Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, za 3 týdny vyrážíme s dětmi (2 a 5let) do jižní Francie na 16 dní. Spát budeme v soukromí nebo v naší dodávce. Uvítám jakékoli tipy, jak jste to s potomky zvládli( co s sebou, co se osvědčilo). Vařit si chceme někdy i sami, jak jste řešili toto? Jaký byl váš jídelníček
? Předem díky za nápady ![]()
My jsme to zvládli výborně, nic extra potřeba nebylo ![]()
Co se týče vaření, loni s prckem jsem neřešila, byli jsme v Maďarsku, tam se najíst dalo a měla jsem pár skleniček. Když jsme takto jeli do Norska (bez dítěte), tak jsem zavařila - třeba udusit maso jako základ a pak už si tam na místě přidáš, co potřebuješ a máš z jednoho základu různá jídla… (papriku + smetanu = kuře na paprice, rajčata v konzervě = s těstovinou, zeleninu = rizoto…) Zavařovala jsem i masové kuličky v rajčatové omáčce.
Prý by se nemělo zahušťovat moukou, aby se to nezkazilo.
Tak vareni je pri kempovani nejlepsi na plynove bombe
Mamca zavarovala - viz rada nade mnou a taky plechovkova jidla - fazole, veprove maso - k tomu treba testoviny a mas rizoto pro chude
jinak parky, burtiky na ohni, topinky se syrem, falesnou gulasovou polevku, brambory v ohni, maso zabalene v alobalu s brambory v uhli… same jednoduche jidla - nerikam, ze to je zdrave - ale detem se za tyden nic nestane
a jeste si t uziji ![]()
Ted kdyz mam dite ja ocenuju na cestach vlhke ubrousky, termosku - v zime teple piti, v lete chladne piti! Chladici box a jeste do teplych dnu rozprasovac na vodu - strikam na nas ![]()
Angua píše:
My jsme to zvládli výborně, nic extra potřeba nebylo![]()
Co se týče vaření, loni s prckem jsem neřešila, byli jsme v Maďarsku, tam se najíst dalo a měla jsem pár skleniček. Když jsme takto jeli do Norska (bez dítěte), tak jsem zavařila - třeba udusit maso jako základ a pak už si tam na místě přidáš, co potřebuješ a máš z jednoho základu různá jídla… (papriku + smetanu = kuře na paprice, rajčata v konzervě = s těstovinou, zeleninu = rizoto…) Zavařovala jsem i masové kuličky v rajčatové omáčce.
Prý by se nemělo zahušťovat moukou, aby se to nezkazilo.
Tak sice je to hudba vzdalene budoucnosti, ale mame v planu koupit prives a jezdit takto s detmi na dovolenou, mmch. Norsko patri mezi prvni, kam bychom chteli vyrazit ![]()
A tak kdyz uz je to tu nakousnute, jak zavarujes to maso? A to jakykoliv? Obdelas treba na cibulce? Ochutis?
Maso jakékoli - teda rybu jsem nezkoušela, ta by se asi dost rozvařila, ale kuřecí, vepřové, hovězí, i ty koule z mletého šly…
Na cibulce se obecně nedoporučuje kvůli kažení, ale myslím, že moje mamka cibulku dávala a dobré. Takže spíš tak jako ve vlastní šťávě, sůl, popř. pepř a zbytek si tam přidáš, až to vyplcneš do hrnce
Jestli chceš na cibulce, uděláš nejdřív cibulku a pak si tam přidáš to zavařené maso…
Jinak se to pak zavařuje hodinu při 100°C a další den zas.
Nejsme odborník, dělala jsem to jednou a co jsem tak pozorovala mamku, tak třeba bude mít ještě někdo nějaký užitečný tip. Ale nezkazilo se nám nic ![]()
Díky moc. No s tím zavařováním bych asi bojovala. Kamarádka prý zavařuje v mikrovlnce a trvá to minutu
. Tak se jí musím zeptat.
pivecka píše:
Díky moc. No s tím zavařováním bych asi bojovala. Kamarádka prý zavařuje v mikrovlnce a trvá to minutu. Tak se jí musím zeptat.
Jenom minutu? To jsem nikdy neslyšela, teda
To bych se bála, že se mi to pak zkazí, ale třeba to fakt funguje ![]()