Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, máte, prosím, někdo zkušenost s hydronefrozou a následnou operací?. Ve 20 týdnu těhu zjistili, že malý má hydronefrozu. Bohužel se mu to nesrovnalo a vypadá to, že po novém roce půjdeme na operaci. Nyní mu táhne na 8 měsíc. Mám o něj strach až ho uspí a jaká bude rekonvalescence. Díky za případné odpovědi.
tady o tom moc neni muj malicky ma zatim jen zvetsene ledvinove panvicky ale zkus www.modrykonik.cz takm je cela sizkuse posimal adresu
díky moc … malej měl oboustranou a jedna strana se mu srovnala a druhá je stejná roste to s ním, takže někde v tom kanálku bude přepážka a proto se pánvička tolik rozšířila. ještě jednou díky jdu se tam juknout a přeji vám ať se to srovná ![]()
Kamik4411 píše:Kamikmoje holcicka se narodila s dilataci duteho systemu (rozsireni ledvinove panvicky- vlevo vice) Dr. me hned po porodu postrasila s moznymi komplikacemi, od zanetu moc cest a ledvin az po operaci… Chodili jsme kazde 3 mesice na kontrolu, pak 2× rocne, pak 1× rocne a ted je nasi slecne 14let a na kontrolu jdeme jednou za 2 roky. Nalez je stejny- nikdy se rozsireni nemuze „zlepsit“, ale jak pises roste s ditkem- jak roste ledvina je jasne, ze rozsireni zustava- takto me poucil prednosta v detske FN. Dcera v 10ti mes. podstoupila vysetreni kontrastni latkou(ambulantne,pri vedomi, pouze byla zklidnena kapkami), kde se zobrazila cela vylucovaci soustava, aby zjistili lekari pripadnou prekazku nebo zuzeni v mocovodu(jak pises i ty). No a od te doby chodime jen na ultrazvuky. Podotykam, ze nikdy nemela zanet moc. mechyre, moc.cest ani ledvin!!! a to jsem byla vazne tak vystrasena, ze coby miminko jsme pri kazde teplote museli do nemocnice na moc a krev, jestli se nejedna o zanet. Drzim pesticky, at chlapecek na operaci nemusi a jste pak jen preventivne sledovani jako my. Omlouvam se za elaborat
díky moc … malej měl oboustranou a jedna strana se mu srovnala a druhá je stejná roste to s ním, takže někde v tom kanálku bude přepážka a proto se pánvička tolik rozšířila. ještě jednou díky jdu se tam juknout a přeji vám ať se to srovná
teď jdeme 24.11. na scanování (ref.látkou) jaký je průtok a minule jsme měli 200 min. takže pokud se to od minula zhoršilo bude se to řešit hned jinak po tom novém roce. No uvidíme, ale my to určitě zvládneme musíme ![]()
Ahoj,máme stejný problém,stejné vyšetření má syn(16měs)za s sebou 2X.Nyní před měsícem lékaři rozhodli,že bude lepší operace.Honzík má rozšířené moč.cesty na jedné straně je odtok pomalejší a časem to může ledvinu ničit.Takže v dubnu má naplánovanou operaci v Motole a mám velké obavy jak to zvládneme…
u první dcery nám to operovali když jí byly 2 roky dělalo se laparoskopicky, doléčení bylo v pohodě. U druhé dcery teď jí budou 3 roky, to rostlo s ní asi jako u vás, taky nám hrozí operace, ale zatím jak nám po průtocích řekli je to sice hraniční, ale pokud nebude mít zánět, není nutné operovat.Dělají to opravdu jen až je to nutné.Za to nás čeká vyjmutí druhé ledviny, ta je bohužel celá špatná a nefunguje vůbvec, takže hrozí to samé co u první dcery. První dceři začala pánvička tehdy odumírat po zápalu plic, bakterie se dostala i tam, tam to muselo ven, jinak to většinou jen kontrolují a nechávají na pokoji. Tak se neplaš, třeba to vůbec nebude nutné
uvidíš, bude to dobrý, ty močové cesty se pak znormalizují
, hlavně to nebude ničit tu ledvinu, jak ji totiž ničí, strašně to děti bolí, tak je někdy ta operace to lepší zlo ![]()
Jejda,pěkně rychlá reakce..No,my už máme operaci naplánovanou(klasickou)a asi by se musel stát zázrak…na ty moc nevěřím
