Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
prosím o radu. Dá se nějak předejít záchvatu laryngitidi.
Mám 4,5měsíčního chlapečka.Dnes jsme si domů přivezli kortikoidové čípky Rectodelt a vypadá to, že se u nás rozjíždí laryngitda.
Rýma, štěkavý kašel a sípaní..
Jsem úplně na nervy.
V hlavě mám jen číslo 155.
V 15h jdeme ještě jednou k dr.aby ho zkoukla ale začíná víc kašlat. Ráno jsem s dr.mluvila po telefonu a od té doby se kašel zhoršil.
Co můžu udělat aby bylo lépe.
Mám puštěný zvlhčovač,na topení mokré ručníky, odpoledne koupím inhalátor a budeme ještě inhalovat…můžu ještě něco udělat?
Děkuji
Hanka
Můj syn měl laryngitidu dvakrát, naštěstí až starší, v roce a půl a ve 2 a půl letech. Stejně jsme ale byli v nemocnici, doma se dusil, kortikoidové čípky nepomohly, musel dostávat v nemocnici injekce.
Navíc se k tomu jednou synovi přidal ještě v krku nějaký bacil, tak musel dostat v nemocnici i ATB.
Jako první pomoc se doporučuje obléct dítě a vyjít do chladna, na mráz, v létě strčit hlavu do ledničky - to jako vážně.
Ve 4 měsících by neváhala ani kdykoliv během noci s dítětem jet do nemocnice - i když to ráno, odpoledne, nebylo tak hrozné. Hrozí totiž komplikace, zánět hrtanové příklopky, který je velmi nebezpečný a dítě se může udusit.
Sami dr. říkali, že stav se může měnit z hodiny na hodinu.
Přeju, ať je malý brzy v pořádku.
A předejít se tomu nedá, laryngitida je virové onemocnění, lítá to ve vzduchu. Dá se jen ulevit dodržování výše uvedených opatření.
A stáhnout topení. V místnosti by mělo být kolem 19 stupňů.
https://www.emimino.cz/…itidi-55117/
třeba tam najdeš ještě něco, co ti pomůže…
Zvlhčovač musí ale být na studenou páru, at neohřívá vzduch, otevři okno, obleč malého. Když se začne dusit, sedni si s ním k oknu zabalení v dece. Nikdy u nás na čípky nedošlo, ale dr říkala, že je někdy lepší než to dítě stresovat dušením, protože ono se začne bát, co se to děje, že se nemůže nadechnout a při pláči se to ještě zhorší…
Když bude nejhůř a malý se ti začne opravdu dusit, neváhej a dej mu čípek. Ale ono je někdy dost těžké odhadnout, kdy přichází ten okamžik… nejhorší jsou první dvě noci, pak začne dítě odkašlávat, dávej sirup na odhlenění a bude se to lepšit. Většinou ještě přijde rýma.
držím palce, zkus si projít tu diskuzi nebo ještě pohledat, je jich tam myslím více a určitě něco najdeš.
Ještě mě napadá zvednout postýlku, ať má hlavičku výš než tělíčko. To nám řekli v nemocnici, když měl náš klučík záchvat Laryngitidy.
Přeji, ať je malému brzy líp ![]()
Ahojky,
tak nakonec to dopadlo dobře a žádný záchvat se nekonal. Ve čtvrtek v 15h jsme byli ještě u dr.Ta nám doporučila ať dáme na noc půlku čípku.Řekla mi že malému to neublíží a že po něm by záchvat přijít neměl, kdyby ale přišel mám dát hned celý čípek a volat záchranku. Je mu přece jen 4,5měsíce…
Nakonec jsem tedy dala půlku čípku, protože malý sýpal a jak měla fakt strach.
Ráno bylo vše lepší. Začal odkašlávat…kašle jak dospělý chlap ale po inhalacích se to zlepšilo a dnes už to vypadá, že bude dobře:-)
Děkuji všem za rady.
Hanka