Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nase je sice drobnejsi na vysku, vahove si myslim ze normal. Strasne me stvalo kdyz tchyne resila a obcas i manzel ze je tlusta. Ale byla hladovec. Davala jsem UM dle toho jak chtela. Ted ji taky celkem dobre. Teda pokud zrovna nejdou zuby. Ale ma rada zeleninu, ovoce. Ziadne pamlsky nekupuji. Je hodne aktivni, motoricky sikovna. Nikdy z ni nejspis nebude takove to dite sama ruka-sama noha. Ale kazde dite je jine. Neřeš kamaradky a okoli a delej jak to vyhovuje vam. Nemusis se nikomu omlouvat a vysvetlovat…
Dekuji za názory. My davame podle davkovani a syn hlady nebreci. Ba naopak nekdy vydrzi i 5h, kdyz tvrde spi.
Me jen zajimalo, jestli „miselinky“ jsou pravidlem nebo nemusi byt.. ![]()
@MickaSonda rozhodne to neni pravidlo. A asi mas prvni, vid? To totiz casem zjistis, ze zadne pravidla u deti nefunguji, kor u jidla ![]()
@MickaSonda píše:
Dekuji za názory. My davame podle davkovani a syn hlady nebreci. Ba naopak nekdy vydrzi i 5h, kdyz tvrde spi.
Me jen zajimalo, jestli „miselinky“ jsou pravidlem nebo nemusi byt..
Je pravidlem, ze všichni maji chytře/nadané/vysoké/ATP. Děti?
Holčička mojí kamarádky byla plně kojená a musím říct, že byla opravdu velký buřtík. Všichni se smáli, že kamarádka má místo mlíka smetanu. Pak začala běhat a je z ní nádherná holčička ![]()
První syn byl plně na um zhruba od dvou měsíců a vyloženě tlustý nebyl nikdy. Faldíky sem tam měl, ale jak začal lozit, později chodit, byl hned jako vyžlátko.
Příspěvek upraven 15.10.17 v 20:30
Moje děti, obě na UM. Nedávala jsem jim nikdy víc, než bylo doporučené dávkování a oba v roce 12 kg a štíhlí nejsou doposud. Kluk 8, holka 3,5 roku. Ale jsou i vysocí oba. Asi po tatínkovi.
@MickaSonda píše:
Me jen zajimalo, jestli „miselinky“ jsou pravidlem nebo nemusi byt..
Ale vzdyt je mu 9tydnu!!Cekaji vas jiste spurty, zuby, separacka…Jeste se budes smat svemu tabulkovemu davkovani. A mimochodem tedy narust vahy, jaky popisujes, odpovida tak 4-5ti mesicnimu diteti, to jsem zvedava, jestli mu davkovani snizis, aby nemel dve bradicky
Ne vazne, tolik to nezer.Me vic nez spekata miminka desi ta, co jim spocitas zebra a nozicky je skoro neunesou.
@MickaSonda píše:
Ahoj maminky,
Rada bych se zeptala tech ktere nekoji(-ly), zda z mimi na UM musi nutne vyrust tlusty valecek? Mam nekojici kamaradky a jejich deti jsou velke, tezke a spekate.. a uz se tesi na nas, jak bude muj syn taky tlustej „protoze je na UM“
Tyto kamosky nedodrzuji předepsane davkovani. Davaji detem i 7-8 davek denne.. ale o 30 ml min nez maji dostat. Nekdy i po 2,5 h.. (???) Ja se drzim davkovani 5× denne. I dr to schvaluje. Syn 9 t ma 6000g. Narodil se 4200gDiky predem za postrehy!
Dávala jsme dle toho jak chtěla, já vlastně ani netuším, jaké mělo být dávkování. Jedla co 2- 3h, ve dne v noci, vypila ale vždy max 120ml(a to až tak od roka), jinak tak 80ml).Dcera je velká, větší než ostatní děti, ale ne tlustá. Je velká po nás, takže se nám do tabulky nevešla nikdy, i když je pravda, že poslední rok se to srovnává. Teď má dcera 4 a 3/4 a aktuálně ca 116cm a 20kg. V roce měla 11,5kg, v 8 týdnech necelých 5kg, porodní váha 3,4kg.
Ono některé maminy, co to dávkují „podle potřeb dítěte“ to s tou UM prostě přehánějí. Známá měla utkvělou představu, že její syn je hladový, v roce měl 15kg a teď ve třech letech má 23kg
. Pořád má utkvělou představu, že je hladový, protože je „nejedlík“ ![]()
Haha ja se ptala, jestli je pravidlo, ze deti na UM jsou vetsi, tezsi a faldikatejsi, nez ty kojene
nechapu, na co ostatni reagujete
sveho syna budu milovat at bude tlustej nebo hubenej
zajimaly me vase zkusenosti. Dekuji ![]()
A taky svýmu děcku budeš nadávat do špekounů a podobně? ![]()
Tohle by si tvé kamarádky měly přečíst.
Raději synovi 2-3 dávky uber. Aby jsi z něj neměla “mišelinka” ![]()
A ve 2měs 6kg?
hmm, to má k tomu tlustýmu válci dost dobře nakročeno…
Žádná pravidla nejsou. Plně kojený kluk v rodině v půl roce 11 kg, teď mu jsou tři a pořád je to „kousek“. Podotýkám, že jeho matka je eko bio vegan teroristka.
Naše nikdy nekojená dcera v půl roce 8,5kg, naše strava je naprosto konvenční a od roka je to vyžle. ![]()
@Šmoulice píše:
@MickaSondaA taky svýmu děcku budeš nadávat do špekounů a podobně?
Raději synovi 2-3 dávky uber. Aby jsi z něj neměla “mišelinka”
Tohle by si tvé kamarádky měly přečíst.
Jezkovy oci tak se jen pta ne? Ma prvni dite tak nevi…
Jinak zakladatelko 4 deti- vsechny na UM od tri mesicu. Kazde si pribiralo jinak. Ja teda davala po tech 3-4hodinach. Stacilo jim to. Nekdy vypily vse, nekdy ne. Nektere pilo vic, jine min. Jako mimino byl spekaty jen ten prvni. Dnes mu lezou zebra
u UM je dulezite kolik vypiji za den - melo by to byt do 150 ml na kilo vahy. Takze klidne muzou davat treba 7×denne mensi davky…
Já teda nevím, ale podle mě jsou skoro všechny děti do roka takový hezky špekatý
já tedy i když jsem kojila a pak přešla na um, tak se na tom nic nezměnilo, malá, ikdyž byla dle tabulek ukázková, tak měla faldíky a mléko jsem jí dávala dle její potřeby. Pak když ty děti začnou chodit, tak to výlitají, zase bych to nehrotila.