Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak tedkon je to 14 dni od operace sundali mi sadru az dnes plus vyndavani stehu nebylo to tedy pro me nic moc prijemne :/, uz chodim doma po pate na vbocni hranu u malicku nesmim slapat jelikoz mi tam dali drat, cekaji me jeste 4 tydny chozeni po pate a o berlich coz pro me jako kadernici nic moc, ale ke konci tydne uz urcite jdu do prace
jen se chci zeptat na ten drat jestli mi ho tam tedy nechaji nebo vyndaji kdyz jsem se ptala tak mi bylo receno ze se uvidi mam z toho strach jelikoz ja uz si do te nohy nenecham rezat. Jsem rada ze to mam za sebou, ale uz by me na to po druhe nikdo nedostal, je mi teprve 21 let a uz mi tekli ze jsem to mela jak 60 leta zenska takze pokud se mi to objevi i na druhe noze tak nejdu uz jen proto ze me dali do celkove narkozy a ja sem potom byla 2 dny jak omamena :/.
@Frida F byla jsem pred 14 dny v Pisku v nemocnici kloub mi usekali a mam tam dany drat ktery se mozna bude nebude vyndavat noha vypada docela skvele jen ty bolesti operoval me pan domtor Svoboda s nim sem opravdu spokojena ale na pobyt v nemicnici a pristup sestricek nic moc. Prikladam foto nohy po 14 dnech ![]()
MOc děkuji za reakce hoky… Oslovila jsem přímo pana profesora Popelku… řekl, že totálka se doporučuje dělat pouze v případě, když je palec úplně rovný… a je nehybný kloub.. Tedy, že by tento výkon mojí mmaině nedoporučoval.. Nu, ale ona stejně na tu operaci půjde.. protože to je přece domluvené… Co nadělám.. Díky..
Ahoj, tak mam taky po operaci, muzu rict, ze zatim asi nejvetsi bolest co jsem zazil. Po operaci jsem sel po 1 dnu jako hrdina domu, jenze to byla chyba. Neni nad tlumeni bolesti primo do zil. Takze doporucuju vydrzet v nemocnici alespon 2 noci, ikdyz vim nikdo tam nechce lezet, ale vazne tam vydrzte. Jinak prvni prevaz, je taky chuťovka, kdyz to mate defakto prilepeny k noze, no nebudu lhat malem jsem se po… Zatim jsem doma den a zadna slava, prasky na bolest valim celej den. Nechci nikoho strasit, mozna to je vse individualni. Ale pokud bych mel jit znova, tak urco nee, leda ze by me to totalne limitovalo. Sel jsem do toho jen kvuli tomu ze jsem nemohl sportovat/behat a nedal jsem nohu do tesne obuvi. Jinak anestezii jsem mel celkovou, byl jsem trochu zblblej do vecera, ale zadna hruza. Museli mi zkratit kost co vede k palci udelat celkovou korekci kloubu a do toho jsem mel jeste zlomenej clanek palce takze mi vytahovali nejaky ustipky kosti, takze se to udelalo vse za raz. Ale oproti laparoskopickejm zakrokum je tohle fakt peklo. No, kdo na to pujde drzim palce at ma po operaci mensi bolesti jako ja. Ja jdu doufat, ze to bude co nejrychleji odeznivat a lepsit se to. ![]()
Ahoj, 3.5. jsem byla na operace halluxe a byla mi provededena Lapidusova operace, coz je nekolikrat zlomena kost, ohoblovana, serizena srouby do idealni polohy. Takze v celku narocna operace. Co se tyka bolesti, nejhorsi byla prvni noc, dali mi nejakou injekci na bolest, ale mela jsem pocit, ze nezabrala. Vice uzitku udelal prasek na spani a ja prosala cca 6 hodin. Ano byla to velka bolest, ale dalo se to prezit, nebrecela jsem. Kazdou dalsi hodinou ci dnem to bylo lepsi a lepsi. Dnes po 14 dnech mi vyndali stehy, doporucena chuze po pate do 6 tydnu od operace. Chodim uz ctyri dny bez berli, dva dny uz i ridim. Jako ano boli to, ale neni to NIC co by se nedalo vydrzet. Takze ja doporucuji a v zari jdu s druhou nohou
.
Mám v noze taky 3 šrouby, ale po 10 dnech chodit bez berlí… a dokonce řídit, pěkná hovadina. To tělo se s tím musí srovnat, no uvidíte sama, ale myslete trochu do budoucna
přeju hodně štěstí.
Ahoj, dneska jsem dva mesice a kousek po operaci halluxu. I kdyz me predchozi uzivatel zrazoval, ze po 10 dnech ridit auto je pekna hovadina, tak zadne komplikace nenastaly. Asi je to opravdu individualni. Jelikoz jsem sportovec, vim jak me telo reaguje a co si mohu dovolit. Jsem i po rehabilitaci. Vysledek je, chodim nikde mne nic neboli, polamu zkousim rozbehavat. Otoky zadne. Takze za mne, operace ano
.
Dobrý den,
můžu poprosit o informaci, kde Vám to operovali a jakou metodou, případně jméno operatéra ?
Mám haluxy na obou chodidlech a navíc se mi začínají zvedat „ukazováčky“- druhý prst vedle palce, takže sehnat netlačící boty se rovná zázraku.
Moc děkuji ![]()
Ahoj ci dobry den
. Pisu z mobilu takze omluvte chybejici diaktritiku. Operovali mne ve Vrsovicke ortopedii a. s. v Praze napul soukrome zdravotnicke zarizeni. Platila jsem jen pobyt. Operater byl MUDr. Landsperský (zakladnu ma v nemocnici v Hořovicích), velmi dobry je i MUDr. Teyssler. Zvolili Lapidusovou operaci.
