Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ivašot. píše:
Mě dítě obracet oči v sloup a škubat hlavou, tak jsem v tu ránu na pohotovosti v dětský nemocnici. Držím palce, ať má doktorka pravdu.
Co myslíš že by ti na pohotovosti řekli? Objednejte se k neurologovi a běžte domu
@lumi1 píše:
Ockovani ted zadny nemel.Dr se mne hned ptala na problemy ktere by to mohly vyvolat, neco co by ho nejak mohlo rozrusit, ale o nicem nevim.On je takovej docela cita, ale nevim o nicem, co by to mohlo zapricinit. Epi myslis jako epilepsii?
Napadla mě vzhledem k tomu, jak jsi psala o těch očích v sloup.
@Helen78 píše:
Ahoj, můj syn to měl přes nástupem do školy. Taky nejdřív krčení nosu, to říkal, že ho tam něco svědí, pak poulil oči a nakonec začal divně škubat krkem, jako kdyby si ho protahoval, ale bylo to fakt hodně a často. Šli jsme k dětské, ta napsala doporučení na neurologii, kde nás celkem rychle vzali. Dr. ho vyšetřila, řekla, že je hodně citlivý a citově nevyzrálý a protože to protahování krku bylo fakt výrazné, napsala léky. Ty bral tři týdny, už po týdnu byl bez tiků. O dalších prázdninách začal zase zvláštně rozhazovat rukama, ale s nástupem do školy to přešlo a zatím se nic nového neobjevilo.
Syn je prave taky docela cita. Kdyby mu na to napsal leky, tak bych na to asi taky pristoupila, protoze tou hlavickou taky cuka a je to cim dal castejsi.
@lumi1 Co zápis do školy, do školky? Pád na hřišti? Zkus ještě víc pátrat. I bych se ho zeptala, jak se cítí, zda ho něco trápí,…, ale to asi děláš.
Doufám, že to nebude nic nenapravitelného.
@páájaa2 píše:
Co myslíš že by ti na pohotovosti řekli? Objednejte se k neurologovi a běžte domu
Presne tak. To jsou fakt rady… S dr to samozrejme resim a na pohotovost fakt nepobezim.
@mgdln píše:
@lumi1 Co zápis do školy, do školky? Pád na hřišti? Zkus ještě víc pátrat. I bych se ho zeptala, jak se cítí, zda ho něco trápí,…, ale to asi děláš.
Doufám, že to nebude nic nenapravitelného.
Do skolky chodi, do skoly jeste nepujde.Ve skolce jsem se i ptala, jestli tam nejaky problem nema a ucitelka rikala ze o nicem nevi, ze je ve skolce hodny a ani s detma problem nema. Porad premyslim co by ho mohlo nejak rozrusovat, ale opravdu o nicem nevim, ani zadny zmeny doma nebyly, tak to nechapu.Dr me pripravovala na to, ze ani na neurologii se to nebude asi nejak moc resit, tak proto se ptam na zkusenosti ji jinych. Nejdriv jsem si myslela, ze to bude nejspis od bryli, ktere ma asi trictvrte roku, ale dela to I bez nich, takze tim to asi nebude.
U nás se taky nedělo nic zvláštního. Dr. se samozřejmě ptala, jestli se něco neděje v rodině nebo tak, ale u nás vše O. K. a do školy se těšil. Prý to může být jak ze strachu z něčeho tak i z těšení se na něco. Nemáme prý před ním moc prožívat události, jako např. mluvit dlouho dopředu o vánocích, co dostane nebo o prázdninách, kam pojede, atd. Má mít pravidelný režim po příchodu ze školy, omezit na minimum PC, tablet i televizi. On věděl, že si ten krk protahuje a vždycky mi říkal, že ho tam bolí, proto si ho protahuje. Takže jsem nevěděla, jestli je to pravda nebo se jen vymlouvá. Teď to bude dva roky a zatím se to nevrátilo, ale prázdniny se blíží ![]()
@Helen78 píše:
U nás se taky nedělo nic zvláštního. Dr. se samozřejmě ptala, jestli se něco neděje v rodině nebo tak, ale u nás vše O. K. a do školy se těšil. Prý to může být jak ze strachu z něčeho tak i z těšení se na něco. Nemáme prý před ním moc prožívat události, jako např. mluvit dlouho dopředu o vánocích, co dostane nebo o prázdninách, kam pojede, atd. Má mít pravidelný režim po příchodu ze školy, omezit na minimum PC, tablet i televizi. On věděl, že si ten krk protahuje a vždycky mi říkal, že ho tam bolí, proto si ho protahuje. Takže jsem nevěděla, jestli je to pravda nebo se jen vymlouvá. Teď to bude dva roky a zatím se to nevrátilo, ale prázdniny se blíží
Syn ma slibenou kocicku, na kterou se uz moc tesi, pral si ji uz strasne dlouho, ale ted jeste cekame az si pro ni budeme moct prijet, tak akorat uz dlouho ceka na ni a tesi se.TV a Pc se mu snazim taky dost omezovat a ted kdyz uz je pekne, tak jsme vetsinu casu venku, takze tam moc casu netravi. Jsem strasne zvedava, co nam na neurologii reknou a doufam, ze ho I nejak vysetri a neodbydou nas.Vam delali nejake vysetreni?
