Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Řekla bych, že je to zlozvyk? Já ve stresu si třeba kroutim vlasy, ani nevím, že to dělám, někdo si kouse ret nebo nehty. Nikdy jsem nad tím nějak nepremyslela, ale teď mám těžší období, velký stres a často si teď držím v křeči ruce a pořad s nimi dělám, tak je možné, že to u tebe muže být stres nebo nějaký ten zlozvyk, který stejně většinou bývá způsobeny tím, že se člověk nějak “uklidňuje”. Tedy jen můj názor.
@VeseláBobina píše: Více
Otázka je, jak se toho zbavit. Taky klepu ve stresu nohou, ale tohle je fakt příšerný
@Unnamedm Já s těmi vlasy dělám od mala také, v postýlce jsem vyfocena s vlasy v ruce. Neporadím, sama vím, že mi taky nejde přestat.
Tourettův syndrom? Děláš to, protože tě něco “nutí” to udělat, nebo to dělá samo? Já mám Touretta od mala, začalo mi to cca v 1. třídě mrkanim. Je to nutkání ten tik udělat, nedělá se samovolně.
@Brbra netusim. Každopádně to dělám už docela nevědomě. Když jsem mezi lidmi je to mnohem intenzivnější. Spis si říkám, jestli nemám nějaký úzkosti z lidi
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli mate někdo podobnou zkušenost.
Mám takový problém, vlastně už se to děje od mých 12 let (teď je mi 24).
Jako malá jsem měla ofinu a asi jak mi překazila, začala jsem od te doby hrozně výrazně mrkat. Později se k tomu přidalo i zvedání obočí. Nebylo to pořad, ale třeba jednou během hodiny určitě. Pak mi ofina dorostla a už žádná překážka nebyla, zůstalo mi to. Teď je to už přes 10 let, co ofinu nemám a stále mám podivné tiky v obličeji. Pořad taham koutky dolu, mrkam, zvedam obočí. Nedá se to zastavit, hrozne se za to stydím. Nevím, co s tím. Vypadam jak idiot. Když me někde někdo natáčí nebo fotí, vypadam jako postižena. Nemůže to být stresem nebo mi chybí vitaminy?