@mečík píše:
Krásný den přeji, děvčata. Tady to vypadá, jako by kluci neměli nohy. Jsem po operaci 18.11,2015 a cítím se dobře. Operaci mi dělali při částečném umrtvení, obroušení-snesení-kloubu palce, následně vyříznutí klínu v kloubu, srovnání a zajištění drátem, pak zkrácení vedlejšího prstu, aby nepřečníval. Pozorně jsem operaci poslouchal-dívat se mi nedovolili- a kontroloval jsem, zda postupují podle internetu. První noc mi injekce nestačila, takže to trochu bolelo, ale potom už pohoda. Druhý den po operaci jsem šel domů a z plata proti bolesti ubyli dva prášky. Včera jsem byl na zbytku stehů a zároven mi ortopéd vytáhl drát, který už stejně koukal 5 cm. Chodím zatím o berlích, zatěžuji pomalu palec, rehabilitaci jsem neměl před ani po operaci. Bude asi hodně záležet, jak budu palec rozcvičovat a nepovolit i když to nebude zrovna příjemné. Klidné a spokojené předvánoční dny, úspěchy při pečení cukroví a hlavně nohy aby chodily a nezlobily přeje mečík.
Dobrý den, kde jste byla na náhradě kloubu palce u nohou? Moc děkuji!
Byla jsem na operaci vybočeného palce 23.7.Na 14 dnů daná sádrová dlaha a chuze o berlích bez došlapu. Po 14 dech stehy vytaženy a opět na 3 tydny sádrová dlaha bez došlapu…ani na patu.Po 3 týdnech mám jit na rentgen a kontrolu a tebrve se uvidí jestli mě dovolí začít nohu zatěžovat. Noha bolela dva dny po operaci…tet nebolý..Mám tam dané 2 šrouby tak uvidím po konrole.
Ahoj,
Řada předám mě zkušenosti. Jsem s jednou nohou po operaci již rok a teď mám odoperovanou druhou.
Práva noha byla zadat do obou kostí a mám zde tři šrouby, ale noha funguje, chodila jsem poměrně brzo a s pravou nohou jsem naprosto spokojená, viz fotka.
Druhou mám po operaci již třetí den a bolí teda mnohem více než práva a to se mi opravovala pouze jedna kost. Moc to nechápu, noha bolí jako svině, ani si nepamatuji, že by mě ta pravá takhle bolela, ale uvidíme. Za mě doporučuji na operaci jit. My to máme v rodině dědičné a bolest nohou je nesnesitelná, každopádně skvěle funguje tejpovani, nošení vložek a hlavně i ty korektory + doporučuji cvičení. Na co se, ale pořádně připravit je NESKUTEČNÁ POOPERAČNÍ BOLEST, takovou bolest jsem v životě nezažila a nikomu to nepřeju, fakt to hodně bolí, ale u pravé nohy to za to stálo!
Dobrý den, chci se zeptat, kdo byl na totální výměně kloubů palce u nohy? Jak dlouho trvá operace, za jak dlouho po operaci vás pustili domů, hradí operaci VZP, jak dlouho jste měli pracovní neschopnost?
Mám artrózu v obou palcích, pokřivené nártní kosti, dostávám injekce na bolest. Dr.mi řekla, že už mám zvážit operaci. Buď brzké jaro nebo zkraje podzimu, než je snih. Zvažuji jaro, ale syna čekají přijímačky na SŠ a já bych potřebovala nějak fungovat.
Děkuji za odpověď Míla L.
@Miluse123 Zdravím, jsem 6 -ty den po operaci halux rigidus (artróza3-4stupeň).Byla použita TEP Prospon.
Do nemocnice jsem nastoupila v neděli, v pondělí výkon a ve středu domů. Zákrok proběhl v celkové anestezii, hrazeno pojišťovnou. První dvě noci po operaci velmi silné bolesti a to nejsem žádný hypochondr. Teď v to akorát občas cukne.
Dostala jsem haluxovou botku, berle takže chůze možná po patě bez došlapu na
přednoží. Vyndání stehů bude14 dní po výkonu. Předpokládaná PN cca 6-7týdnů. V práci jsem celý den na nohou.
Ahoj všem,
hodně jsem si tu pročítala diskuze, tak přihodím svou zkušenost. Halux pravé nohy mám roky, ale asi ne tak jako ostatní, mám hypermobilní klouby a propadlou klenbu, vlastně na první pohled můj Halux nevypadal tak hrozně, moje noha ve vzduchu ušla, ale když jsem došlápla, tak celé mé chodidlo vždy vypadalo divně…bez tvaru, široké a prsty tlusté, jak kdybych v nich neměla ani klouby. Na operaci jsem dostala kvůli bolestem - ne haluxu - ale palec se vychýlil natolik z osy, že jsem chodila po kůstkách, které nejsou určené k zátěži a zlomily se mi.
Operace - 18.2., vyndání zlomených kůstek a narovnání - v noze mam titanovou dlahu a 5 šroubů. Plná narkóza, v nemocnici dali do mě vše možné na bolest vč. opiátů, domů jsem nafasovala Novalgin, s kterým bych si opravdu nevystačila. Dělám v nemocnici, tak jsem měla ještě ketonal, který pomohl. Berle a došlap na patu, ale to mě prvních 5 dnu nešlo a bolelo. Nohu mám pořád nahoře, když ji dám dolu, během 10min mi v ni začne úplně hořet. PN - odhaduje na 4 měsíce. Léky na bolest si už dávám jen na noc, ustupovala rychle. Po 14 dnech mi vyndají stehy.
To je zatím má zkušenost a moc mě zajímá - jestli někdo poradí ohledně rehabilitace a kdy budu moci odhodit berle???