Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
asi bych to konzultovala s lékařem a nevyhledávala létání…nevím, aby to tvé srdce a cévy taky vydržely
letam uz dlouho, driv i hodne casto (pracovala jsem pro jednu leteckou spol.) a nikdy jsem tento pocit tlaku nemela.
rekla bych, ze je to spis vsechno psychickeho razu ![]()
adys píše:
letam uz dlouho, driv i hodne casto (pracovala jsem pro jednu leteckou spol.) a nikdy jsem tento pocit tlaku nemela.
rekla bych, ze je to spis vsechno psychickeho razu
Byla bych nejradši, kdyby to bylo psychického rázu, problém je, že nejdřív se objevilo tohle a až pak jsem se začala bát, stává se to jen a pouze ve chvíli, kdy letadlo stoupá prudce a navíc jsem si vzpomněla, že jsem ten tlak v mírné formě zažila, když jsem jela poprvé do nové práce (dělala jsem v Praze ve výškové budově, kde výtahy překonají 26 pater asi za deset vteřin) a ve výtahu tedy opravdu strach nemám ![]()
Tak jsou asi 2 možnosti:
Ja bych rekla, ze je to psychicke.
Clovek by neveril, jake fyzicke priznaky si dokaze „vsugerovat“, ale je to tak!
Takze bud bych nejprve zkusila nejaky tlumivy prasek (treba Kynedril) nebo treba nejake dychaci techniky na uvolneni a nebo se rovnou poradila s Dr. a rekla ji to, ale vsechno, i to s tim strachem a popr. se nechala vysetrit (srdce atd.) aby se potvrdilo, ze jsi v pohode a je to psychickeho razu.
Ona takova panicka ataka ma mnoho podob, od mravenceni v prstech, buseni srdce, pocitu na omdleni, tlaku v hlave a pocitu „neskutecna“ az po dalsi a dalsi libustky ![]()
Ahoj holky, diky moc, ja si to taky myslim, ze je to psychika, ale spis mi slo o to, aby ten silenej stres, kdy mi leti tlak nahoru spolu s tlakem pri letu muj organismus vydrzel
Poradim se u doktora, asi bude fakt nejlepsi nechat si napsat neco na uklidneni, pak budu mit asi nizsi tlak a hlava prestane bolet ![]()
Mame letet do Benatek, coz je jen hodina cesty, tak snad se vratim ve zdravi ![]()
proste to na nekoho tak pusobi, moje dcera ma kvuli tlaku silenou bolest v hlave a kamarad dela stewarda a vypravel, ze jeden kluk musel skoncit, protoze krvacel pri letu z usi, takze to psychicke zrejme neni
Ahoj holky,
Letadlem lítám odmala, většinou to bývá jednou za rok na dovolenou k moři. Kolem mých patnácti táta pracoval asi tři roky v Londýně a my jsme za ním párkrát do roka letěly se sestrou na návštěvu na víkend. Vždycky jsem lítání měla moc ráda a těšila jsem se. Čím jsem byla starší, tím víc jsem si začala uvědomovat, co by se teoreticky mohlo stát (i když nemám vysloveně strach z pádu letadla) a hlavně jsem začala mít něco jako závratě, prostě si uvědomuju těch jedenáct kilometrů volnýho prostoru pode mnou a děsí mě to.

název tématu zní asi pěkně blbě, ale nenapadlo mě, jak to napsat líp
Nevím, který let byl ten, kdy mi nebylo poprvé dobře, ale mám dojem, že to bylo někdy kolem dvaceti při letu na dovolenou. A od té doby se mi to stává skoro při každém letu, už jsem na tom tak, že se bojím už pár týdnů předem, že se mi něco stane a už nevystoupím živá
Při vzletu letadla, pokud stoupá rychleji, nebo při turbulencích, kdy se propadá níž a pak zase hodně rychle dorovnává výšku, cítím silný tlak na hlavu seshora, jako kdyby mi někdo postavil vagon na hlavu a mám v tu chvíli pocit, jakože přestávám vnímat co vidím. Jako kdyby se mi odkrvil mozek nebo jak to popsat. Je to jen tlak, není to bolest a určitě to nesouvisí s bolestí uší a tlakem při sestupu letadla, sestup mi nedělá potíže, horší je náhlý vzestup.
Tak se chci zeptat, jestli se tu najde někdo, kdo to tak má taky nebo někdo ze zdravotnictví, kdo by to dokázal vysvětlit. Předpokládám, že to nějak souvisí s tlakem, ale potřebovala bych vědět, jestli mi to nemůže ublížit. V letadle už se fakt bojím, takže mám určitě zvýšený tlak celou cestu, srdce mi buší jak šílený, navíc nahoře vždycky cítím, že mi buší tak nějak s větší námahou.
Jestli některá víte, co s tím, budu ráda za každé info, pořád přemýšlím, jestli to řešit s doktorem nebo jestli se prostě spoléhat na to, že jsem jen hysterka a nemůže se mi nic stát. Za dva týdny letíme do Benátek a už teď z toho začínáme být na nervy, jednou bychom se chtěli podívat do Ameriky, ale představa, že mě zavřou do letadla na osm hodin, ve mně vyvolává paniku.
Díky za každou radu