Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
ahoj..potřebovala bych tipy na levné večeře..nejlépe studené…nebo nějaké zapíkací na tousťák…díky moc
ahoj, zkus se podivat tady na tech strankach ![]()
http://bucifousek.webgarden.cz/
samé topinky a tousty
http://www.mamincinyrecepty.cz/…nky-a-tousty
jinak levnou večeří jsou husté polévky, je tu diskuse s názvem Vaříme z ničeho, tak si ji projdi, třeba Tě inspiruje
Nezdá se mi, že by cokoli na chleba bylo nějakou extra levnou večeří, na toustový už vůbec ne, toho každý sní mraky.
Normální večeře, které jsou levné a relativně zdravé:
těstovinový salát se sýrem a zeleninou
tvarohové pomazánky na pečivo - vaječná, rybí, zeleninová
omeleta
nudle s tvarohem
brambory s lučinou
Klidně i teplá jídla typu rizoto, kuře, maso. Mám dojem, že cokoli doma uvařeného a připraveného bude stejně drahé jako toust a na tom salám nebo sýr.
Pokud chce člověk, aby rodina jedla i zdravě, musí tomu věnovat aspoň minimum času a něco uklohnit.
.
@baculkaji píše:
ahoj..potřebovala bych tipy na levné večeře..nejlépe studené…nebo nějaké zapíkací na tousťák…díky moc
Tak tousty jsou zrovna docela drahé a navíc musíš dát ještě něco navrch.
Nejlevnější by asi byly doma dělané pomazánky - rybí, masová (třeba ze zbytku pečeného masa), tvarohová s pažitkou atd. a chleba.
U nás se celkem ujaly jídla jako rizoto, těstoviny s tvarohem (nebo kousek mletého masa osmahnout na cibulce, přidat protlak, česnek a sůl), brambory na loupačku, hodně husté polévky - bramboračka, gulášová, brokolicová, špenátová atd.
Vyplatí se taky doma dělaná omáčka na dva dny - dělám třeba ptáčky a roštěnou v jedné omáčce, máme to na dvakrát.
@Virginia píše:
Nezdá se mi, že by cokoli na chleba bylo nějakou extra levnou večeří, na toustový už vůbec ne, toho každý sní mraky.
Normální večeře, které jsou levné a relativně zdravé:
těstovinový salát se sýrem a zeleninou
tvarohové pomazánky na pečivo - vaječná, rybí, zeleninová
omeleta
nudle s tvarohem
brambory s lučinou
Klidně i teplá jídla typu rizoto, kuře, maso. Mám dojem, že cokoli doma uvařeného a připraveného bude stejně drahé jako toust a na tom salám nebo sýr.
Pokud chce člověk, aby rodina jedla i zdravě, musí tomu věnovat aspoň minimum času a něco uklohnit..
Tak tomu právě moc nevěřím… Třeba ty toasty - MM sní 4, já 2, děti po 1 - tj. 8 - 16 plátků - necelý toastový chleba (myslím je jich tam 20). To je tak 15,–, šunka mě vyjde na 15, sýr na 20,– + třeba troška kečupu a jsem na cca 50,–.
Když udělám např. špagety s kuřecím masem, tak jenom 50,– dám za maso (300 g kuřecího třeba), 6,– půl balíčku špaget, 25,– rajčata, 25,– tvrdý sýr - to je víc jak 100,– (nepočítám třeba česnek, koření atd.), plus mi to zabere mnohem víc času a cena je dvojnásobná! Tohle tvrzení se hodně propaguje, ale podle mě je to nesmysl.
Nebo bych teda uvítala tipy na skutečně levná jídla - tuhle diskuzi jsem našla, protože právě taky vymýšlím, co s večeřema - ať je to dobré, zdravé, aby to mohly obě děti a moc to nestálo. Večeře za 100,– u mě není levná, nemůžeme provečeřet 3000,– měsíčně
A aby mi to jedl i muž. To je možná ten problém, ale třeba nudle s tvarohem nebo zeleninové rizoto on nesní. Když vařím, tak tam potřebuje nějaké maso
Zase věci typu chleba ve vajíčku nebo bramboráky, co on má rád, taky nemůžeme mít denně (menšímu dítku bych to ani nedala a větší to nemusí jíst furt). Pomazánky taky nechce (ty ale pro mě a děti někdy dělávám).
