Topení v paneláku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
185
25.10.22 19:12

Topení v paneláku

Zdravím, rada bych se zeptala jak topíte v zimě hlavně v paneláku, byt je prostřední takže ze všech stran sousedi … Když jsem žila s babi tak ta měla přetopeno a mohlo se chodit v kraťasech. Mě nevadí mít tepláky a třeba mikinu nebo zalést pod deku. Protože přetopeno úplně nemusím (hned mě pak bolí hlava i když vyvětrám a hlavně musím zmínit to, ze jsem strašný zmrzlík. ) Jde mi hlavně o to zda necháváte běžet topení třeba neustále na 2 nebo na 3. a nebo vypínáte topení a až když cítíte chladno tak ho chvilku zapnete. S manželem jsme vždy zapnuli topení až když jsme přišli z práce tak na chvíli, když se místnost zahrála a bylo fajn vypnuli jsme to… v ložnici jsme topily jen přes noc a na 2,přes den vypnuto když tam člověk není.… místnost kde zatím není nic tak tam netopime vůbec…Nepotřebuji šetřit za každou cenu, ale jde mi o to co je šetrnější a hlavně i aby nevznikala plíseň. Jinak stoupačky taky trochu vytapí …

Příspěvek upraven 26.10.22 v 16:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2002
25.10.22 19:24

Většinou zatopime třeba na 20 minut, když vymrzneme v zimě někde na výletě, ale jinak vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
25.10.22 19:29

@Micilin a problémy s plísní v bytě nemáte? My jsme s tím jeden čas bojovali ale asi tom ze jsme málo větrali kvůli sousedovi kterému smrtelná strašně tráva na balkoně …. Musím “zaťukat” ale letos jsme mohli větrat a můžeme zatím normálně tak si říkám ze by to mohlo býtetos bez potizi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6414
25.10.22 19:38

Tak asi záleží na tom, na kolik stupňů chcete mít vytopeno. My topíme na 22 stupňů, v ložnici máme tak 20, v koupelně ráno a večer na víc stupňů, v kuchyni netopíme. Topení je nastavené na teplotu, takže se zapíná a vypíná samo, rozhodně tím pořád nekroutíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
25.10.22 19:46

Topeni mam na max porad. Mame v baraku kotel se samoregulaci.
Vetram porad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24750
25.10.22 19:47

Na bytě nám říkal kdysi topenář, že se protopí daleko méně, když to necháš pořád jen temperovat na dvojku, než vypínat a pak nárazově zapínat na pětku (myšleno denně/obden)… mám tu ložnici, chodby a kuchyni na dvojku a obývák+pokojíček na trojku, stačí to, je tu cca 21C… jde o cihlový byt, ostatní byty jsou pod námi, nad námi a jedna strana sousedí.. druhá je volná a ta se zateplovala předloni, protože ten boční štít byl ledový jak prase..
kámoška co bydlí mezi byty netopila nikdy skoro vůbec, protože ji „vytopili“ sousedi, zapínala jen obývák, kuchyni a ložnici až když venku brutálně mrzlo :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
25.10.22 19:47

Bydlím v přízemí, v ložnici netopím nikdy, jen tam spím, tak nač tam topit, dost na tom, že jsou tam trubky topení, letos v obýváku zatím netopím, teplota se pohybuje mezi 19 a 21,5 °C, investovala jsem kopec peněz do koberce, ať mi není zima od nohou

když jsem bydlela v bytě, co měl všude okolo byty, tak jsem nemohla topit vůbec, protože bych chcípla vedrem a to jsem spíš zimomřivá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37121
25.10.22 19:51

My teta nemame klasický panelák, ale cihlový dům, byt máme napůl krajní (z jedné strany jsou sousedi a pod náma sousedka co topí jak o život) a netopim prakticky vůbec, v obýváku mám topení nastavené na dvojku celou zimu, ale to je fakt úplně neznatelné, na dotek je to ledové. Asi záleží jak moc chceš mít doma teplo, já nesnáším pretopeno a v horku se mi dělá špatně :D ale ušetřit neušetříme, ono se ta spotřeba za teplo rozpočítá na celý barák, takže já ušetřím za nás, ale stejně platím za sousedy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
25.10.22 19:51

