Tipy na levné večeře

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9967
10.12.12 15:03

Přiznávám, že hodně šidím maso, na půl balíčku špaget bych nedala víc než jedno kuřecí prso! :nevim: Když dělám špagety s kečupem, tak s párkem nebo točenakem. Já vím, je to hnus. Ale to kečup taky. Tak když hřešíme, tak pořádně :D

A z 1 kuřecí nohy dělám rizoto ze 2-3 sáčků rýže :D Mnaaam :)
Z jedněch prsou 4 sáčky - dvě večeře (pro dva).
:mrgreen:

Jinak špagety jsou super třeba v létě - s pestem. Nebo takovýma jednoduchýma věcma. Nezahuštěnýma. Nebo plechovkou tunáka (klidně drceného na tohle, za 20,–) a protlakem (10,–) nebo rajčátky (20,–). Trošičku sýra (jen tak za 5,–) :)
To milujem. Není to tak těžké jídlo, když je 30 stupnů. A s balíčkem špaget to máme na dva dny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4697
10.12.12 15:07

Tak u nás jdou ještě játra ty jsou taky cenově dostupný takhle na přírodno třeba s bramborem mňamink nebo obalené, nebo na nudličky se zeleninou, jen takový návrh samozřejmě nelze pořád :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
10.12.12 15:35
@Angua píše:
Tak tomu právě moc nevěřím… Třeba ty toasty - MM sní 4, já 2, děti po 1 - tj. 8 - 16 plátků - necelý toastový chleba (myslím je jich tam 20). To je tak 15,–, šunka mě vyjde na 15, sýr na 20,– + třeba troška kečupu a jsem na cca 50,–.

Když udělám např. špagety s kuřecím masem, tak jenom 50,– dám za maso (300 g kuřecího třeba), 6,– půl balíčku špaget, 25,– rajčata, 25,– tvrdý sýr - to je víc jak 100,– (nepočítám třeba česnek, koření atd.), plus mi to zabere mnohem víc času a cena je dvojnásobná! Tohle tvrzení se hodně propaguje, ale podle mě je to nesmysl.

Nebo bych teda uvítala tipy na skutečně levná jídla - tuhle diskuzi jsem našla, protože právě taky vymýšlím, co s večeřema - ať je to dobré, zdravé, aby to mohly obě děti a moc to nestálo. Večeře za 100,– u mě není levná, nemůžeme provečeřet 3000,– měsíčně 8o A aby mi to jedl i muž. To je možná ten problém, ale třeba nudle s tvarohem nebo zeleninové rizoto on nesní. Když vařím, tak tam potřebuje nějaké maso :think: Zase věci typu chleba ve vajíčku nebo bramboráky, co on má rád, taky nemůžeme mít denně (menšímu dítku bych to ani nedala a větší to nemusí jíst furt). Pomazánky taky nechce (ty ale pro mě a děti někdy dělávám).

Nechci rozpoutávat žabomyší války, ale pokud ti jde i o cenu pokrmu, tak si nekoupím 300g masa za 50kč (165kč/kg), ale koupím si kuře, který vykostím a mám to za méně než polovinu.
Taktéž nevěřím, že na osm toastů ti stačí za 15kč šunka, tj cca 100-120g, tj. půl plátku na toast??? 8o.
Zdá se mi, že tady jsi záměrně nadhodnotila cenu vařeného a podhodnotila cenu toho „rychlého“ jídla. Už vůbec nechci srovnávat výživové hodnoty těch dvou věcí.
Stále si stojím za tím, že je lepší varianta něco uklohnit :-). A pokud je to párkrát dražší než 50,–, tak to mohou vyvážit levná jídla typu chleba s vejcem, brambory s mlékem atd.
Pokud to tvůj muž nechce jíst, pak je mi to líto, ale to si hoch musí vybrat a jestli chce k večeři denně flákotu masa, musí na to taky vydělat. Pokud nevydělá, tak se občas musí spokojit s čočkou. Luštěniny jsou např. velmi levný a kvalitní zdroj bílkovin a ze sáčku čočky s vejcem a chlebem k tomu máš večeři za 30kč pro celou rodinu :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.12.12 16:06

@Katyty vidíš, přitom když jsem mu kdysi řekla, že je vybíravý, tak se smrtelně urazil, protože on vždycky sní všechno, co dostane :mrgreen: A když ho upozorním, co všechno nechce, tak to prý nejsou normální jídla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
10.12.12 16:11

@Angua :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.12.12 v 16:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
10.12.12 16:13

@Virginia A výbornou! Čočka je mooooc dobrá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.12.12 16:16

@Virginia nevím, já třeba koupím 10 dkg šunky za 15,– (nějaká dětská, teď jsem ji kupovala před pár dny nebo u řezníka - jeho vlastní, žádné „nářezy“ atd.) a jak je to nakrájené na tenko, tak tam je rozhodně 8 plátků, možná i víc. Vykostění kuřete beru, to máš pravdu, to moc nedělám a mohla bych (bo to jednak neumím a jednak na to nemám teď moc čas).

O výživové hodnotě myslím nemá cenu se moc bavit, to by se dalo i argumentovat, že špagety s kuř. masem nedosáhnou výživových parametrů steaku se zeleninovým salátem :mrgreen: Jde spíš o tu cenu a když člověk nemá, tak musí trošičku ustoupit.

