Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojíček, moc dobře vím o čem mluvíš.
Já jsem právě těhotná a pp se mi ve velkém vrátili.
Jak si to měla v těhotenství?
Mám ji už tři roky, nic moc, potvora. Pokud něco, napiš SZ, veřejně sem psát nic nebudu…
Zuzaa píše:
Mám ji už tři roky, nic moc, potvora. Pokud něco, napiš SZ, veřejně sem psát nic nebudu…
Ahoj holky, taky vím co to je. Berete AD? Já jo, ale už jen čvrtinku toho co jsem měla před tím. Půl roku po yvsazení to bylo ok, ale začalo se mi to trochu vracet, a jelikož plánuji miminko, začala jsem je brát znovu, abych byla v těhotenství už dobře nastavená a nemusela je začínav v těh.
Já jsem PP naštěstí podchytila včas, takže jsem v pohodě, ale budu mít k tomu asi do srmrti sklony. Nedokážu si předtsvit, že bych stavy panikdy třeba rok, nebo víc! Mě by jeblo
Držte se!
V těhoteství jsem jí měla, ale tak nějak jsem jí zvládala. No vlastně pokaždé jsem dokázala jí zvládnout,pár dní mě bylo divně ale pak se to urovnalo. Ale poslední týden mám zavratě, motá se mi hlava a dneska jsem měla asi 5 panických záchvatu. Nevim co to je to točení, jestli od pp nebo od něčeho jiného. Tlakově jsem ok
Už mě i napadlo jet na pohotovost-klasika při panice.
AD neberu.
Ještě k tomu mám takový tlak na stranách krku a u uší nevim jestli to neni od páteře třeba. Dneska jsem tu měla kamarádku, šla jsem si pověsit prádlo. Tam jsem dostala takový záchvat, že jsem popadla koš a lítala po bytě jak cvok a nevěděla co dělat. Kámošce jsem to říkala, ale ona tohle moc nechápe ![]()
Ještě k tomu mám takový tlak na stranách krku a u uší nevim jestli to neni od páteře třeba. Dneska jsem tu měla kamarádku, šla jsem si pověsit prádlo. Tam jsem dostala takový záchvat, že jsem popadla koš a lítala po bytě jak cvok a nevěděla co dělat. Kámošce jsem to říkala, ale ona tohle moc nechápe ![]()
Anonymní píše:
V těhoteství jsem jí měla, ale tak nějak jsem jí zvládala. No vlastně pokaždé jsem dokázala jí zvládnout,pár dní mě bylo divně ale pak se to urovnalo. Ale poslední týden mám zavratě, motá se mi hlava a dneska jsem měla asi 5 panických záchvatu. Nevim co to je to točení, jestli od pp nebo od něčeho jiného. Tlakově jsem okUž mě i napadlo jet na pohotovost-klasika při panice.AD neberu.
Začni co nejdřív s AD, nemá smysl to oddalovat, čím dřív, tím lépe se z toho dostaneš…mě to pomohly nejvíc ze všeho. Nemyslím ale léky tipu Neurol, Rivotril, lexaurin, to nejsou AD. A některé AD se můžou používat i v době kojení, a hlavně psychika maminky nejdůležitější!:)
Nejhorší u mě je to, že já nesnesu jakékoliv braní léků. Mě to prostě vadí do sebe cpát nějaké hnusíky
Ale zase bych chtěla mít něco doma abych se dokázala uklidňit. Dneska jsem teda totálně vypsychlá jako
A ta úukost jaká při tom že, vždycky mám uplně zmenšený svět-nebo jak to říct.
![]()
Ale jedině ten „hnusík“ Ti může fakt pomoct, a to třeba i trvale. Jak bych to jen vysvětlila:)Ve tvé mozku se vytváří serotonin (hormon dobré nálady), a lidem s PP se přestane vytvářet ve správném množství, a AD 3. generace, umí znovu tenhle proces nastartovat. Je to problém v mozku-porucha, a pochybuju, že by se dala vyléčit jinak než braním AD, spojenou nejlíp s terapií. Všechno ostatní ti může pomoci jen jednorázově, bohužel je to tak. Zkus o tom trošku popřemýšlet, a zahoď své ego, vždyť jde o tvoji pychiku, která zasahuje do celého tvého života!(a o ostatním) A jestli budeš mít záchvaty paniky i venku, třeba v dopravním prosředku, tak tě to začne pěkně omezovat, a začneš se stranit vůbec lidí, protože z toho velice pěkně vzniká i sociální fobie, aforafobie atd. Hodně síly k překonání přeji! ![]()
Máš pravdu, máš naprostou pravdu a pěkně si to vysvětlila, děkuju moc. A za kým bych teda měla zajít? Ta obvoďákem? ![]()
Anonymní píše:
Máš pravdu, máš naprostou pravdu a pěkně si to vysvětlila, děkuju moc. A za kým bych teda měla zajít? Ta obvoďákem?
To můžeš taky, ale doktorka mě řekla, že jsem mohla jít rovnou na psychiatrii. Záleží na Tvých možnostech, kam budeš moci:) Tam jim vše vysvětlíš, a pravděpodobně Ti lékař nasadí správné AD a doporučí i terapii, kterou nemusíš platit:) Je to dobrá věc, člověk si tam hodně věcí ujasní.
Jinak co se týče nasazováni AD, tak je dobré vědět, že účinek nastupuje třeba až za 2 až 3 týdny, tak je třeba to vydržet, protože ze začátku se Ti stavy můžou zhoršit,(ale to je právě dobře, tzn. že to účinkuje jak má) proto Ti doktor napíše asi aji ten Neurol, jako takovou berličku, než to zabere:)Jinak teda můžu říct, že opravdu úplně normálně a v pohodě jsem se začala cítit tak za dva měsíce. Jee to byla úleva:)Je to neuvěřitelný, jak mě to pomohlo, a vlastně změnilo a spravilo myšlení. Takový ty černý myšlenky mě už nenapdají:) Kdyby Tě ještě něco zajímalo, klidně mi napiš:)
Taky jsem si tím peklem prošla, měla jsem generalizovanou PP a spouštěčem byla antikoncepce. Byla jsem přehormonovaná a ten pocit při záchvatu nikomu nepřeji zažít.
AD jsem nezačala brát, dostala jsem se z toho pomocí psychoterapie, ale začla jsem to řešit hned v začátku. Dneska se o mně záchvat občas ,,pokusí,, ale vím jak ho rozdýchat a zvládám to - zatím… ![]()
Je tady někdo kdo má panickou poruchu? Jsem chvilku po porodu a ta můra mě totálně dostala