Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevím, v těhotenství nemám zkušenost, ale tlak 135/80 mi nepřijde na léky. Pokud by byl opakovaně, tak asi ano, ale když ti ho měří v době, kdy přijdeš, tak je podle mě hodnota v pohodě. Mě Dr vždycky nechal "vydechnout, chvíli sedět v klidu a pak měřil. Spodní jsi měla jen jednou vyšší a horní bych řekla, že je přiměřený v těhotenství. Ale jak říkám, v těhotenství nemám zkušenost.
@la.or3 píše:
Ahojdnes končím 36tt a chtěla jsem se jen zeptat, jestli jste některá brala dopegyt při tlaku 135/80. Minulý týden mi obvoďák 2× naměřil tlak 140/90 přitom to první měření bylo půl hodiny po návštěvě gynekologie, kde jsem měla 125/80. Včera v poradně jsem měla tlak 135/80 a dr. mi předepsal dopegyt 2× denně jeden prášek. Měla jsem i bílkovinu v moči a dnes mám trošku oteklé kotníky. Tyhle problémy jsem měla i na konci prvního těhotenství jen tlak byl na 140/90 a výš a primář gynekologie mi tenkrát napsal 2× denně půl prášku dopegytu. Teď mi ty dva celý prášky přijdou hodně, co myslíte?
Podle me je tlak v norme vzledem k tehotenstvi ale pokud mas i bilkovinu,tak je lepsi to uzivat, jelikoz by se ti to mohlo zhorsit . Uvidis jak ti to bude sedet, mas doma tlakomer? Lepsi je si tlak kontrolovat. Ja mela tlak v prvnim tehu 200/160 a brala jsem asi 6 dopegytu i bilkovinu jsem mela ( preklampsie).
Já na konci těhotenství také měla tlak okolo 135-140/ 80-90 a brala jsem Dopegyt (myslím 2× denně 1t) a ani jsem bílkovinu v moči neměla. Raději bych ho doporučovala brát. ![]()
@la.or3 Ja brala ke konci tehu i 3 cele denne (rano, v poledne, vecer), pak i po porodu, bo mi tlak zlobil, v porodnici jsem mela najednou z tech cca 120-130 / 70-80 (cele tehu se mi tlak drzel celkem v rozumných mezich, az ke konci zacal lítat u obou deti) klidne 145/95-150/100. V prvnim tehu myslim ze tak 2 denne. Ale na preekl.jsem nabeh neměla ani jednou, lehce otekla jsem byla u 2.,to jsem byla tehotna pres leto a misto me bezne vel.bot 39 jsem musela mit 40-41. Ale nic strasnyho, spis na ty prasky vzpomenout…hlavně pak po porodu v kolotoci!