u mně ten problém zjistili už v těhotenství,ale když se malej narodil tak to byla další hrůza…hned druhý den ho v Pze operovali.Ta vaše ledvinka to také není sranda,ale kamarádka má holčinu a ta má funkci ledvin 11% a 82% a malá je v pohodě,je jí už 10let.Každopádně nic příjemného mít nemocné děti… ![]()
Jojo,díky,tak to prostě je nutné brát jako nejlepší alternativu…Jen ten týden v Motole se asi zblázním,čeká nás to v dubnu.To se nedá nic dělat,tak se měj a holky ať jsou v pohodě ![]()
ono je to vlastně obě omezuje hlavně při sportu a v zimním období, nesmí nastydnout, takže máme haldy funkčního prádla
a nesmí se praštit tam kde je ta zdravá, taky nám to zjistili už v těhu, hned v třetím měsíci, a to čirou náhodou, přešla jsem do Iscare k primáři mrázkovi a hned se mu nezdála, asi je to tím, kolik genetických vad taky denně vidí, hodně nám pomohl a druhou i odrodil aby to bylo hned pod kontrolou. teď třetí je prý v pohodě, tak si oddechl, ale hned od začátku těhu jsme měli vyšetření i s genetikou mraky, nic nechtěl nechat náhodě, přece jen zátěž v rodině, tak ať to všem dopadne dobře držím palečky. ![]()
Nám zjistili hydronefrózu u chlapečka také na 20 tt (oboustranou, 2 stupeň) - nyní jsem 24 týden a ve čtvrtek jdeme na sledování UZ. Držím všechny palečky ať Vám vše dobře dopadne
a malej je jen a jen zdravej, já se toho děsím už nyní. Nikde se o tom moc nepíše a to doktro říkal že to je u kluků velmi běžná vrozená vada.
Dobrý večer, mám chlapečka 5 měsíců. V 21 týdnu těhotenství zjistili ultrazvukem hydronefrózu. Děsily mě operací ještě v bříšku, potom operacemi dítěte hned po narození. Dopadlo to tak, že ve 2 měsíci ho operovali(v Motole), takto malé děti s touto diagnózou neoperují, nebo velice málo. Máme hydro.4 stupně, největší poškození. Malému dělali plastiku močovodu. Od narození jsme na lékách, nemáme žádné očkování.V květnu jdeme na další kontolu.Ledvina se ale bohužel nezměnila ![]()
Dobry den,
rada bych prispela do diskuse a trochu uklidnila ostatni. Syn se narodil v zari 2010, ve 20tt zjistena dilatace ledvinove panvicky na jedne ledvine, ktera se v prubehu tehotenstvi zvetsovala. Po porodu jsme byli odeslani na nefrologii k MUDr. Langerovi - VFN Karlov, ktery konstatoval ohromnou hydronefrozu 4. stupne s nutnosti operace. Dostali jsme udrzovaci davku antibiotik.
Izotopove vysetreni ukazalo vysokou blokaci odvodu moci, ale funkcnost ledviny dobrou 45% vs. 55%.
Operace probehla na zacatku ledna, kdyz byly synovi 4 mesice - team doc. Kocvary urologicka klinika VFN Karlov. V nemocnici jsme byli 14 dni - po operaci je treba cekat min. 10 dni na vyjmuti vyvodu z ledviny. Samozrejme, ze operace nebyla nic prijemneho. Na druhou stranu, po operaci byl maly utlumeny asi 3 dny, ale kojila jsem od prvniho dne, pak uz jsme cekali na vyjmuti vyvodu z ledviny a s malym se dalo manipulovat i s vyvodem. Pristup lekaru a sestricek byl naprosto lidsky a profesionalni.
Vcera jsme byli na pooperacni kontrole a ledvina pry vypada dobre, muzeme vysadit antibiot. zajisteni a prijit na kontrolu za 5 mesicu. Takze doufam, ze to tak vydrzi. Jeste dodavam, ze ockovani jsme dostali normalne i pres antibiotik. zajisteni, to pry nevadi.
Doufam, ze jsem aspon trochu uklidnila ty z vas, co maji obdobny problem.
Dobrý den,
mi jsme hned po narození dostali Unasyn na 2 měsíce(do operace),nyní užíváme Sumetrolím už 3 měsíce.V lednu kontrola nedopadla tak jak jsme čekali, ureter se zmenšil ze 14 mm na 9 po plastice, ale jak jsem již psala ledvina je pořád velice poškozena a zatím se jí podle ultrazvuku neulevilo:-( nechci aby nám ji vzali,ale Mudr.říkal,že je poškozena vývojem v těhotneství.Tak uvidíme ![]()