nočník, plenky max na noc zatím. Já už opravdu nevím, koupené nočník co si sám vybral trenýrky i slipy taky, za každé vyčurání chválíme, dáváme odměnu ale vydrželo mu to pouze 2 dny…prostě plenky nedá ze zadku dolůnějaké účinné rady triky tipy???
Nechat být, vydržet do léta. Já bych teda nedávala na nočník, syn začal rovnou na záchod. Nedělala bych z toho vědu, nedávala odměny, netancovala tanečky.
Ja jsem koupila takovy ty gelovy kyticky do wc. A vzdycky jsem prckovi rikala, ze jdeme pocurat kyticku stejne jako na zahrade. Hrozne se mu to libilo. Od toho dne byl pres den bez pleny a na noc jsem mu ji sebrala tak 14 dni na to. Je obdobi, kdy se v noci pocura treba 2×, nekdy ma nehodu jen 2× do mesice. S kakanim byl vetsi problem. Casto se mi pokakal ve vane a hrozne plakal. Jednou jsem vychytala tu urcitou chvilinku ve vane, soupla na wc, sice nechtel, plakal, ale nakonec zustal sedet. Radost velika, mavali jsme hovinku a od ty doby se mu nikdy nestalo, ze by se pokalal nebo mel nehodu ve vane.
Nedat pleny a x krát za den prosazovat na záchod nebo nocnik. Pokud bude mít plenu na sobě tak se to nenauči.
Dítě pravidelně vysazovat
Musí se naučit a pochopit, že normální není mít plinu. Což jste tohle období dost prosvihli, protože pro něj už je normální mít plinu a vykonávat potřebu do ní. Proto se vzteká, když ji nedostane.
My jsme zacinali cca ve 2 letech, a prvni 2 dny jen louzicky na zemi, chodil nahaty, nocnik nezajem, tyden to vydrzel, pak mu doslo ze je to naporad a zacal se vztekat, tak jsme vratili plinu, bylo to jednodussi i pro me, mela jsem tehdy 3 mesicni mimino.
Ted v 2,5 letech jsme opet vytahli nocnik, vse ok, uz vedel co a jak, slipy nechce vubec, 2 dny byl nahaty, cca 1× denne louzicka, pak obrat, nechal si oblect alespon teplaky, naucil se hned svliknout a obliknout si je, kakani i curani do nocniku bez problemu. Ty prvni dny rano brecel ze chce plinku ale proste nedostal, jelikoz je zima venku, zatim nechavame na ven i na noc, jinak je bez.
@Midaku on ví, dokonce rika budu čůrat a zaleze s plenou pod stůl nebo sušák jen prostě nechce na ten pisoar nočník nebo WC noo 🤔
@Svistice není pravda uz rok se snažíme a prostě to nejde, vyzkoušela jsem uz všechno, kdyz nema plenku dokáže zadržet i moc až ho pak bolí bříško. Proto jsem se ptala na rady co ještě vyzkoušet
@Alaskaya my zkoušíme den co den, a pořád dokola on si dokonce plenky schovává do skříně nebo pod postel kdyz mu řeknu že nejsou…pres den si prostě z komody vezme a schová plenku..Doktorka říkala že žádný dite nechodí do skoly s plenkou ze to období zmizí…Ve školce mi zase říkaly ze jakmile uvidi ostatní děti tak se bude stydět s plenkou a ze v lete bude uz určitě bez…Jedna paní dokonce mela syna 4 roky s plenkou a pak ze dne na den bez
Jak naučit 3 leteho chodit na nočník, plenky max na noc zatím. Já už opravdu nevím, koupené nočník co si sám vybral trenýrky i slipy taky, za každé vyčurání chválíme, dáváme odměnu ale vydrželo mu to pouze 2 dny…prostě plenky nedá ze zadku dolů
nějaké účinné rady triky tipy???