Jo, nad tím taky furt přemýšlím, co k večeřím, já bych zase radši tipy na teplý jídla. Napadá mě třeba jako alternativa k toastům pizza, takový to základní těsto (mouka, voda, troška oleje, sůl, tak nějak to je), na to rajč. protlak, trošku sýra, příp. šunka, vajíčko). Čočka s vajíčkem, rizoto, květákovej mozeček, kuskus nebo bulgur se zeleninou (třeba s mrkví a hráškem). Pomazánky ale vedou, neb jsem často líná.
Jo, to já bych klidně taky radši teplá jídla, ale skutečně za cenu těch studených.
Pizza je fakt, že může vyjít dobře, ten „vrch“ bude cca stejný + nějaký rajčatový základ. Jinak z těch ostatních jídel by mi MM nejedl ani jedno. Teoreticky květákový mozeček (s komentářem, proč jsem ho neudělala smažený) a možná tu čočku, ale vyslechla bych si
Ale spíš by si to nevzal. U kuskusu mu vadí prý ta struktura
, bulgur se přiznám, že ani já nevím, co je, ale s mrkví a hráškem by to nejedl určitě
To je pak asi těžko…
Co mě napadá, jsou akorát husté polévky - luštěninové nebo bramboračka, on je polévkový - i když radši má polévky s nudlema ![]()
@Angua a obložený chleby by taky nejedl? to je u nás oblíbený, a ušetřit se na tom dá taky, ale musím je obkládat já ![]()
Nebo omáčky, když pokrájíš maso na malé kousky, tak toho vypadá víc
mleté maso můžeš nastavit zeleninou a zas toho je víc.
@K.Black záleží obložené čím
Ale jako jo, normálně chleba se šunkou nebo tak jí. U nás ani není ten problém, že bych to musela obkládat, to vím, že má problém zas moje mamka, že taťka sežere 5 dkg salámu, ještě než dojde od lednice ![]()
Nastavit zeleninou bych musela velice opatrně
A omáček se trochu bojím já, jak bych pak vypadala, kdybych večeřela omáčky
Ale je fakt, že to je levné a zasytí to.
@Angua no tak můj syn sní 10 deka salámu s dvěma rohlíkama
takže obkládám
na krajíc chleba třeba dvě kolečka, plátek sýra a chery rajčátko na 4×, nebo vajíčko atd.
Co se týče omáček, tak my jsme omáčkový, nejstarší syn nežere maso ani šunku, jen tvrdý salámy a mleté maso, muž už s náma nežere rok, je na dietě
která stojí víc jak jídlo pro nás 4 ![]()
Teď se mi třeba podařilo v Makru koupit tousťák za 6 kč, mám v mrazáku
u nás je celý pytel na jeden zátah.
Pak různý těstovinový saláty, zas bych tam klidně dala maso, ale na nudličky, když píšeš že vám stačí půl balíčku špaget, tak bych dala plátek masa na nudličky a ke konci přidala třeba cibul na měsíčky a tu nechala jen chvilku aby byla na skus.
Ledničková pomazánka- všechny zbytky, 2 plátky sýra, kousek salámu, pom. máslo, zbytek masa, vajíčko, atd. rozsekám v robotu, buď přidám česnek, nebo kyselou vokurvičku, to u nás taky jede.
U nás častá večeře, na dva dny pro 3 lidi. (chlap i dítě jsou otesánci) - zapečené špagety: Mleté maso asi 250 g orestovat, ochutit a dát na dno zapékací mísy, na to dát ze skleničky základ na lečo, téměř uvařený špagety, dát chvíli péct - zakrytý a posypat sýrem. Cenově to vychází tak na 100, ale je toho hodně.
pak jsou ještě v oblibě květákové placičky, vaječná omeleta (zbylé brambory, sýr šunka - prostě co je v lednici), vařená mrkev se šunkou zahuštěná jíškou s bramborem.
@Angua Vařit pro Tvého muže, tak do měsíce odprásknu sebe nebo jeho ![]()
Ten můj NAŠTĚSTÍ jí skoro úplně všechno…