A co se týče MM - tak ne, on to fakt nevyžaduje, kdyby bylo na něm, tak bude na rohlíkách s máslem, jenže to zas nechci já. Takže chci uvařit něco, aby mu to chutnalo a vzal si to, protože když se mu to nebude pozdávat, tak si vezme rohlíky s máslem a o výživové hodnotě takového jídla se nemusíme bavit už vůbec…

Jenom jsem chtěla říct, že jsem právě to vaření zkoušela, že jako ušetřím, když to všeci tvrdí a utratila jsem strašně moc peněz. Ale zkusím našidit to maso, možná si ho dáváme moc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.12.12 16:20

@Katyty no jo no, sýr za 5,– :mrgreen: Malý je schopný sníst sám 10 dkg - to furt u toho sedí a chce „eště pidat sýu“ :lol: To jsou naše rezervy, no :lol:

Je fakt, že luštěniny moc nemusíme ani jeden - ještě tak ty polévky nebo chilli con carne (já). Přitom vím, že jsou dobré a levné, budu muset zařazovat častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
10.12.12 16:21

@Angua Já se nechci nijak přít ani handrkovat, každý ať jedná, jak uzná za vhodné.
Z mé zkušenosti (mám 3 děti 8,12,16) - normální vařené jídlo, kde se všichni večer nadlábnou, je vždycky (u nás) levnější než chleba + něco. A zrovna ty toasty mám za jednu z nejdražších večeří, protože 1 plátek salámu a 1 plátek sýra mezi ty nadýchané lehounké krajíce, no to u nás by jich každý snědl nejmíň 5, protože se z toho nenají.
Po vařeném jídle se už max. dorazí potom večer jogurtem, po takových těch „abychušetřila“ jídlech za dvě hodiny hledají něco dalšího k snědku. Myslím, že dostatek těch bílkovin v jídle - maso, vejce, luštěniny, tvaroh, sýr atd. - je určující pro pocit nasycení i hodinu poté. Maso bych teda nedrobila :-).
Ale každý jak chce, že jo :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
10.12.12 16:27

@Angua To mi dělá ten můj. Koupím sýr na vaření a on jde a na chuť si kus uřízne. Já pak jdu vařit a tam sýra půlka. Skáču do stropu! :evil:

Řikám - večeř si co chceš, snědls mi ingredience.
Na chuť si to nakup sám, já to mám na vaření!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.12.12 16:27

@Virginia tak já bych chtěla, ale co mám dělat, že :mrgreen: A taky asi jak je kdo zvyklý… My těch toastů fakt tolik nesníme (ale tak furt o toastech :lol: ), ani MM neužírá salám z papíru (to spíš někdy já :oops: ) - je možné, že až víc dorostou děti, tak to bude zase jinak. S těma bílkovinama je to svatá pravda, to jsem si ověřila, jak jsem teď hubla, jenže ty právě nejvíc lezou do peněz.

Takže já hledám jídlo na 20,– s velkým množstvím bílkovin :mrgreen: Jinak luštěniny mi výživová poradkyně počítala jako sacharidy :nevim: Prý jde o to, co tam převažuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9967
10.12.12 16:29

@Virginia Já jsem to nedoporučovala, spíš jsem to přiznávala jako takový hříšek :)

Ale jsou lidi, co se s masem nežinýrujou. Sousedka udělá polívku skoro z celého kuřete na jednu večeři pro dva. Nebo celé kuře do rizota - 4 porce - no to mi přijde jako plýtvání - rozežranost :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
10.12.12 16:34

@Angua a počkej až ti začnou vysírat i děti :roll:

kluk nežere maso, šunku, uzený, slaninu atd.

holka nežere lušteniny, nemá ráda přílohy, sýry.

muž nežere sladký a milion dalších věcí, když to řeknu reaguje stejně jako tvůj :lol:

posledníček nežere nic světlého, výjimku tvoří jogurty.

Takže třeba guláš, klukovi(18) ho cedím přes cedník aby neměl ani nitku masa, holce(13) nedávám přílohu ale hodně masa, dá si k tomu chleba, prcek(2.5) maso nakrájím na pidi midi kousky jinak je to fůj.
Jednou žerou tvarohový koláče, tak jim je koupím, oni ječí že mají rádi makový, koupím makový, mají rádi tvarohový, že si to nepamatuju tak jsem divná :zed: a tak to je každý den :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
13714
10.12.12 16:35

@Angua tak za dvacku pro jednoho dvacet deka kýty a zbytek hladem, no :-). :mrgreen:
@Katyty no to už je rozežranost, nám to kuře stačí pro 5 lidí a občas maličký kousíček zbyde :-).
No ty luštěniny - při dietě jsou brány jako příloha, ale pro nehubnoucí a doplněné o vejce, párek (však se to tak běžně dělá, že ano - čočka s vejcem, hrachová kaše s uzeným, fazole s mletým masem), je to kvalitní a vyvážená večeře :-).
A s tím ujídáním těch věcí - já pokud mám něco na vaření a nechci aby mi to kdokoli snědl, tak všechny upozorním, že tohle je na vaření a ne na sežrání na chuť. :D Jinak to totiž s takovou smečkou nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
10.12.12 16:38

@K.Black no tak to jsou ale pěkně zhýčkaní smradi :-)
U nás jedině : nejstarší nejí zelenou syrovou okurku, prostřední nejí houby a nejmladší je zatím nedůvěřivý k novým věcem, ale v podstatě sní všechno, manžel nejí květák :-). Tudíž můžu vařit téměř cokoli :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí