Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, chtěla bych se zeptat, jestli máte za sebou některá operaci vbočeného palce (nebo někdo z vašich blízkých).
Jestli se to „dá přežít“, jaké jsou výsledky, případně, kolik stojí, pokud mi to neuzná pojišťovna…
Mám je na obou nohách odjakživa. Občas to i pekelně bolí.
V těhotenství se mi nohy ještě víc rozplácly a já s hrůzou zjišťuju, že se ani nevejdu do bot, které jsem kdysi nosila. Nehledě na to, že to nevypadá dobře…
U doktora jsem s tím ještě nebyla, je to otázka posledních dní, kdy mi došlo, že mi to fakt i vadí… ![]()
Díky za všechny rady a postřehy! ![]()
Tak určitě prvně na ortopedii, rentgen. Je víc příčin, proč může být palec vbočený a podle toho se vede operace, je víc způsobů.
Já mám zborcenou příčnou klenbu, následkem toho vbočený palec, mám křivou už tu kost na nártu - směřuje hodně směrem ven, takže palec se pak stáčí dovnitř k prstům.
Operace spočívá v řízených zlomeninách a srovnání těch kostí (co jsem tak vygooglila), tomu pak odpovídá následná rehabilitace.
Já jsem srab a nepřijde mi to zatím tak hrozné, abych tu operaci podstoupila.
https://www.emimino.cz/…lenba-57015/
moje diskuse…
No, mě ten palec uhýbá, ale spíš mám hodně velký ten kloub.
Za chvíli budu mít nohu širší, než delší ![]()
Vygooglila jsem lecos, ale potřebovala bych znát nějaké osobní zkušenosti. Nemám v okolí nikoho, kdo toto podstoupil. Operace se bojím jako čert kříže. Při porodu jsem nechtěla ani epidural, radši bych tam vypustila duši…
KPKristy píše:
Vygooglila jsem lecos, ale potřebovala bych znát nějaké osobní zkušenosti. Nemám v okolí nikoho, kdo toto podstoupil. Operace se bojím jako čert kříže. Při porodu jsem nechtěla ani epidural, radši bych tam vypustila duši…
Přesně
Nejhorší z celého porodu bylo, že jsem musela mít chvíli zavedenou kapačku ![]()
Ty jo, tak koukám, že jsme kdysi do té tvé diskuse přispívala. To jsem ale trubka, už si to nepamatuju…
![]()
No, já se prostě bojím toho uspání, že se třeba už neprobudím
, bolesti, že nechám doma dítě, prostě bych z toho byla psychicky hotová.
Ale s těma nohama se to nedá. dneska jsme ve klepě našla střevíčky na podpatku, co jsme si koupila těsně před těhu. Měla jsem je asi jednou na noze a od té doby jsme je neviděla. Dneska jsme si je chtěla zkusit a prostě tam dám leda tak palec! Vypadají o dvě čísla menšííí, to je děs ![]()
Mojí mamce to dělali,nevím kolik je to let zpátky,ale zase jí ten palec zahnul(ale řekla bych,že asi úplně nedodržovala to co po operaci měla).Rozhodně z tý operace odvázaná nebyla a po ní taky ne.
Ahoj,
operaci haluxů jsem podstoupila na obou nohách. Zvlášť, protože u pravé mi zároveň osekávali i kost na patě.
Operovat jsem se nechala hlavně kvůli bolesti při sportu (nešlo více zatěžovat), dál proto, že klouby u palců u obou nohou byly velmi citlivé na jakoukoli změnu počasí, zejména na deštivo. A v neposlední řadě proto, že jsem nemohla nosit lodičky na vysokém podpatku ![]()
Pravá noha - operace v 11/1999, levá noha - operace 2/2001.
Operace se provádí nejčastěji v zimním období, prý kvůli otokům, že v létě to je horší. Po první operaci jsem byla doma dva týdny a pak šla hrdinka do práce (kancelář). Byla to blbost. Po operaci levé nohy jsem byla doma měsíc.
Jizvy mám krásné, kdo neví, nenajde. Haluxy se znovu zatím neobjevily.
Nejdůležitější je dodržovat přesně pooperační péči.
Po první operaci jsem to hodně flákala. Musí se to denně vyvazovat do tzv. osmičky (to tě naučí), aby se palec jakoby odtáhl od nohy. Máš pocit, že tam bude obrovská mezera mezi palcem a ukazováčkem, ale ono se to pak srovná a palec je krásně rovně. A hlavně se to musí rozhýbávat, což jsem zanedbala a při kontrole měsíc od operace mi ortoped po rtg. vyhrožoval reoperací, že jsem to nechala ztuhnout a že nebudu už nikdy pořádně chodit, protože neohnu palec. Dal mi dva týdny na nápravu. Doma jsem denně masírovala a palec ohýbala. Brečela jsem u toho bolestí, ale dala jsem to. Po druhé operaci jsem to už nezanedbala a rozcvičovala, masírovala, vyvazovala obinadlem hned a pořádně. Když se postavím na špičky, mám palce de facto do pravého úhlu. Nosím lodičky, sportuju a nelituju, že jsem do toho šla.
Jinak k operaci jako takové - den předem příjem, klasika předoperační příprava. Druhý den ráno sekali. Z palce se vyseká kus kosti, jakoby tam vznikne výseč nebo jak to nazvat a to potom právě musí srůst k sobě. Proto se to i musí vyvazovat směrem ven, aby se ten palec nevrátil zpátky a nevzniklo to znova. Den po operaci tě postaví na nohy (na tu neoperovanou). Já to nedala a šla k zemi.
Nebudu lhát - mám za sebou 5 operací (apendix, pravý halux a ostruha na patě, levý halux, gyn. operace, císařský řez) a tyhle dvě byly nejhorší, co se týče bolesti. Bolí to šíleně. Počítej s tím, že minimálně měsíc dva neobuješ boty. Na nohu se pořádně nepostavíš hooodně dlouho. Noha musí opravdu odpočívat ve vyvýšené poloze (sedět a kotník výš než kyčle, aby se nepřekrvovala - hrozí otoky, zánětym prasknutí jizvy).
To je asi tak všechno, na co jsem si vzpomněla.
Jo a kdybych musela - jdu do toho znova
za tu bolest mi výsledek stál.
strace, moc děkuju za osobní pohled
. Během čtení mi šla husí kůže a cítila jsem tu bolest… Píšeš, že raději operují v zimě, takže to musím rozmyslet rychle. Sice jsem už v zimě chtěla být těhu (
), ale uvidíme, čemu dám přednost. Třeba budu posera a ani nezajdu k ortopedovi na konzultaci… ![]()
Já bych se asi rozhodovala podle toho, jak velké máš potíže, jak moc tě to omezuje. Já to bohužel zdědila po babičce a už ve 14 letech mi primář ortopedie řekl, že takové haluxy mají ženské v 50 letech. Vlastně se čekalo, až se mi „dovyvine“ noha. Měla jsem jít už, když mi bylo 20, ale tři roky jsem se k tomu odhodlávala. Pak už byly bolest a nepohodlí (třeba problém sehnat boty, všechno tlačilo, hned puchýře, otlaky
) tak veliké, že jsem do toho šla.
Mám prcka skoro stejně starého jak ty (15 měsíců) a fakt si nedovedu představit, že bych měla jít na tuhle operaci. Já měla co dělat sama se sebou, natož abych se postarala o dítě. Skoro měsíc jsem měla francouzské hole.
Ale už je to dlouho, třeba jsou teď jiné lepší metody a hojení bude probíhat rychleji.
Hodně štěstí při rozhodování ![]()
Na to právě myslím nejvíc - že mám doma dítě, o které se musím postarat. A když budu o holích nebo dokonce nebudu chodit, tak si to nedovedu představit. Na druhou stranu je mi jasný, že tohle se bude jen zhoršovat, přidají se bolesti, nemožnost sehnat boty (už teď je to zajímavý), atd.
![]()
Ahoj,dneska jsem právě týden po operaci a jsem v pohodě.Hrozně jsem se bála,každý mě strašil jak to hrozně bolí,ale není to vůbec tak hrozné.Již chodím po patě a po boční straně nohy .Mám se šetřit a moc to nezatěžovat.Ještě mě čeká ta druhá noha a tak už vím do čeho jdu.Neotálej a běž na ortopedii.Operace je zdarma ,platíš pouze pobyt.Operovali mě v pondělí a ve středu jsem šla domů. Tento týden jdu na stehy.Držím palce a neboj se.Kamila ![]()
Dobrý den,byla jsem na operaci v Motole.Právě dneska jsem byla na převazu po týdnu a příští týden mám jít na stehy.Je to super a mohu chodit po patě a po malíkové hraně.Venku chodím pomocí francouz.holí,ale doma chodím normálně bez.Skoro to nebolí aje fakt,že taky záleží na operatérovi.Snědla jsem plno Wobenzymu a to také hodně urychluje léčení.Ještě mě čeká druhá.Nejhorší byl den operace,to bolelo.Jinak zase klidně napište.Kamila
bibina1963 píše:
Dobrý den,byla jsem na operaci v Motole.Právě dneska jsem byla na převazu po týdnu a příští týden mám jít na stehy.Je to super a mohu chodit po patě a po malíkové hraně.Venku chodím pomocí francouz.holí,ale doma chodím normálně bez.Skoro to nebolí aje fakt,že taky záleží na operatérovi.Snědla jsem plno Wobenzymu a to také hodně urychluje léčení.Ještě mě čeká druhá.Nejhorší byl den operace,to bolelo.Jinak zase klidně napište.Kamila
A co se týče finanční stránky? Hradí to pojišťovna?
Ja jsem byla na operaci s palcem pred 4 lety,bohuzel me pri operaci nechtene zlomili kost na prste vedle palce.Mam tam napamatku sroubek…
.Nohu jsem mela mit 6 tydnu v sadre,jenze se mi do toho dostal zanet,sadru museli sundat driv.Docela me to bolelo,na druhe noze mam take vboceny palec,boli a ted jeste jsem si pred 14dny sikovne palec zlomila…Ja bych asi uz na operaci nesla,nevim..A neplatila jsem nic