Taky skoro vůbec netopíme, občas teda děti v pokojíku, který maj na sever, ale to jenom párkrát za sezónu a na pár hodin. Letos to nezapnem asi vůbec. :lol: Zimu doma nemáme, barák je dobře zateplenej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
25.10.22 19:53
@Kriss Tina píše:
My teta nemame klasický panelák, ale cihlový dům, byt máme napůl krajní (z jedné strany jsou sousedi a pod náma sousedka co topí jak o život) a netopim prakticky vůbec, v obýváku mám topení nastavené na dvojku celou zimu, ale to je fakt úplně neznatelné, na dotek je to ledové. Asi záleží jak moc chceš mít doma teplo, já nesnáším pretopeno a v horku se mi dělá špatně :D ale ušetřit neušetříme, ono se ta spotřeba za teplo rozpočítá na celý barák, takže já ušetřím za nás, ale stejně platím za sousedy.

Přesně. Já loni zaplatila za teplo asi 9,5 tisíce, i když jsem topení skoro nezapla.
Jo a plíseň teda nikde nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
25.10.22 19:54

V prostředním bytě v paneláku jsme netopili vůbec (ani když ještě nebyl zateplený a neměl nová okna). Prakticky celoročně jsme v noci v ložnici větrali na otevřenou ventilačku. Po rekonstrukci topení nešlo úplně vypnout, termostatické hlavice byly nastaveny na minimalní teplotu 16stupňů, ale měla jsem je zakryté, co to šlo, i přes to se při otevřeném okně někdy topení sepnulo. Byt vytápěly dostatečně stoupačky, i v zimě jsme tam měli neustále 19-20 stupňů, což je za mě tak akorát. Plíseń nebyla žadná, ale vím, že s ní docela bojovaly krajní byty, po zateplení se to snad u nich zlepšilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24584
25.10.22 20:11

V ložnici netopíme vůbec a v noci máme otevřenou ventilačku i v zimě. Jinak necháváme jedničku, dvojku, když tak podle potřeby přidáváme/ubíráme. Topný žebřík v koupelně zapínáme jen před sprchováním a necháme ho zapnutý, dokud se neusuší osušky.

Příspěvek upraven 25.10.22 v 20:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
25.10.22 20:15

My topíme v topné sezoně podstatě pořád na 2-3, záleží na tom, jaká je teplota venku. Třeba teď jedeme na ty 2-3. Nutno říct, že my pořád větráme aspoň na ventilku, bez čerstvýho vzduchu bych umřela, navíc je to strašně nezdravý dýchat jen ten vzduch z budov. Asi jako jediní ale, když jdu domů, všichni mají okna zabedněná. A jen otevřu okno na ventilku na chodbě, protože je tam fakt strašně, během 5 minut ho někdo aktivně zavře, to už jsem vzdala. Takže my mermomocí neškrblíme, ale ani nepřetápíme, snažíme se žít pohodlně a zdravě. Oblečení doma jsme normálně: já jeden svetr, manželovi stačí bohatě triko. Až bude teď mimčo, počítám, že budem topit víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11604
25.10.22 20:20

Máme nastavené topení na trojku.
Musím říci, že i když bydlíme sousedi pod/nad/vedle, tak jde hodně poznat, když se sejdou dva nebo tři co netopí. Pak je v pokoji zima a aby bylo snesitelně, tak musíme více přitápět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18536
25.10.22 20:58

@N.n.k topime jako vy a ani nám nevytapi stoupacky. Aktuálně jen večer v koupelně a asi 2× jsme ráno zapnuli obývák. Chodím bosa v leginach a triku. Možná nás vytapi sousedi, ale bohužel. Ja to nedelam kvůli šetření, ale máme takový komfort. Ani v noci netopime v ložnici. Jinak nám noc neplesnivi a jsme tu přes 5 let. I na podnájmu jsme ve staré cihle s kotlem topili jen před příchodem domu a jen když nám bylo chladno, nikdy preventivne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný