Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Taky mám stejný problém. Ortoped mi doporučoval, abych šla na operaci už v osmnácti. A já blbá nešla - no jo, puberta. Teď mám doma malou holčičku a díky palcům bych nešla ani na pedikůru
Díky své blbosti mám teď smůlu.
Vbočený pale je šikmé, neboli vbočené postavení palce u nohy, které je ve většině případů způsobené plochou nohou. Dojde k vybočení první nártní kosti a chodidlo se rozšíří. Nejde jen o estetickou vadu pacienti pociťují bolest a noha se nevejde do normální obuvi. Pokud neproběhne včasná korekce deformity, může dojít k opotředení kloubu(artóze) vznikají deformity dalších prstů a chůze se stává čím dál bolestivější. Je-li vbočený palec ještě hybný doporučuji korekční bandáž. Vhodná ortopedická vložka spolu s touto bandáží zpravidla poskytne úlevu. M. Ságl ORTOP-ortopedická protetika Plzeň
Ahoj, jsem dva dny po operaci obou kloubů. Musim říct, že podruhý už bych do toho nešla. Je to šílená bolest. Říkali, že budu moc chodit o berlích. V žádnym případě. Jsem ale ráda, že to mám za sebou a doufám, že to pomůže. Jinak vzhledově, už to snad nebude bolet a budu si moc koupit normální boty. Ale jestli do toho půjdeš, tak počítej s tím, že pěkně zkusíš.
Dobrý večer.
Jsem po operaci pátý den. Moje potíže byly nepříjemné, ale né tak drastické. Na tuhle operaci jsem se odhodlala z více důvodů. Pracuju jako pedikérka a manikérka. Nevzhledností palce to jen začíná. Stále se to zhoršuje né jen po estetické stránce, ale přidávají se i bolesti. Neníčí vás to jen když chcete dobře vypadat a vzít si lodičky, ale i když sportujete a nemůžete sehnat ani sportovní obuv. Kloub se degeneruje, začíná artróza, vzniká kladívkový prst, kříží se prsty…(operace je pak náročnější)
Už večer po operaci jsem odskákala
na wc.Asi tři dny jsou bolestivé, ale bolest rychle ustupuje.Doma chodím bosky po patě a je mi už dost dobře.
Jen bych se ráda zeptala, někoho kdo má zkušenost…dost mi křupe v palci a jsem z toho trochu nervózní…je to normální
?
Mám tři dny po operaci - náhradě kloubu. Je to v pohodě, pomáhám si berlema, noha je ve specialní papučce, došlapuje se jen na patu. Než jsem se k operaci odhodlala, trvalo to rok, rehabilitace atd. Jenže ve finále už žádné podpatky, delší chuze i v pohodlných botách byl problem. Rozhodně doporučuju řešit co nejdříve. Pooperační bolest je normální, první noc v nemocnici pomůžou nějakými medikamenty, druhý den po zákroku jsem šla domů s nafasovanými prášky od bolesti, vůbec je ale neberu. Nohu jen mažu mastí proti otokům a tu a tam leduju.
Dobrý den, mám druhý den po operaci halluxu na pravé noze. Nechala jsem si to dělat v lokální anestezii z důvodu kojení. Mám 6ti měsíční holčičku a nechtěla jsem přestat kojit. Operaci mi provedli v úterý v 11:30 a ve 14:30 jsem odcházela z nemocnice domů
Musím ale říct, že v lokální anestezii bych to už nikdy nepodstoupila!!! Bylo to strašný, nejen, že celou dobu posloucháte to sekání a broušení nebo co to tam dělal, ale nejprve mi to umrtvili, ale bohužel málo, pak řízl a já to cítila, no děs, večer jsem doma ani nemohla usnout, pořád jsem slyšela dokola to sekání a šel mi mráz po zádech. Jinak po operaci to až zas tak moc nebolelo, chvíli jsem ledovala a pak mi píchli nějaká analgetika na cestu domů a já jela. Po zbytek dne jsem jen ležela s nohou nahoře a druhý den už jsem poletovala po bytě po patě a boku nohy. Takže pokud nemusíte, tak lokálně néééééééé!!!
Ahoj, před týdnem jsem byla byla na operaci haluxů obou nohou v celkové narkoze. Příští týden mám jít na vyndání stehů. Ještě mě čeká vyndavání drátů, tak bych se chtěla zeptat, jestli s tím někdo nemáte zkušenosti a kdy se vyndavají a jestli se to nějak umrtvuje. Děkuji za odp.
