Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, syn je narozen v květnu 2007, letos jsme byli u zápisu a teď řešíme zda má dát či nedát odklad. Ve školce si zatim nejsou zcela jisti, tak nás poslali se synem do příslušné poradny, kde mu budou dělat prý testy školní zralosti.
Nevím co si mám pod tím představit. Víte někdo? Co tam s dětmi dělají, jak je zkouší, co musí umět a tak??? A je to věrohodné?? Díky moc. Renata
V každé poradně se děje asi něco jiného, osobně s poradnami nemám dobré zkušenosti. Orientovat se lze podle základního testu: dosáhne si levou rukou přes hlavu na pravé ucho a opačně. Má nejméně 20kg. Napodobí psace napsané písmo, nemusí umět psát, jen napodobí tahy a čáry. Překreslit aspoň devět bodů rozmístěných do určitého obrazce. Sluchová analýza a syntéza: říct mu pomalu slovo po hláskách t-r-u-b-k-a jestli pozná to slovo, řekne ho nahlas a opačně rozlož kotě na hlásky…tahle analýza a syntéza slova dobře pomůže při nástupu do školy. Pak musíte vědět jak dlouho se dovede zabrat do práce, oblíct se sám, zapnout knoflíky, tkaničky nejsou nutné ale řeknou toho hodně o jemné motorice, navlékání korálků..do září dost času to natrénovat:)
ŘEŠILI JSME TO SAMÉ…V PORADNĚ JSME BYLI A BYLA JSEM NADŠENÁ…Z PŘÍSTUPU A ZE VŠEHO A OPRAVDU MALÉHO KRÁSNĚ ODHADLI…NEJDŘÍV SI VZALA PANI MĚ…SEPSALA SE MNOU TAKOVÉ TY VŠEOBECNÉ VĚCI..PTALA SE NA MALÉHO JAKÝ JE A TAK…PAK S NÍM BYLA ZHRUBA TŘEIČTVRTĚ HODINY SAMA A DĚLALI RŮZNÁ CVIČENÍ…VŠEOBECNÝ TEST, KRESLENÍ POSTAVY, TVARY, OPISOVÁNÍ PÁR ČÍSEL A PÍSMEN…PRAVÁ, LEVÁ STRANA, PAK I NĚJAKÁ CVIČENÍ NA ČTENÍ(SAMOZDŘEJMĚ NE PŘÍMO ČTENÍ..) ALE NĚJAKÁ CVIČENÍ PODLE KTERÝCH POZNAJÍ JESTLI JE NA TO ASI ZRALÝ..POSUZUJOU I SOUSTŘEDĚNÍ, PAMĚŤ PROSTĚ VŠE…URČITĚ TAM ZAJDĚTE…ROZHODNĚ NIC ZA TO NEDÁTE A ROZHODNOUT I PAK SE MŮŽETE PODLE SEBE…MÁME TAKY CHLAPEČKA KVĚTEN 2007…JE CHYTREJ ŠIKOVNEJ ALE CITLIVKA..KOLIKRÁT RÁNO KDYŽ JDEM DO ŠKOLKY BREČÍ A TAK…STYDÍ SE JE TO TEMISTA…PROSTĚ TAKOVEJ ŤUŇŤA TAKŽE JSME SE ROZHODLI ODKLAD DÁT..NAVÍC JE I DROBNEJ 20KILO JEŠTĚ TEDA NEMÁ…:) URČITĚ ROK DEJTE POKUD SI NEJSTE JISTÝ A POKUD HLAVNĚ POPUD DALA ŠKOLKA…NAKONEC PRCKUM PRODLOUŽÍME TO DĚTSVÍ…JÁ ŠLA TAKY OD 7 A VŠICHNI SJME BYLI SPOKOJENÍ…JAKO PŘEDSTAVA ŽE PAK ON TRPÍ VE ŠKOLE A MY S NÍM…NIC MOC…ZA TEN ROK BUDOU ZASE UPLNĚ JINÍ…
V poradně se nás zeptali jak to vidíme, jak jsem se rozhodli, v podstatě dali na náš názor. A když synátor namaloval postavu bez rukou, bylo rozhodnuto. ![]()
@dalimil píše:
V poradně se nás zeptali jak to vidíme, jak jsem se rozhodli, v podstatě dali na náš názor. A když synátor namaloval postavu bez rukou, bylo rozhodnuto.
Záleží jak která poradna, někdy je lepší soukromý psycholog, za 5 let ve školství se všechny děti vrátily se stejných doporučením bez integrace, a to sice osobní přístup!!! To jednou šlo o případ těžkého ADHD s výrazně sníženým intelektem a teta v poradně nenapsala nic než osobní přístup, na to bych bez ní nepřišla a o asistentovi, kterej by byl pro dítě úžasnej, jsme si mohli nechat zdát:( Ale to je jiné téma, pardón. Za zkoušku nic nedáte a zkuste se poprat ve škole, jestli vám doporučí kam zajít:)
Máme dobrou zkušenost podobnou jako Skytule, paní doktorka v poradně odhadla i věci, které jsem si já sama neuvědomovala, třeba že malá je perfekcionistka a bude mít problémy s pracovním tempem, protože se bude pokoušet udělat všechno perfektně a nebude stíhat. Přece jen mají hodně zkušeností a srovnání s vrstevníky.
Eva
PŘESNĚ TAK…JÁ JÍ I ŘIKAM ŽE TŘEBA KDYŽ SE HO NĚKDO NA NĚCO ZEPTÁ TAK VÍ..ALE PROSTĚ OTÁLÍ S TÍM ODPOVĚDĚT A ŘÍCT TO A ONA ŘIKALA ŽE TO VŠEHNO ONA POZNÁ…JÁ JSEM FAKT RÁDA ŽE JSME TAM ZAŠLI..ALE VĚŘÍM ŽE NE KAŽDÁ PORADNA JE TAKHLE DOBRÁ…
Za měsíc nas čekají se synem testy školní zralosti. Na co se mám připravit?
Jaké máte nové zkušenosti?
Jak to funguje, pokud dítě nespolupracuje?
Pokud se ukáže problém, může se stát, že budou doporučena další vyšetření, případně nastavené IVP pro školku?