Tipy na výlety pro děti Šumava
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
tipy na výlety pro děti Šumava
ahoj všem,
za pár týdnů jedeme celá rodina na týden na šumavu. máte někdo tipy na fajn výlety pro děti tak 5-10 km. budeme mít 3,5 letou slečnu, která půjde po svých a její 16M sestřičku, která bude u táty v krosničce. potřebuji něco praktického pro děti - kde je hezké hřiště pro děti, nějaká zvířátka…bydlet budem kousek od Horské Kvildy. na výlety budem jezdit autem. možná bude brát starší kolo a mladší odrážedlo/enduro, takže třeba nějaká málo frekventovaná cyklostezka s asflatem…díky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, tak v Horské Kvildě máte Hotel Rankl s pěkným hřištěm, krásná je procházka kolem řeky Vydry, buď z Antýglu, nebo z druhé strany z Čeňkovy Pily (v půli Turnerova chata, kde bydlí Vydrýsek). Nebo podél Vchynicko-tetovského kanálu. Obec Prášily, tam je stezka k Prášilskému jezeru, v Prášilech pak přímo je myslím botanická zahrada, mají tam bizona a je tam keltské oppidum. Z Kvildy je možné jít na prameny Vltavy, nebo na Bučinu, jsou to pěkné udržované cesty, ale celkem dálka pro malého chodce…Ať se Vám Šumava líbí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě mě napadlo, že za nepříznivého počasí je možnost v Kašperských Horách navštívit různá muzea a taky je tam dětská herna…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdybyste si chtěli kus dál popojet, na Německou stranu Śumavy do Bavorského lesa (my jsme tam udělali výlet 3×, když jsme byli týden na Kvildě), tak velmi doporučuji Haus zu Wildnis (no prostě „DŮM DIVOČINY“ /já neumím německy
/)
- pro dospělé i děti jsou tam k pozorování divoká zvířata ve „volné přírodě“ (rys, vlk, jelen, převalák a něco turovitého), je tam umělá jeskyskyně s expozicí, a přímo v tom Domě divočiny je expozice (muzeum) šumavské přírody - to doporučujivelmi, já (profesí z muzea) jsem jen zírala!!!! Ještě nikdy jsem neviděla víc vychytanou a interaktivní expozici!!! Bavilo to mě a zabavil se tam výborně i můj tehdy 13m synek!!!
- všechno je hýbací, šahací, zkoušecí…nevídané 
No a pak je tam výborný dětský koutek jak venkovní, tak vnitřní.
Já tam tenkrát s malým trávila celé odpoledne, chlap šel fotit rysa…
![]()
Pak ještě v tom Bavorském lese jsme dali naučnou stezku pralesem - taky výborné,hlavně když je horko, jde se lesem, podél potůčku a dojde se do restaurace, kolem které je spousta domácích zvířat…
A ještě tam je kus dál vyloženě pro děti veliký a rozlehlý „areál lesních her“ …to jsme ale nějak už nestihli, tak nemůžu referovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
holky,
díky za tipy. myslím, že za ten týden co tam budeme to bude bohatě stačit. přeci jen s dětmi se toho tolik nestihne
zaujal mě ten dům u divočiny v německu, už jsem si to vygooglila a vypadá to opravdu pěkně… ještě musím starší párkrát pustit vydrýska aby náležitě ocenila procházku kolem řeky Vydry a můžem vyrazit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To mě těší, že tě ten Dům divočiny zaujal…ještě jsem zapomněla dodat, že tam je vynikající Bio-restaurace
(a s česky mluvícím číšníkem, moje záchrana
). Ikdyž je na Čecha docela drahá, tak jsem si tam opravdu nebývale pochutnala a stojí to za ty peníze! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě jedna nevyžádaná, ale možná dobrá rada ad Vydra (ta jedna konkrétní nejznámější trasa Čenkova pila - Antýgl)… …měli jsme to také v plánu, ale celý ten můj plán na ten den ztroskotal na tom, že se tam po 10h dopolední už nedalo zaparkovat
Nemyslím tím „dobře zaparkovat“…myslím tím skutečně, že se nedalo „vůbec nikam odložit auto“. Kdo tam byl a zná, tak určitě pochopí…
Takže v sezoně doporučuju rozhodně- buď tam jet už po ránu nebo nechat auto jinde a použít šumavské MHD
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vuples - díky za varování sp arkingem. holky vstávají v šest
, tak to snad pro nás nebude až takový problém:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji diskusi, chystáme se na Šumavu, tak uvítám pár cenných rad na výlety s dítětem, které za chvilku bolí nožičky…
Výlety tak nějak naplánované máme, většinou jednu trasu pěšky, zpátky autobusem. ale nevím, z jaké strany jít pěšky, aby to bylo hezčí, a mín kopcovité.
