Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky.chci se zeptat zada se nějak poznat ze „príjde“ laryngitidovy zachvat. Třeba že dítě více kašle nebo tak. děkuji za odpovdi
Já to na klukách poznám. Přes den jim teče hodně z nosu, kýchají a mají hodně suchý kašel. Pak to v noci přijde. Ale u nás máme laringitidu velmi často. Prakticky každá velká rýma k ní spěje.
Děkuju za odpověd. a Podle toho co píšeš tak to dneska večer příjde. ach jo ![]()
tak já nevím, jestli nemáš spíš na mysli epiglotitidu, neboli otok hrtanové příklopky, která je právě dost nebezpečná
A ta se dopředu poznat nedá, může přijít během chviličky
Jinak dobrý je studený vzduch a obecně nemít doma přetopeno a suchý vzduch (ale vlhký). A hodně tekutin
Jinak u nás náběh na laryngitidu (a nebavím se o tom, kdy je třeba čípek - to je ta epiglotitida) se vyznačuje suchým dráždivým kašlem. Je to takovej protivnej kašel, kdy z něj bolí v oblasti krku a o kousek níž (tuším průdušnice?)
Ve čtvrtek v noci jsme jeli na pohotovost protože malej z ničeho nic začal sýpat a štěkavě kašlat a pak nemohl dýchat. a tam nám řekli ze má akutní laryn. dali nám čípek. a jeden nám dali domů a řekli co a jak dělat kdyby to zase přišlo. tak jsem jen chtěla vědět zda se to dá nějak poznat. A podle toho co psala Aladina tak večer asi bude veselí
![]()
Gábinko, poznám u mých děti právě tu nebezpečnou laringitýdu. Opravdu poznám.
MNepíšu, že takto se to projevuje u každého, ale naši kluci jí mají xkrát do roka. Na pohotovosti jsme s každým byli jednou. Jinak to zvládáme u otevřeného kna, pomcí aeriusu, stoptussinu nebo holt rectodeltu, když už nic jinéo nezabere.
já fakt doporučuju ten studenej vzduch
U dr jsme byli poprvé, když dostala čípek podruhé (a mi ho dětskej původně ani nechtěl dát), takjsme to zvládli doma. Ale jinak se hodně radí nabalit dítě a jít s ním k oknu/ven/před mrazák
Sama chodím k oknu, pokud se mi přitíží
Ale nutně k tomu akt nemusí dojít. Vlhčete vzduch, dávejte hodně pít.
Sýpat a štěkat ti dítko může i přes den i v noci. Ale vyloženě k záchvatům dochází spíš v noci. Když dítko leží.
Jo a taky je dobrý stavět rýmu - u nás. Nějakej nasivin nebo něco takovýho. A vůbec na rýmu a tu sliznici sinupret.
Ale jak ti dítko sýpe víc a víc a ještě jsi to nezažila - až už ti to opravdu nedá, skončíš na pohotovosti.
hodně pít dávám. a vlhký vzduch taky dělám. ale když to příjde tak jako první se má jít na čerství vzduch ale když ten nezabere tak pak hold te rectodelt.
Otevřený okno je sice fajn, ale venku není mráz. Takže je lepší otevřený mrazák. Dítě by v noci mělo mít hodně vlhký a chladný vzduch a hlavu hdně nahoře.
Aladina píše:
Gábinko, poznám u mých děti právě tu nebezpečnou laringitýdu. Opravdu poznám.
MNepíšu, že takto se to projevuje u každého, ale naši kluci jí mají xkrát do roka. Na pohotovosti jsme s každým byli jednou. Jinak to zvládáme u otevřeného kna, pomcí aeriusu, stoptussinu nebo holt rectodeltu, když už nic jinéo nezabere.
netvrdím, že nepoznáš a že to je podle mě ani já:) Jestli jo, tak se omlouvám za špatnou formulaci.
Jen jsem poopravila, že to nebezpečný je epiglotitida (resp. neopravila jsem to já, takhle jsem byla u dr poučena já a že je častěji po té laryngitiě, ale obecně tomu většina říká laryngitida
)
Naštěstí u dětí to nemáme tak často (u mladší to je spíš astma), spíš jsem měla tu „kliku“ já
Ale určitě netvrdím, že to je jen podle mě, to fakt není ![]()
No ať tak či onak, ať to začne jakkoliv…tohle by nemělo mít žádný dítě, je to vopruz pro všechny strany ![]()
no ve čtvrtek jsme to zažili poprvé a byl to hrozný šok. ted aspon vím co dělat ale před tím jsem nevěděla co malýmu je. Pořád jsem myslela že něco spolknul a že mu to vadí v krku . když to bylo pořád horší tak jsme jeli