Vyšetření nějaká dělala - nejdřív byl tedy pohovor se mnou, pak se syn svléknul do slipů, různě se procházel a musel se třeba dotýkat prstem nosu, říkala mu, co má dělat, pak ho různě zkoumala vleže, mají takové svoje různé pomůcky a dělají různé testy, pro dítě žádná hrůza. Ty tiky se mu tam ukázaly, takže to i dr. dobře viděla. Taky říkala, že je hodně citlivý, že u kluků se ta nevyzrálost zlepší tak kolem 9-10 let, tak uvidíme.
Ahojky, ja taky mela tiky od mala. Mrkani, ten krk, pak jsem se nemohla jakoby dodechnout. Doktrorka mi rekla, ze pokud to nema neurologickou pricinu, tak je to odpoved organismu na vnitrni napeti, telo tak ventiluje prepeti a ikdyz pak to napeti neni, tak je z toho zlozvyk( je fakt, ze tiky uz nemam, ale nemuzu na nekoho s tikem koukat, hned mi zacina cukat v oku…). Doporucila mi cvicit, pravidelne, aby se to napeti vyventilovalo. A pomohlo. Jako mala jsem to neumela popsat, co me stresovalo. Pak v puberte, matura..to jsem odmrkala. Ale na vs jsem uz poctive cvicila(brusle) a ani statnice jsem neodtikovala.
tak uvidite co neuro a pak zkusit cvico
.
@páájaa2 píše:
V Motole by ho ten neurolog viděl s největší pravděpodobností hned.
@lumi1 Ahoj, s tímhle zkušenost žádnou nemám, ale zkusila bych si se synem sednout, naladit se na stejnou vlnu a zeptat se ho, kdy tiky začali, proč si myslí, že to dělá, jestli si je uvědomuje, jestli s tím potřebuje pomoc, aby jste to společnými silami zvládli napravit a pokud by se nic nedělo a nepřišli společně na příčinu, tak až pak bych šla za odborníkem.
@lumi1 Nebo mě ještě teď napadlo, že by jsi mohla zkusit vypozorovat v jakých situacích ty tiky má, kdy je dělá…taky by to mohl být ukazatel něčeho… ![]()
@lumi1 píše:
Presne tak. To jsou fakt rady… S dr to samozrejme resim a na pohotovost fakt nepobezim.
A co asi tak čekáš na fóru maminek? Lékařské konzilium? ![]()
Starsi mela ocni tiky, uplne pak u toho krcila i celo jak usilovne mrkala. Rikala, ze si to neuvedomuje, a pokud ano, tak to nejde ovlivnit. Zasla jsem s ni za psychiatrickou, mela jsem obavy z Tourettova sy.,ta mi rekla, ze ma nedozralou NS, i dle popisu, ze od malinka musi mit neco v rukach atd. Ale vzhledem k tomu, ze je vychovana a vi, ze musi byt ve skole v klidu, tak se to napeti projevuje u ni nejdrive v ockach, ze je to k mozku nejblíže. Doporucila nam Esprico, z toho jsem nasledne presla jen na Magnezko, ktere bere denne uz asi dva roky.Kdyz jsem ji snizila davku, zacala opet mrkat, takze je na tabletce denne. Ted mela odbery krve a hladinu magnezia i pres leky ma uplne spodni hranici ( hranice je 0,8 a ona ma 0,84)
Urcite to chce vysetreni a ev i vys. krve