Bydlet budeme na Kvildě, chceme vyrazit na
** 1.Prameny Vltavy****, jednu cestu bychom dali pěšky, druhou busem (Kvilda - Bučina). Zajímá mě, je lepší jít pěšky(menší kopec) z Kvildy nebo naopak obráceně z Bučiny? Můžu tam vzít dceři koloběžku, užije ji? abych ji netáhla v ruce ![]()
**2. Borová Lada - Chalupská slať - Nové Hutě****. Slyšela jsem, že lepšěí z Hutí, že by to mělo být z kopce?
3. Modrava - Tříjezerní slať - Rokyta. Lepší nechat auto na Modravě, a pak se z Rokyty vrátit, či obráceně?
V plánu máme ještě klasiku Antýgl-Čenkova pila, na Horskou Kvildu a Jezerní slať, možná Špičák - Černé jezero, pak určitě výše zminovaný Dům divočiny v bavorském NP, asi Stezku korunami stromů - tady nevím, zda volit tu na Lipně, či německou..Líbilo by se mi z Prášil na Poledník, ale to už kilometrově vidím nereálně, není tam možnost busu.
Poslední otázka: v neděli má být mega vedro…,který z výletů zvolit, kde se bude hodně v lese, ve vysoké nadmořské výšce, prostě někde, ne moc na sluníčku ![]()
Děkuji za jakékoliv info! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@befana v neděli bych dala tu Vydru
Cesta je místy stinná a hlavně - osvěžíte se přece v řece ![]()
Ad stezka korunami stromů - na Lipně jsem nebyla, ale podle fotek od známých (milulý týden) jsem se nestačila divit, jak je tam narváno!!
V tom bavorském parku nebyla skoro ani noha (koncem srpna). Ale to může být náhoda a nemusí to být pravidlo
Každopádně na Lipně je tobogán, v Bavorsku ne. (já bych na něj stejně nevlezla, ale pro děti je to asi motivace…)
Ad 2) na chalupskou slať jsme vždy zastavili autem tam u silnice u ní - Svinná Lada -, jde se asi 500m k chodníčkům a pak po chodníčcích pár set metrů. Osobně si myslím, že s předškolníma dětma to bohatě stačí, od nikud dál bych tam nešla
Někde v půli cesty mezi tím parkovištěm a začátkem chodníčku (u takové restaurace nebo infocentra, myslím
) je tam menší dětské hřiště, tam se děti můžou dorazit ![]()
Ad 3) My jsme to šli z Modravy a pak do té Rokyty a z ní budem zpátky k autu. Měli jsme prcka v kočárku a pamatuji si, jak to bylo dloooouhý!!! Pro dospěláka samo OK, ale vím, že můj teď pětileťák by to ani teď neušel, jedině na kole…nebo tak něco. Asi bych řekla, že tenhle uvedený směr je lepší, za Modravou je tam obr kopec, je prudký, ale kratší a dobrá cesta.
