Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hojulienka píše:
Celu diskusiu som precitala jednym duskom…caka nas tiez operacia hydronefroza 4.st.Velmi by ma potesilo, keby sem napisali mamicky, ktore tu pisali takmer pred piatimi rokmi…samozrejme aj mamicka Lendik co pisala takmer pred rokom…ako sa maju vase deticky? pomohla operacia?
dakujem kazdej mamine co napise svoju skusenost po tych piatich rokoch…
Ahojky… 17.3 to bude rok… co máme po operaci… a mohu říct že se to o 90% zlepšilo. dcera byla ve 22 měs. a mohla jít klidně na 4 měs… kdyby to ujistili dříve… Nooo ale už to máme za sebou a je to hlavní…
Ahoj, nenašla jsem žádné vlákno týkající se ureterokély, ta píšu sem. Mám syna, 7 měsíců a čeká ho operace. Nevite někdo, jak dlouho operace trvá? Jak dlouhý je pobyt ve nemocnici? Proste aspoň něco k této vadě? ![]()
@LJanuary Ahojky mala mela ureterokelu v močaků…operace byla pres mocovou trubici a trvala cca 2hod ![]()
Ahoj, malemu ted v 6ti letech skoro nasly, ze ma rozsireni ledvinove panvicky cca 4-5cm..moc mi o tom toho doktori nerekli, jen, ze je to docela velke. Jsme u dr Kouby v Plzni. Maly je objednany za mesic na urografii. Nevite někdo aktualne, kdo je na tohle dobry? Klidne s malym zajedeme do Prahy nebo nekam jinam..Predpokladam, ze mu hrozi plastika. Mate někdo zkusenosti jak operace a rekonvalescence probiha? V zari bude nastupovat do první tridy, mam obavu, aby se to vůbec do te doby stihlo. Byli jsme zatím jen dvakrát na sonu a to uz je od zacatku rijna..Diky
Ahoj, my byli u MUDr. Kočvary v Praze na Karlově. Je to opravdu vyhlášený profesionál, na tohle se specializuje, můžu jedině doporučit. Ale pokud vím jsou u něj aktuálně dost dlouhé čekací lhůty, nicméně bych to zkusila. Ohledně průběhu operace jsou příspěvky na začátku diskuze, já byla se synem, když byl mimino, takže to se asi bude lišit.
Ahoj, narazila jsem na Vaši diskuzi.. Můžu se zeptat. Mám 3,5 měsíčního chlapečka 💓 a máme Dilataci ledvinové pánvičky.. Zjistili nám to v porodnici a teď ve 3,5 měsících se mu to zhoršilo.. A posílají nás do nefrologicke poradny. Můžete mi poradit.. Zde píši jaké měl hodnoty v porodnici a teď ve 3,5 měsících.. Když mu dělali UZ v porodnici měl hodnoty: vlevo panvicka 6mm, kalichy do 2mm a v právo nedilatovano. Teď ve 3,5 měsících měl : ledviny jsou normální velikosti a echostruktury, pánvička vpravo š. 15×10mm, kalichy do 6mm, vlevo panvicka š 8mm, kalichy do 4 mm…
Pořádně mi k tomu nikdo nic neřekl, jen, že je to dilatace 2. Stupně…
můžete me někdo uklidnit.. ![]()
Dilatace II. st. bez porušení ledvinné kůry není nic strašného, navíc močový systém u některých dětí zraje pomaleji. Taky hodně záleží na kvalitě ultrazvukového přístroje, u nás každý lékař viděl jiné hodnoty. Zatím nemá cenu dělat žádné předčasné závěry, počkej na nefrologickou poradnu. Prošli jsme si něčím podobným, dilatace III. st. a čekání na první nefrologický ultrazvuk byl stres. Nakonec se to upravilo samo i bez operace.
Ahoj holky, pročítám tady různé diskuze a vaše příběhy. I nám byla ve 22 tt zjištěna hydronefroza ledviny. Teď ve 28 tt zhoršení. Dilatace ledviny 30 mm.. Doktor mi řekl, že po narození se bude muset zavezt stent ale že si myslí, že už ledvinu nezachrání. Stalo se vám to některé? Jsem docela vyděšená ![]()
@Andula.07 ahojky, mužu se zeptat, jak jste nakonec dopadli? Já mám do porodu pres dva týdny a dilatace panvicky se miminku také furt zvětšuje, teď aktuálně asi 25 mm. Porod se prý kvůli tomu dříve vyvolávat nebude, ale mám strach, aby to nějak neposkodilo ledvinku. Prý se to ještě muže srovnat po porodu až se miminko vycura. Rada bych tomu věřila, ale nevím no.
@Campanula33 Ahoj, nevím, jestli tohle je to, co chceš slyšet, ale my nedopadli dobře vůbec. Mohla bych se rozepsat, ale nechci te zbytečně stresovat. Držím palce, ať to u vás dopadne lépe.
@Andula.07 to mě moc mrzí! A podstoupili jste operaci? Tu hydronefrózu jste měli jen na jedné ledvince, že? Mě právě docela štve, že to do porodu nikdo neřeší a pořád se to zvětšuje. I bych byla pro vyvolat porod dříve a začít to nějak řešit.
@Campanula33 Přesně takhle jako ty jsem přemýšlela taky, ale věř mi, že tím nic neurychlis. My byli první rok hospitalizavani opravdu velmi částo. Malý má za sebou 2 x pyeloplastiku ledviny a 2 x zavedení nefrostomie. Hadicku z ledviny musel mít 10 měsíců nonstop. Do toho prodělal zánět ledviny, takže 15 dní na kapacky. Antibiotika bral nonstop 15 měsíců (od narození téměř do teď) Zajišťovací dávky proti infekcím. Taky jsme to měli jen na jedné ledvine. Každopádně já četla, že se to někomu opravdu ztratí, takže zkus věřit tomu. ![]()
@Andula.07 moc děkuji. Asi to teď musím vypustit s tím, že to já bohužel nijak neovlivním. Je mi líto, čím vším si musel váš malý projít. Kéž by to alespoň pomohlo. Jestli Ti to nebude vadit, tak bych Ti pak soukromě napsala po porodu, až budu vědět víc.
@Campanula33 jasně klidně se ozvi pro bližší info a můžu Ti kdyztak poradit i doktora, ale doufám že to nebude potřeba. Vypust to teď z hlavy a neboj se.. Náš malý se narodil předčasně 34 tt a ledvinka se začala řešit až 37 tt. Opravdu se nedá nic urychlit. Hodně štěstí ![]()