Taky jsem týden po operaci a byla jsem v Motole, začínám chodit po patě a jde to, je pravda že první den po opraci ta bolest byla velká, ale každý další den už se dal přirovnat k bolestem v pevné botě, čeká mě taky druhá noha a jsem ráda že jsem do toho šla, měla jsem už kladívkové prsty a sborcenou klenbu a nevešla se do bot a když tak jsem musela nosit obuv i o tři čísla větší. prsty mě skrátili a klenbu vypodložili kdo se bojí tak vážně nemá čeho je lepší pár dní bolesti než trpět čím dál víc
Dobrý den, minulý týden mi vyndavali drát. Neumrtvuje se to, ale nemějte vůbec strach, vůbec to nebolí, měla jsem z toho strach a byla jsem velmi mile překvapená, ani to neucítíte ![]()
Dobrý den, před měsícem jsem byla na operaci vbočeného palce v nemocnici v Klatovech a vřele doporučuji!! Je mi 22 let a vbočený palec mám už od dětství. Navštívila jsem spoustu ortopedů a některý mě přesvědčoval ať nikam nechodím, některý zase, že mám jít na operaci zastaralým způsobem. Dostala jsem se k panu doktorovi Gogelovi do Strakonic a musím říct, že to je doktor na správném místě! Vše mi vysvětlil a doporučil mi nemocnici v Klatovech. Tam jsem se objednala na ortopedii, ještě jednou jsme vše probrali a objednali mě na operaci. Měla jsem ze zákroku strach, protože mě každý děsil, jak je to strašně bolestivé a že už by na to nikdy nešel. Klatovská nemocnice mě velmi příjemně překvapila, takhle milé a ochotné sestřičky jsem ještě nikde nepotkala. Výborný přístup. Dostala jsem injekci do páteře, sice jsem všechno slyšela, ale po operaci mi bylo dobře, po celkové narkoze mi bylo vždy zle a tohle bylo lepší. Po operaci nemůžu říct že by to nějak moc bolelo, úplně v pohodě. Druhý den mi to dali do sádry a jela jsem domu. Po týdnu mi vyndali stehy a po měsíci drát. Vše bez komplikací. Dnes mám měsíc po operaci a cítím se skvěle, na nohu mohu šlapat na boční část a dostala jsem takovou speciální botu se kterou se chodí parádně! Tak pokud se na takový zákrok chystáte, doporučuji nemocnici v Klatovech!
Já jsem po operaci od 22.10. Mně doporučili anestezii tzv.foot bloku. Nohy se umrtví třemi vpichy cca nad kotníkem a pak mě jen uspali. Až když jse mměla nohy zavázané, mě vzbudili. Úplně super, nic jsem neslyšela, a tím, že se nejednalo o narkózu, špatně mi taky nebylo. Jsem už doma v pohodě, jen to chození 5 týdnů po patách a malíkové hraně bude dlouhé. Ale zvládám to bez berlí a jsem spokojená, že mám obě nohy najednou.
![]()
Dobrý den, já jako fyzioterapeutka doporučuji určitě nejprve zkusit zlepšit stav nohou cvičením. Plochá noha a tím i vbočené palce jsou způsobené postavením pánve a kyčelních kloubů. Pokud pak bolesti přetrvávají a cvičení nepomáhá, tak bych teprve uvažovala o operaci. Výsledek je někdy dobrý a pacient je spokojený, jindy zase horší a nožky bolí stejně jak před operací. Pokud bych mohla doporučit, tak na nožku výborně funguje koncept Spiraldynamik. ![]()
Vybočený palec u nohy - operace
Ahoj,
tento týden ve středu jsem měla nastoupit do nemocnice na operaci vybočeného palce u levé nohy - operace.
V nemocnici mi řekli, že mi kost vedoucí od palce zlomí a narovnají, výčnělek useknou a na nártu pod prostředními prsty (kvůli klenbě nohy) mi dají dva šrouby. Operace se provádí s lokálním umrtvením a po operaci nedávají sádru, chodí se o berlích.
Zapomněla jsem se zeptat, kdy mi šrouby vyndají nebo jestli mi zůstanou déle v noze.
Dostala jsem strach a operaci odřekla.
Chci se zeptat jaké máte zkušenosti s operací vybočeného palce a se šrouby v noze?
Tak me opetace haluxu ceka ve ctvrtek jsem stoho nervozni
nekdo pise ze to boli jiny ze ne tak nevim na co se pripravyt
a jak dlouho jste byli v nemocnici?
Krásný den přeji, děvčata. Tady to vypadá, jako by kluci neměli nohy. Jsem po operaci 18.11,2015 a cítím se dobře. Operaci mi dělali při částečném umrtvení, obroušení-snesení-kloubu palce, následně vyříznutí klínu v kloubu, srovnání a zajištění drátem, pak zkrácení vedlejšího prstu, aby nepřečníval. Pozorně jsem operaci poslouchal-dívat se mi nedovolili- a kontroloval jsem, zda postupují podle internetu. První noc mi injekce nestačila, takže to trochu bolelo, ale potom už pohoda. Druhý den po operaci jsem šel domů a z plata proti bolesti ubyli dva prášky. Včera jsem byl na zbytku stehů a zároven mi ortopéd vytáhl drát, který už stejně koukal 5 cm. Chodím zatím o berlích, zatěžuji pomalu palec, rehabilitaci jsem neměl před ani po operaci. Bude asi hodně záležet, jak budu palec rozcvičovat a nepovolit i když to nebude zrovna příjemné. Klidné a spokojené předvánoční dny, úspěchy při pečení cukroví a hlavně nohy aby chodily a nezlobily přeje mečík.