ad Jezerní slať - zase, nevymýšlela bych nic jiného, než zastavit u ní autem a dát tam půl hodinky pauzu na rozhledně. Nic víc stejně neuvidíte (nikam jinam než na ten chodníček se nedostanete) a zařadit to do nějakého výšlapu - vždycky z toho nakonec bude pochod po silnici (kde jezdí všichni jak magoři rychle) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vulpes díky za odpověd ![]()
Teda tý „Vydry“ se v neděli bojím, tam to bude jak na Václaváku, o víkendu, ne? ![]()
Ještě co si myslíš o té tůře na Pramen Vltavy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@befana Já u těch pramenů Vltavy nebyla
Odrazovala mě ta cesta, která na začátku, z Kvildy, je taková nudná, široká cesta mezi loukami, nikde nic…a taky to nějak blbě navazovalo na ty busy, myslím…už nevím, prostě jsme tam nebyli, ač jsme bydleli přímo na Kvildě a bylo to pro nás jakoby nejblíž… ale spíš na to prostě nedošlo, určitě to bude taky fajn ![]()
U Vydry asi bude v něděli dost lidí, ale to asi všude
No co, vody je tam dost, dostane se na všechny
Asi lepší, než se mačkat v úplně stejném davu na úzkém chodníčku nějaké slatě, ne…? ![]()
Tak pak dej vědět, co jste zvládli a jak to šlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na Šumavě jsme byli minulý týden se 2 dětma 3a 6 let. Bydleli jsme na Modravě.
Napíšu co jsme podnikli my:
1. Antýgl - čeňkova pila - byly jsme v pondělí, lidí bylo tak akorát, cesta v pohodě, bylo tak teplo takže určitě proběhlo osvěžení ve Vydře.
2. Modrava- Tříjezerní slať - rokyta - jeli jsme na kole, starší sama, mladší v sedačce, Nevím jestli se to dá zvládnout pěšky, ale určitě je to lepší z modravy.
3. jezerní slať, Chalupská slať - to je hned u silnice
4. Borová lada - pěkné infocentrum -mají tam ve voliérách sovy.
5. Super byl výlet Modrava- březník, ale jeli jsme na kolech ale cesta super a moc se nám to líbilo.
6. Zadov- je tam dobrá cukrárna a pak lanové centrum v lese, super u ž pro děti předškolního věku, bezva zážitek.
7. Byly jsme i na Lipně - stezka v korunách stromů - super, lidí tam bylo dost, určitě rozdíl oproti lesům na šumavě, ale stojí to za to, je tam i bobová dráha, i jsme se vykoupaly + je tam i výstava lega.
U pramene Vltavy jsme nebyly - pěšky bysme to určitě nezvládly a nějak nezbyl čas, chceme příští rok ale na kolech.
A byly jsme klasicky na HOrské kvildě - prý je hezká cesta z horské kvildy na antýgl, asi 3,5 km - celou dobu se jde kolem potoka jako u vydry aĺe asi tam nebude tolik lidí, ale osobně to vyzkoušené nemám.
Snad to nějak pomůže.
Hlavně si to užijte, hned bych se tam vrátila, bylo to super.
Katka
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vulpes @xkatkah
Holky dekuju
Trosku zacinam mit strach, ze ty pesi vylety budou dlouhe ![]()
My planovali taky kola, ale manzel si bohuzel pred 14dny zlomil ruku, takze je to pase.. Ale holce beru kolobezku, s tou ujede hodne, kdyz teda bude asfalt ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak Kolem Vydry to bylo moc fajn. Na parkovisti v Antyglu jsme byli v 8.45h jako teprve druhe auto. Na turnerovku jsme sli sami, pak nas dohonila jedna dvojice, takze fakt nadhera a pocasi bylo ok. Nechapu lidi, kteri vyrazeli kolem 11h, a jeste z Cenkovy pily.. To uz bylo v tu nedeli fakt vedro..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.