Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Holky, můj první porod byl opravdu děsný. Žádné kontrakce do břicha, pouze bolest v kříži, při tlačení mi skákali na břicho a ve výsledku stejně ukončeno kleštěmi. Při tom tlačení jsem měla pocit, že mi něco v hlavě praskne, protože já tlačila a do toho mi vždy někdo hupsl na břicho. Teď mám termín za cca 4tydny a mám hrůzu z toho, že budu opět nemožná tlačit. Na předporodním kurzu jsem byla minule a i tak mi přišlo, že jsem blbá, protože to tlačení na ostro prostě katastrofa. Měl někdo lepší druhý porod než ten první a problém s tlačením, který mu pak personál třeba vyčetl?
Kamarádka, když rodila podruhé, tak ji začali taky tlačit na břicho, ale hned se ozvala, že to nechce. Nechápu, čeho tím chtěli docílit, tlačila v pohodě a šlo to, měla jen větší miminko. Pak se jí teda omluvili, že jen chtěli pomoct ![]()
Po takovém zážitku se chystáš do stejné porodnice? Nesehnala bys k sobě třeba aspoň nějakou dobrou PA? Víš, jestli je miminko stejně natočené, jako to první? Pokud porod probíhá přirozeně, tak aktivně tlačit netřeba, tělo tlačí samo. A jinak ano, druhý porod jsem měla mnohem hladší než ten první.
A nelehat na záda! Zvolit polohu, při které pomáhá gravitace - ve stoje, v klece, na bobku.
@Hibou Ne, rodit budu v jiné porodnici, tak jsem na to právě zvědavá. Při prvním porodu u mě byli zrovna ale nejvíc chválení. Jak Pa, tak lékař.. asi byl syn špatně stočený, je pravda, že měl přes 4kg..ale tím spíš bych řekla, že půjde ven lépe, než třeba menší dítko. Tak jen doufám, že to půjde alespoň o něco lépe a tělo si opravdu řekne..
Poradila bych ti nelehat si při porodu na záda, pak ti nikdo nebude muset skákat po břiše, což je non lege artis praktika
V jiných porodních polohách navíc ve prospěch rodičky pracuje i gravitace, netlačíš do kopce jako v leže a dítěti nepřekáží v cestě kostrč.
Jinak personál ti němá co vyčítat. PA je tam od toho, aby ti pomohla - třeba i tím vhodným polohováním. Na tvém místě bych šla rodit jinam nebo si alespoň k sobě sehnala doprovod, kterému budeš důvěřovat a který tě bude respektovat.
Hlavně Kristellerova exprese je zakázána, bohužel čeští lékaři a porodní asistentky to stále nepochopili a hojně to používají. Být tebou najdu si dobrou dílů, která to s tebou projde, řekne ti jaké jsou možnosti, jak to vidí ona popřípadně tě i doprovodí k porodu. Ty peníze za to stojí, bude tě když i hájit, protože naši zdravotníci se nestydí za to tlačit na rodící matku, tedy ženu která je ve velmi citlivé situaci
@Anonymní píše:
@Hibou Ne, rodit budu v jiné porodnici, tak jsem na to právě zvědavá. Při prvním porodu u mě byli zrovna ale nejvíc chválení. Jak Pa, tak lékař.. asi byl syn špatně stočený, je pravda, že měl přes 4kg..ale tím spíš bych řekla, že půjde ven lépe, než třeba menší dítko. Tak jen doufám, že to půjde alespoň o něco lépe a tělo si opravdu řekne..
4kilové dítě nic neznamená. Někdy naopak porod s větším bývá snazší. Já měla třetí 4,6kg a byl to ten nejsnazší porod a nejpěknější ze všech tří a ti byli menší
@vedma007 jak kdyby je zajímalo že to je lege artis, a když to prodělají, stejně se hájí tím že to nepoužili i když to rodiče mají natočené na videu ![]()
Já na žádných kurzech nebyla.
Porodní asistentka mi vždy řekla, kdy mám tlačit, měla jednoduchý návod, nadechne že se, jako když se chcete potopit pod vodu a zatlačte.
Pár kontrakcí a mladej byl venku.
Mám cca 160 cm a 50 kg, syn měl 50 cm a 3,5 kg…
Jak já říkám, na porod se připravit nedá…
Edit: Rodila jsem normálně na křesle, záda zvednutá do sedu a ruhama jsem si držák skrčené nohy, takže i taky jednoduše zafungovala fyzika…
Rodit v nějaké atletické poloze, no nevím..
Příspěvek upraven 22.03.23 v 12:53
@Hibou píše:
A nelehat na záda! Zvolit polohu, při které pomáhá gravitace - ve stoje, v klece, na bobku.
A o tom to je, před 2 roky při porodu mě to vyhovovalo v kleče, furt mě obraceli na záda já pochopitelně byla vzteklá
taky to pak nešlo, malé padali ozvy, ale musela jsem být na zádech.
@Hibou píše:
Spíš poslouchat tělo.. já třeba rodit ve stoje něco tak cosi, tak to se mnou řízne
![]()
Neplasila bych předem. Teď už víš, co tě čeká, každý porod je jiný ![]()
@martina.se píše:
Neplasila bych předem. Teď už víš, co tě čeká, každý porod je jiný
Ehm, vždyť si to odporuje ![]()
Jinak ano, poslouchat tělo je to nejlepší, co se dá udělat.
Doproucuju hlavně zvolit dobrou polohu, nerodit v leze na zádech. Lepsi je to třeba v kleče, pomůže gravitace a netlacis do kopce. Mám srovnání obojího a v klece to slo úplně samo, ani sem se nemusela nějak zvlášť snažit.
Holky, můj první porod byl opravdu děsný. Žádné kontrakce do břicha, pouze bolest v kříži, při tlačení mi skákali na břicho a ve výsledku stejně ukončeno kleštěmi. Při tom tlačení jsem měla pocit, že mi něco v hlavě praskne, protože já tlačila a do toho mi vždy někdo hupsl na břicho. Teď mám termín za cca 4tydny a mám hrůzu z toho, že budu opět nemožná tlačit. Na předporodním kurzu jsem byla minule a i tak mi přišlo, že jsem blbá, protože to tlačení na ostro prostě katastrofa. Měl někdo lepší druhý porod než ten první a problém s tlačením, který mu pak personál třeba vyčetl?